Close

Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 164

Wątek: D90 vs D7000

Domyślnie

Alkatraz, jakoś nie docierają do mnie Twoje wywody bo trochę są niespójne. A porównanie do ustawienia geometrii kół to raczej można tak powiedzieć, jak zrobi to serwis BMW czy Nikon Polska. Porównując motoryzacyjnie, microregulacja w puszce, to raczej ustawienie świateł czy wstecznego lusterka. Ale jest ! A to, że D7000 ma problemy to fakt, ale to moża przez kalibrację w NP poprawić ( niech jest to 50% zadowolonych - ale jest ) Ponadto i te jasne, budżetowe stałki też są rozkalibrowane ! I jak to wszystko się razem nałoży to ze sprzętu mz dobrego jak D90 i 35mm f/1.8 G robi się masakra. Ponadto, pomimo tych usterek i słabej kontroli jakości nadal jest to całkiem dobry sprzęt - w tej cenie. Motoryzacyjnie - Porsche to nie jest ( bo w Porsche sam byś geometrii nie robił )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    W D7k AF jest dobry właśnie tylko w teorii a w praktyce w wielu body całkowicie leży. Ja dziękuję za takie "więcej".
    Rozumiem, że wg Ciebie praktycznie wszystkie D90 maja idealnie skalibrowany AF, natomiast większość D7000 ma naprzemiennie BF i FF na tym samym szkle. Nawet jak jest jakiś problem w danym egzemplarzu - czy to takie straszne wyslać go do serwisu na darmową kalibrację?

Co ciekawe, po wypłynięciu oprogramowania nikona pojawiło się na forum wiele wpisów właścicieli D80 i D90, którzy wreszcie sobie wyregulują AF.
    Sam miałem D90, z kitem trafiał idealnie, ale po założeniu niesystemowego szkła już nie było tak kolorowo. W takiej właśnie sytuacji przydaje się mikroregulacja.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jargier Zobacz posta
    Ale jest ! A to, że D7000 ma problemy to fakt, ale to moża przez kalibrację w NP poprawić ( niech jest to 50% zadowolonych - ale jest ) Ponadto i te jasne, budżetowe stałki też są rozkalibrowane ! I jak to wszystko się razem nałoży to ze sprzętu mz dobrego jak D90 i 35mm f/1.8 G robi się masakra.
    czyli strzał w kolano jak to się mówi i gonienie za własnym ogonem to po co mikro regulacja jak nikon poprawi i po problemie , to d90 poprawi i tez po problemie , jeszcze raz podkreślam dawniej tematu takiego nie było przeglądnij inne fora i tu a zobaczysz ,,50% to marny wynik dawniej na prawdę nieliczni byli nie zadowoleni ,, skoro jasne stałki są rozkalibrowane Twoim zdaniem to o czym w ogóle piszemy , jak mają być dobre
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Rozumiem, że wg Ciebie praktycznie wszystkie D90 maja idealnie skalibrowany AF, natomiast większość D7000 ma naprzemiennie BF i FF na tym samym szkle. Nawet jak jest jakiś problem w danym egzemplarzu - czy to takie straszne wyslać go do serwisu na darmową kalibrację?

Co ciekawe, po wypłynięciu oprogramowania nikona pojawiło się na forum wiele wpisów właścicieli D80 i D90, którzy wreszcie sobie wyregulują AF.
    Sam miałem D90, z kitem trafiał idealnie, ale po założeniu niesystemowego szkła już nie było tak kolorowo. W takiej właśnie sytuacji przydaje się mikroregulacja.
    nie oceniałbym korpusu po kundlach , też miałem sigmy , tamrony ale z nimi bywa róznie , możemy zrobić ankietę ile d90 ma poprawnie skalibrowanych tylko na ile będzie wiarygodna , z tym oprogramowaniem to panika totalna juz w ogóle nikt używek nie kupuje każdy jest serwisantem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    nie oceniałbym korpusu po kundlach , też miałem sigmy , tamrony ale z nimi bywa róznie , możemy zrobić ankietę ile d90 ma poprawnie skalibrowanych tylko na ile będzie wiarygodna , z tym oprogramowaniem to panika totalna juz w ogóle nikt używek nie kupuje każdy jest serwisantem
    Ja nie oceniam korpusu po szkłach niesystemowych, aczkolwiek ważne jest dla mnie, aby dobrze z nimi współpracował. Napisałem tylko, że mikroregulacja się przydaje.
    Czy wszyscy właściciele D90 będą w stanie poprawnie stwierdzić i napisać zgodnie z prawdą o pracy AF w ich body? Wątpię. Dużo z nich ma kitowe szkła, na których problem nie jest tak widoczny.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Ja nie oceniam korpusu po szkłach niesystemowych, aczkolwiek ważne jest dla mnie, aby dobrze z nimi współpracował. Napisałem tylko, że mikroregulacja się przydaje.
    Czy wszyscy właściciele D90 będą w stanie poprawnie stwierdzić i napisać zgodnie z prawdą o pracy AF w ich body? Wątpię. Dużo z nich ma kitowe szkła, na których problem nie jest tak widoczny.
    no ale to wiesz możemy o każdym innym aparacie napisać serio bo większość to niedzielni pstrykacze i mają kity jeśli chodzi o kundle to ufam tylko tamronowi 90 w ciemno podpinam i ostrzy sigma 10-20 stara też (choć tam GO olbrzymia) , natomiast nigdy bym nie napisał opierając sie np na t 17-50 i innych . Co do mikro regulacji to coś pięknego pod warunkiem żeby działała i nikon będzie robił dobre puszki a nie zrzucał na użytkownika regulację bo prościej wrzucić niż samemu zrobić

Domyślnie

Alkatraz, jakoś nie docierają do mnie Twoje wywody bo trochę są niespójne.
    Piękny "donos" ale jeśli wytykasz niespójność to odnieś się do czegoś konkretnie - co jest niespójne w mojej wypowiedzi? Przykładem niespójnej wypowiedzi może być natomiast Twoje zdanie:
    A to, że D7000 ma problemy to fakt, ale to moża przez kalibrację w NP poprawić ( niech jest to 50% zadowolonych - ale jest ) Ponadto i te jasne, budżetowe stałki też są rozkalibrowane ! I jak to wszystko się razem nałoży to ze sprzętu mz dobrego jak D90 i 35mm f/1.8 G robi się masakra.
    No i morał - jest mikroregulacja ale zawsze można wyregulować w NP Masło maślane. No ale żeby była jasność - moje wypowiedzi (nie wywody) nie muszą do Ciebie docierać, nie jest to jakimś moim nadrzędnym celem

Jeszcze raz napiszę, sama idea mikroregulacji jest dobra ale jej wykonanie, stabilność, precyzja, jakkolwiek to określić (przynajmniej w D7000) moim zdaniem tragiczne.
    Ostatnio edytowane przez Alcatraz ; 19-03-2013 o 17:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    czyli strzał w kolano jak to się mówi i gonienie za własnym ogonem to po co mikro regulacja jak nikon poprawi i po problemie , to d90 poprawi i tez po problemie , jeszcze raz podkreślam dawniej tematu takiego nie było przeglądnij inne fora i tu a zobaczysz ,,50% to marny wynik dawniej na prawdę nieliczni byli nie zadowoleni ,, skoro jasne stałki są rozkalibrowane Twoim zdaniem to o czym w ogóle piszemy , jak mają być dobre
    Strzał w kolano albo może i w łokieć. Logiczne, że z taśmy nie schodzą ideały i to zauważył też Nikon skoro sam wprowadził micro-kalibrację. Po co? Według Ciebie to chyba strzelił sobie w łeb?!
    To wszystko jest kompromisem pomiędzy kasą, jakością, możliwościami sprzętu i należy tu jeszcze dodać czynnik szczęścia. Dobre dla każdego może znaczyć inny poziom! Ten wątek jest o D90 vs D7000 i wszystko co z tym się wiąże.
    Nie zaprzeczysz chyba, że D7000 to technicznie trochę wyżej niż D90. A dobry to też D40. A wiesz dlaczego tanie wino jest dobre?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jargier Zobacz posta
    Strzał w kolano albo może i w łokieć. Logiczne, że z taśmy nie schodzą ideały i to zauważył też Nikon skoro sam wprowadził micro-kalibrację. Po co? Według Ciebie to chyba strzelił sobie w łeb?!
    To wszystko jest kompromisem pomiędzy kasą, jakością, możliwościami sprzętu i należy tu jeszcze dodać czynnik szczęścia. Dobre dla każdego może znaczyć inny poziom! Ten wątek jest o D90 vs D7000 i wszystko co z tym się wiąże.
    Nie zaprzeczysz chyba, że D7000 to technicznie trochę wyżej niż D90. A dobry to też D40. A wiesz dlaczego tanie wino jest dobre?
    przeczytaj moje wypowiedzi , napiszę Ci jeszcze raz dawniej jakoś fabryka tak robiła korpusy ,że mikro..... nie była potrzebna , dalej nie rozumiesz sama idea jest dobra ale to tylko teoria a praktyka jest zupełnie inna (często nawet brakuje skali ) więc nie pisz mi ,że taki rozrzut może być , Ja nie piszę nic o d7K bo coś obiecałem i nie będę robił tutaj wojenek , ale niezaprzeczalnie jest lepszy ,piszemy tutaj o mikro więc odniosę sie tylko do tej kwestii ,gdyby działała właściwie to byłaby ok ale jakoś temu modelowi i to nie pomagało , nie mylic z loteryjnością AF

Domyślnie

Ten wątek jest o D90 vs D7000 i wszystko co z tym się wiąże. Nie zaprzeczysz chyba, że D7000 to technicznie trochę wyżej niż D90
    Jeśli funkcjonuje prawidłowo to tak ale gdyby to wszystko było takie oczywiste nikt nie zakładałby takiego wątku tylko od razu kupował D7k. Lepszy technicznie niestety nie zawsze znaczy lepszy w ogóle...

A dobry to też D40. A wiesz dlaczego tanie wino jest dobre
    Pierwsze nijak ma się do tematu a drugie... no jeśli ktoś lubi "sikacze" lub siary to może jest dobre.

Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów