Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Wątek: Blog od zera

Domyślnie

Marek, skrobnę do Ciebie PW wieczorem, jak siądę do kompa bo mobilnie jest mi troszkę niewygodnie, a nie chcę się pomylić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ark Zobacz posta
    Marek, skrobnę do Ciebie PW wieczorem, jak siądę do kompa bo mobilnie jest mi troszkę niewygodnie, a nie chcę się pomylić
    Fajnie, że to napisałeś- może ktoś skorzysta...

Domyślnie

BolzZ, bez aluzji proszę . Gdybyś przeczytał uważnie to zauważyłbyś, że Marek życzył sobie tę informację na PW . Jeżeli będzie zainteresowany wyjaśnieniem kwestii - czy i jak poradził sobie z problemem, z którym zwrócił się na forum to zapewne zamieści stosowny post
    Pozdrawiam

Domyślnie

Arek pomógł mi w bardzo konkretnych przypadkach. Cała korespondencja raczej nie nadaje się do publikacji ze względu na moja indolencję w temacie przekształcania i zmiany wordpressa.
    Ale skoro są zainteresowani to nie ma sprawy. Postaram się zamieścić tu porady, które uzyskałem od Arka ( raz jeszcze wielkie dzięki).

U mnie posypało się coś we wtyczce NextGEN Gallery. Nie pomogła aktualizacja. WP nie wyświetlał tworzonych albumów tylko same galerie.
    Oto propozycja Arka i rozwiązanie problemu:
    1. Tworzysz stronę, na której mają zostać wyświetlone galerie.
    2. Tworzysz galerie i nadajesz im własne nazwy.
    3. Po załadowaniu zdjęć do galerii, przechodzisz do: Gallery - Manage Gallery - i wybierasz galerię do edycji. Otworzy Ci się okno edycji galerii, w której od lewej strony masz: miniaturkę zdjęcia, opis zdjęcia (Alt & Title Text/Description) oraz pole pozwalające wpisać tagi zdjęcia (Tags). Każdemu zdjęciu musisz nadać tag jednoczłonowy. Tagi, które wpisałeś będą nazwami poszczególnych galerii.
    4. Na stronie, którą utworzyłeś w punkcie 1 wpisz kod [ nggtags album=tag1,tag2,tag3,itd ] gdzie: "tag1,tag2,tag3,itd" to tagi oddzielone przecinkami, które wpisałeś w punkcie 3 (pamiętaj, że między znacznikami "[" i "]" nie może być spacji - gdybym tutaj napisał bez spacji kod mógłby nie zostać wyświetlony).
    Przy tej kombinacji nie tworzysz albumów. Kod NGG utworzy je sam, nadając mu nazwę taką samą jak nazwa tagu dla danego zdjęcia i "wrzuci" do niego zdjęcia ze wszystkich galerii, które masz utworzone, a które zostały oznaczone danym tagiem.

Następnym rozwiązanie było pozbycie się tła pod miniaturami. Oto rozwiązanie:
    - wyłączenie tła pod miniaturami znajdziesz w .ngg-album-compactbox (oznaczając kod-na początku /* i na końcu */ ukrywasz go dla przeglądarki i opcja nie zostanie wyświetlona /*background:transparent url(albumset.gif) no-repeat scroll 0%;*/
    - zwiększenie rozmiaru miniatur w .ngg-album-compactbox .Thumb

Wyłączenie licznika pod albumami:
    W pliku "album-compact.php" znajdź i zamień oryginalny fragment kodu tym: "<!--<?php if ($gallery->counter > 0) : ?>
    <p><strong><?php echo $gallery->counter ?></strong> <?php _e('Photos', 'nggallery') ?></p>
    <?php endif; ?>-->" - oczywiście bez symbolu cudzysłowia
    Tak naprawdę bierzesz oryginalny fragment kodu pomiędzy znaczniki "<!--" i "-->", które odpowiadają za ukrycie tego fragmentu kodu. W każd3ej chwili możesz usunąć te dwa zanczniki aby przywrócić licznik zdjęć w albumach.

Spolszczenie słowa "Overview"
    Jeżeli chcesz spolszczyć słowo "Overview", które zostaje wyświetlone podczas wejścia w dany album i pozwala wrócić do przeglądu wszystkich albumów (lewy górny róg) wejdź do pliku "nggfunctions.php" i odnajdź frazę "$out = '<div id="albumnav"><span><a href="' . get_permalink() . '" title="' . __('Overview', 'nggallery') .' ">'.__('Overwiew', 'nggallery').'</a> | '.$tagname.'</span></div>';" zastępując słowo "Overview" (w dwóch miejscach) innym, np.: "Wstecz".
    To tyle. Mam nadzieję, że wszystko dobrze napisałem.
    Arku raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc.

Domyślnie

marek2004, nie ma sprawy, cieszę się, że mogłem pomóc. Najważniejsze, że uzyskałeś efekt, który zamierzałeś uzyskać.

Domyślnie

Podmień sobie tłumaczenia np.: wyłączone komentarze. Napewno znajdziesz paczkę z polskimi tłumaczeniami lub zedytuj poprostu z palca.

Sam sobie chyba postawię wordpressa, tak dla zabawy w bloga, umieszczenia swoich zdjeć i poznania tej platformy. Hosting mam w linuxpl serwer 1+1gb 45zł na rok brutto, który mogę polecić, co ważne dostęp mamy też z shella. Dla domowych zastosowań powinno wystarczyć.

Gdzie są domeny po 15zł suffixem .pl?
    Ostatnio edytowane przez kolarz ; 19-11-2012 o 21:45
    D7000+18-105+sb910+powerlux ve-400x2

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Northallerton, UK

Domyślnie

Hosting...
    1. bez limitów transferu
    mam galerię pod hasłem NocnyMocny i galeria siada od transferu... zdjęcia swoje ważą...
    2. Jak kolega wyżej pisał bez podstawowej znajomości instalacji aplikacji serwerowych znajdź sobie blog gdzieś... a nie twórz od zera
    3. jak juz byś się uparł to WP + dodatki + zabezpieczenia przeciw botowe... a z racji ilości wtyczek do WP to dlatego on jest najlepszy.
    4. jak juz sie tak napaliłeś na własnego bloga wbij na YT tam są video poradniki instalacji WP itp.
    Powodzenia bo to kawał roboty i retusz zdjęć i wykonanie ich to może być łatwiejsze od postawienia od zera sensownego skryptu i zabezpieczenia go zeby boty nie zalały Ci go spamem
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Quoter ; 17-12-2012 o 01:13 Powód: ort.
    jes zbyt wiele pięknych widoków żeby robić im zdjęcia kalkulatorami... _[[]:::]
    |D50|Nikon18-55 F 3.5-5.6|
    ------------| SZUKAM MEGA TANIEJ STAŁKI |-----------

Domyślnie

ja miałam wordpress'a, a od 1.1.13 mam bloga na bloggerze (projekt 365). wydaje mi się, że blogger jest lepiej przystosowany.

Domyślnie

fakt - blogger nie nastręcza problemów

Domyślnie

Siedzę w temacie stron nieporównywalnie dłużej niż w fotografii, mimo to blog to jednak coś innego. Przy jego stawianiu wybór wydawał mi się prosty - nie ma sensu iść w CMS pisany pod siebie, bo koszta byłyby wielkie, a przewagi nie byłoby żadnej w przypadku bloga - same wady. Więc Wordpress, blogspot i tego typu rozwiązania wchodziły w grę. Jedyną słuszną drogą jest blog na własnym serwerze, więc tu dylematu nie było żadnego. Hostując go nie u siebie nie ma możliwości prawdziwej rozbudowy, a pluginy do Wordpressa to jego potęga. Zresztą cały Wordpress wydaje mi się tak dobry, że ciężko znaleźć argument przeciwko niemu właśnie przez pluginy, bo jeśli czegoś nie ma, to prawdopodobnie już ktoś napisał wtyczkę do tego, a zainstalować plugin może każdy, nawet z zerową wiedzą.

Szablonów do WP też nie brakuje, ceny są bardzo w porządku. Tymi darmowymi bym sobie głowy nie zaprzątał, chociaż na początek czemu nie. U mnie ostatecznie tak to wygląda:

Chyba nie ma nic lepszego do szablonów, jak http://themeforest.net. Zresztą nie tylko do szablonów, bo stronę portfolio też tam kupowałem. Dobre ceny, świetna jakość. Zresztą tematu nie czytałem, bo już stary jest i tylko ktoś odkopał, ale pewnie już themeforest było polecane.

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów