Fajny blog, w galerii moglbys dodac button homepage do wp... no i super zdjecia moze kiedys bede mial mozliwosc zrobienia takich osobiscie...
Szukaj
Fajny blog, w galerii moglbys dodac button homepage do wp... no i super zdjecia moze kiedys bede mial mozliwosc zrobienia takich osobiscie...
D7000+18-105+sb910+powerlux ve-400x2
Dzięki. Portfolio (galeria) i musi być wymienione całe na jakieś w htmlu. Wiosną chcę się tym zająć i już mi się nie chce szukać w kodzie gdzie dodać link do bloga. Co prawda flash ma swoje plusy, ale na urządzeniach mobilnych się tego nie zobaczy, a w dzisiejszych czasach to dyskwalifikacja.
Fakt flash ucina leb sprawie... w alternatywie html z przemielonym css i javascript ale to rzezbienie w g... a i tak przegladarki interpretuja to jak chca ich tworcy...
Co do mozliwosci css widzialem gdzies logo oracle narysowne css-em ale co z tego skoro wyswietla sie prawidlowo na mozilli tylko. Z autopsji, kiedys rysowalem recznie szablon na allegro css-em i o ile pod ie i firefoxem jakos to wygladalo tak po wrzuceniu na allegro wszystkie promienie staly sie katami prostmi kwadratow (allegro wycielo wiekszosc css)... Dlatego odpuscilem to sobie bo czasu zrzera to niesamowicie duzo a bez edytora to syzyfowa praca z gwarancja 100% niepowodzenia jesli chodzi o koncowy efekt lub pozniejszy update szablonu.
Moze lepiej zrobic odnosnik z wersja wyboru wersji na normalnych i mobilnych (zwykly htm bez otoczki rodem z wersalu)?
Co do buttona to chyba w galerii masz juz taki tylko ze wskazujacy na homepage galerii wystarczy zmienic odnosnik w nim..
Ostatnio edytowane przez kolarz ; 15-03-2013 o 13:25
No flash ma ogromne zalety wbrew temu co wiele osób mówi (że same wady). Dużo lepsze skalowanie, zdjęcia się wyświetlają w każdej przeglądarce tak samo, a nie na 6 osób 6 różnych wersji kolorystycznych, co przy portfolio jest bardzo istotne.
Dwóch wersji pf nie chcę. Jedynie jedna uniwersalna wchodzi w grę. Z tym odnośnikiem 'home' dobry pomysł, wieczorem rzucę okiem na kod.
Moja prośba: Poprowadzi ktoś za rękę jak przenieść domenę na inny hosting z zachowaniem WP ze zmianami?
Na obecnym serwerze:
1. Musisz za pomocą klienta FTP (typu FileZilla) pobrać cały katalog w którym masz działającego bloga. Pobierasz dokładnie w takiej formie, jak leży na serwerze, wraz ze wszystkimi podkatalogami.
2. Musisz pobrać (wyeksportować) bazę danych MySQL. Najprościej jest z poziomu panelu administracyjnego zalogować się na na PHPMyAdmin i tam skorzystać z opcji eksportu. Tutaj warto zwrócić uwagę na kodowanie znaków, zdarza się, że potem pojawiają się "krzaczki".
Na nowym serwerze:
1. Zaparkować, czyli przypisać swoją domenę (przez panel Direct Admn czy CPanel, w zależności od nowego hostingu)
2. Do katalogu na jaki wskazuje domena (który został utworzony automatycznie lub który musisz stworzyć sam {w zależności od hostingu}) wgrywasz, za pomocą FTP i FileZilli całą zawartość bloga, którą skopiowałeś w poprzednich krokach.
3. Przygotowujesz nową bazę danych: w panelu administracyjnym hostingu tworzysz nową bazę danych, potem logujesz się na PHPMyAdmin i korzystając z opcji Importu, wgrywasz tą samą bazę, którą wcześniej wyeksportowałeś. Pamiętając, jakie było kodowanie znaków (najprawdopodobniej UTF8, ale mogło być ISO Latin) ustawiasz takie samo dla nowej bazy (zakładka Operacje PHPMyAdmin).
4. W pliku wp-config.php musisz zmienić pola (korzystając z opcji Edytuj FileZilli): database, username, password i hostname na te, które wybrałeś przy tworzeniu nowej bazy danych. Zapisujesz plik i ponownie ładujesz go na serwer.
Tutaj to już praktycznie wszystko.
Ustanowienie nowych adresów DNS domeny:
W panelu adm. firmy gdzie kupiłeś domenę, musisz zmienić adresy DNS (w opcjach konfiguracji domeny szukasz pól DNS1 i DNS2). W pola formularza wpisujesz adresy jakimi posługuje się nowy hosting (dostałeś je albo w emailu konfiguracyjnym, albo zobaczysz je po stworzeniu nowej bazy danych). Po zatwierdzeniu adresów DNS, trzeba odczekać od kwadransa do 48 godzin na propagację nowych DNSów. Po tym czasie, jeśli nie pomyliłeś się w loginach i hasłach nowej bazy danych, domena wskaże na katalog na nowym serwerze i Twój Wordpress uruchomi się z nowego miejsca.
Wszelkie wpisy i obrazki powinny wyświetlać się prawidłowo - jeśli nie stosowałeś wcześniej nigdzie adresów bezwzględnych. Cała operacja, z pominięciem kopiowania dużej ilości plików z serwera i na serwer, zajmuje mniej więcej cztery razy tyle czasu ile zajęło Ci przeczytanie mojego posta. Rzecz jasna, za którymś razem. Ten pierwszy raz może zająć Ci pół dnia i dostarczyć wypieków na twarzy
Gdybyś napisał gdzie masz Worpresa teraz, a gdzie chcesz przenieść, mogę uściślić wpis i pomóc odszukać odpowiednie zakładki. Wiele firm ambitnie tworzy własne wersje panelu adm, zamiast kupować licencje na rozwiązania standardowe (znane i sprawdzone).
O w mordę... a możesz po polsku?![]()
Wszystko jest na home.pl Stary i nowy hosting. Domena również.
Ostatnio edytowane przez Marek ; 19-03-2013 o 20:15
Popros wiec adminow aby ci to przeniesli skoro jest ten sam provider nie powinni robic problemow. Z punktu serwera przeciez to tylko inna usluga (z nazwy) a wiec inne odwolania.
Ostatnio edytowane przez kolarz ; 19-03-2013 o 20:41
Marek, starałem się pisać tak prosto, jak tylko się da. Gdybym podstawił do tego obrazki, mielibyśmy świetny poradnik online dla początkujących
Moja rada dla Ciebie: jeśli oba konta są na Home.pl i masz dostęp (hasło) do obu z nich, poproś Adminów o "pomoc w przeniesieniu bloga". Jeśli to jest u nich w ogóle praktykowane, to zrobią to za Ciebie w minutę i będziesz miał z głowy. Wywiedz się i daj nać.
Jeśli Admini z Home nie pomogą (a przecież chyba połowa kwoty za ich usługi pochłania właśnie obsługa klienta, opiszę dokładną procedurę na Home.pl
Skontaktuj się z nami