a możesz to mi przybliżyć? jak nie tu to proszę na pw
u mnie galeria działa ok. Problem jest z albumem. To on nie otwiera poszczególnych galerii.
Szukaj
a możesz to mi przybliżyć? jak nie tu to proszę na pw
u mnie galeria działa ok. Problem jest z albumem. To on nie otwiera poszczególnych galerii.
Ostatnio edytowane przez Marek ; 02-11-2012 o 18:21
Z ciekawości przed chwilą sprawdziłem czy u mnie występuje ten sam problem z albumami, ale nie występuje. Album poprawnie otwiera galerie, które zostały mu przypisane.
Tak w skrócie...po dodaniu zdjęć do galerii, edytujesz galerię i dodajesz tag do zdjęcia (tagi muszą być jednoczłonowe). Jeżeli zdjęcia były otagowane przed dodaniem do galerii (przed przesłaniem na serwer) to skrypt NGG dodaje automatycznie tagi. Następnie wstawiasz podany przze mnie kodu w miejsce, w którym ma zostać wyświetlona galeria. Powinno zadziałać podobnie jak w podanym przykładzie. Piszę podobnie ponieważ ja zmieniłem styl albumu wedle własnego upodobania![]()
Już raz uzyskałem skuteczną pomoc w tym wątku więc spróbuję jeszcze raz.
Mam zainstalowanego Worspress'a oraz "skórkę" Prophoto4. Na początku ten zestaw miał służyć tylko jako blog ale postanowiłem, że będzie to portfolio i blog w jednym.
Niestety nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą. Mianowicie na stronie głównej header ma się składać z logo, menu oraz masthead image/slideshow. Czyli tak jak tutaj: http://lukaszjaskowiak.pl/fotoblog/
Dla innych stron ma "zniknąć" masthead image/slideshow. Czyli tak jak tutaj: http://www.barteczko.pl/fotografia-slubna-przygotowania
Wiecie może jak sobie z tym poradzić?
Inny (mniejszy) problem, który mam jest następujący. Chciałbym aby widget kontakt otwierał się na oddzielnej stronie z jakimś tekstem powyżej, a nie tak jak w tej chwili czyli, że link kontakt odkrywa ukryty formularz.
Za każdą pomoc z góry dzięki.
Pozdrawiam!
Ark, hm... a możesz po polsku
Tworzę sobie galerię. Zapisuję. Wpisując ją na stronę jest wszystko ok. Otwierają się miniatury. Po kliknięciu duże zdjęcia - lub slajd - zależy jak chcę.
Tworzę album - przeciągam galerię do albumu i tu następuje problem. Album nie otwiera galerii...
Stronka Test to jeden album, który zawiera trzy galerie. Te galerie wpisane bezpośrednio na stronę działają dobrze:Test 2
marek2004, jeżeli chcesz wyświetlać zdjęcia za pomocą tagów to nie tworzysz albumu. Wystarczy utworzyć tylko galerie i otagować zdjęcia.
KuLeR, nie znam Twojego szablonu, ale być może podczas tworzenia nowej strony możesz nadać jej odpowiedni szablon (opcje po prawej stronie). Wiele szablonów pozwala nadać stronie szablon domyślny, blog, portfolio, kontakt. Jeżeli chcesz aby formularz kontaktowy został wyświetlony na nowej stronie to utwórz stronę"kontakt", dodaj stosowny opis i np.: za pomocą wtyczki "ContactForm" wstaw kod formularza kontaktowego.
PS. Przepraszam za ewentualne błędy/literówki,ale piszę z telefonu![]()
Ostatnio edytowane przez Ark ; 02-11-2012 o 19:04
nie wiem jak chcę wyświetlać te zdjęcia, ale chcialbym żeby zadziałało to poprawnie: na stronie album a wnim galerie, które się otwierają i wyświetlaja zdjęcia....
Jeżeli z telefonu tym większe dzięki.
Przy edytowaniu strony mam możliwość wybrania tylko domyślnego szablonu
Coś mi się mocno wydaje, że trzeba w kodzie pogrzebać. Tylko gdzie i jak?
Tak na gorąco, bez sprawdzenia. Chyba znalazłem rozwiązanie swojego problemu. Może jeszcze komuś się przyda:
Pozdrawiam!
EDIT: Potwierdzam. To na pewno jest rozwiązanie mojego problemu.![]()
Ostatnio edytowane przez KuLeR ; 02-11-2012 o 19:38
Marek, niestety nie potrafię Ci pomoc na odległość. Problem możesz obejść tak jak Ci napisałem, ale to nie jest rozwiązanie, a obejście problemu...utworz stronę"Galeria" (czy jakakolwiek inna, na której mają zostać wyświetlone zdjęcia) i na tej stronie wstaw kod [ nggtags gallery=tag1,tag2,itd ], otrzymasz efekt bardzo podobny do tego jaki można otrzymać "wkładając" galerie do albumów. Oczywiście uprzednio musisz otagować zdjęcia w galeriach i tak jak pisałem wcześniej, tagi muszą być jednoczłonowe. Sprawdź tę metodę, a może przypadnie Ci do gustu. Przykład ze swojego podwórka podałem Ci w poprzednich postach.
KuLeR, o proszę, a już pisałem, że będziesz musiał ingerować w kod szablonu. Ale tak jak pisałem, nie znam Twojego szablonu![]()
Ostatnio edytowane przez Ark ; 02-11-2012 o 19:33
ok, dzięki. Może jeszcze ktoś coś podpowie...
Zerknąłem na Twoją stronkę i wlaśnie o to mi chodzi... Możesz mi to raz jeszcze po polsku przedstawić... wiesz, tak krok po kroku. Żeby tu nie zaśmiecać może byc na pw. Bedę bardzo wdzięczny....
Ostatnio edytowane przez Marek ; 02-11-2012 o 19:43
Skontaktuj się z nami