Close

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 164

Wątek: D90 vs D7000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namedtrain Zobacz posta
    Beznadziejny teleobiektyw? Używany Nikkor 80-200 f/2.8/Sigma 70-200 f/1.8 to beznadziejny wybór, tak? Nie kupuję ciemnego plastiku za kilkaset złotych, tylko zbliżam się z używką do 2tyś. Na więcej nie mogę sobie pozwolić. Oglądałam mnóstwo obrazków z 50mm i tak jakoś przypadły mi do gustu, ta głębia ostrości. Myślę, że przeskok z 3.5 na 1.8 będzie dla mnie pozytywnym oczywiście zaskoczeniem, a portretówka znana, tania i lubiana, szczególnie przez stosunek jakości do ceny. 35 do portretów nie lepsza, a 85 droższa, więc postawiłam na 50.
    troszkę pokory ..... testy testami , praktyka praktyką

"Sigma 70-200 f/1.8" jak już to f2,8 ten akurat bałbym się na Twoim miejscu kupować bo dosłownie wyprujesz z siebie żyły wydając resztki kasy a nie zdajesz sobie sprawy ,że owe szkło dość często wysyła się do kalibracji FF/BF (kolejne koszta ale pewnie o tym wiesz bo czytałaś prawda??? )

"Nie kupuję ciemnego plastiku za kilkaset złotych, tylko zbliżam się z używką do 2tyś"

nie wiem jakie to są szkła z ciemnego plastiku pewnie kolor obudowy a na poważnie to nie wiem czy wiesz ale w systemie nikon jest jedna ciemna perełka 70-300 VR która choć ciemna jest bardzo dobra optycznie szybki optycznie , ma świetną stabilizację i ten plastik wykorzystują nawet zawodowcy (oglądnij zdjęcia hesji i jego "myśliwce" , fotografuje 70-300 VR i 500 jak pamiętam ) . 2 tysiące złotych to bardzo niewiele i nie masz dużego pola manewru niestety .

"Oglądałam mnóstwo obrazków z 50mm"

Cieszy to,że się uczysz niestety weź poprawkę ,że obrazy z sieci często są przetworzone zmniejszone i nie oddają tak do końca tego co widzimy

" portretówka znana, tania i lubiana" jak już sobie tak szczerze rozmawiamy to widzisz jest popularna bo tania i o to chodzi a podepnij sobie raz 85 f1,8g lub d od kogoś to zobaczysz czy popatrzysz na 35 czy 50 ???? - popatrzysz ale w sytuacji kiedy będziesz zmuszona tzn , ciasny dom a tak wszędzie będzie 85

na koniec rozważ szeroki kąt bo sam teleobiektyw to za mało , rozumiem ,że Jesteś w buntowniczym wieku ale grzeczniej i więcej pokory , bo to nie przystoi
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

E tam no nie przesadzaj z tą sigmą wczoraj miałem okazję podpięcia sigme 70-200 II do d40 i mnie pozytywnie zaskoczyła. Sam szukam tele. Postanowiłem jednak w ciemno kupić sigme 50-150 ale na gwa jeszcze. Bo mniejsza lżejsza a nic by się nie stało jak bym kupił 70-200. Jeżeli na gwa to brałbym w ciemno pod warunkiem ff/bf
    moją obecność na forum sponsoruje nikon
    d300s + S17-50 f/2.8 + SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dezerter_27 Zobacz posta
    E tam no nie przesadzaj z tą sigmą wczoraj miałem okazję podpięcia sigme 70-200 II do d40 i mnie pozytywnie zaskoczyła. Sam szukam tele. Postanowiłem jednak w ciemno kupić sigme 50-150 ale na gwa jeszcze. Bo mniejsza lżejsza a nic by się nie stało jak bym kupił 70-200. Jeżeli na gwa to brałbym w ciemno pod warunkiem ff/bf
    miałeś możliwość podpięcia ale nie używania przez dłuższy czas a to różnica , ja nie pisze ,że każda jest wadliwa bo to dobre szkło tylko jednak to szkło a zwłaszcza starsza wersja a nowszej nie kupi ze zględu na cene jest obarczona pewnym ryzykiem i to dość duzym (pewne szkła można kupować w ciemno a 2 trzeba testować bo bardzo często są wadliwe niestety ) , o 50-150 sie nie wypowiadam bo nie wiem

Domyślnie

Zgadzam się
    moją obecność na forum sponsoruje nikon
    d300s + S17-50 f/2.8 + SB600

Domyślnie

Mam D90, miałem 50 1.8 mam S70-200 2.8 II. Wnioski - 50 sprzedałem bez straty, bo jej bokeh i zastosowanie na dx to nie zawsze dobry tandem. miałem kita 18-105, którego nie mogę się nachwalić. Sprzedałem za 600zł, bo kupiłem N17-55 2.8 (tutaj nie żałuję ani złotóweczki). Sigmę kupiłem w bardzo dobrej cenie (1600zł z uv hoya (0) + pełen komplet i możliwość testowania przez tydzień). 17-55 praktycznie nie odpinam (chyba, że robię sesje plenerowe - wtedy S70-200).

Polecam:
    D90 + 85 1.8D + nawet 18-55 zapchaj dziura szeroko. Z tele się pewnie wyleczysz po podpięciu 85 (dla mnie to magiczne szkło, które jeszcze u mnie zawita) i zamiast zbierać na tele to w sabinkę SB700

Domyślnie

O sorry Od tego pisania f/1.8, f/1.8 "1.8" zacznę chyba wstawiać wszędzie gdzie się da, tfu, zaraz edytuję xd. Chodziło mi o to, że nie chcę kupić obiektywu, który zaraz będę musiała wymieniać, bo nie spojrzałam jak jest jasny. Co do Sigmy - mam czas, nawet sporo, jeszcze się obczytam. Nie chcąc tworzyć off topu zadam jednak to pytanie - czy do sportów lepszy byłby N80-200 f/2.8? Zależy mi na dynamicznych ujęciach, co przekłada się na szybki AF.
    Przepraszam, przecież wy się znacie lepiej. Będę grzeczna :3
    A, czy nie zapomniałam, czy rozmawiamy o aparatach? Czyli... D7000 nie jest tak dobry, tak lepszy od D90, żeby poświęcić obiektyw, tak?
    Co do używanego zestawu - rozważałam, ale zależy mi na gwarancji.

PS. O ciemnym plastiku mówię, jako o ciemnym obiektywie, który nie daje wrażenia porządnej konstrukcji, a nie, że plastik ciemny
    PS2. Czyli bardziej 85mm, tak? Dobra, Allegro witaj.
    Ostatnio edytowane przez namedtrain ; 15-03-2013 o 21:53

Domyślnie

O sorry Od tego pisania f/1.8, f/1.8 "1.8" zacznę chyba wstawiać wszędzie gdzie się da, tfu, zaraz edytuję xd. Chodziło mi o to, że nie chcę kupić obiektywu, który zaraz będę musiała wymieniać, bo nie spojrzałam jak jest jasny. Co do Sigmy - mam czas, nawet sporo, jeszcze się obczytam. Nie chcąc tworzyć off topu zadam jednak to pytanie - czy do sportów lepszy byłby N80-200 f/2.8? Zależy mi na dynamicznych ujęciach, co przekłada się na szybki AF.
    Przepraszam, przecież wy się znacie lepiej. Będę grzeczna :3
    A, czy nie zapomniałam, czy rozmawiamy o aparatach? Czyli... D7000 nie jest tak dobry, tak lepszy od D90, żeby poświęcić obiektyw, tak?
    Co do używanego zestawu - rozważałam, ale zależy mi na gwarancji.
    Jednak się da grzecznie , widzisz i od razu milej , co do teleobiektywów to nie wiem czy wzięłaś pod uwagę 1 kwestę to ,że on ma nawet f2,8 to nie wszystko , może i być szybki ale jak nie ma stabilizacji może dla Ciebie podkreślam może ale nie musi okazać się nie użyteczny bo ręce będą drżeć tym bardziej ,że swoje waży i jak chwile porobisz to będą ręce bolały , ja niestety przez to tamrona 70-200 wymieniłem na nikkora 70-200 obrazek i wszystko było miodzio z tamrona bo wykorzystywałem go tylko do portretów więc AF szybkiego nie potrzebowałem natomiast na 200mm ciężko mi było zrobić zdjęcie na czasie 1/125 a teraz spokojnie nawet 1/50 , weź pod uwagę i szukaj raczej szkieł o mniejszych gabarytach serio , Kolega dobrze Ci napisał 85 może okazać się dla Ciebie ostatecznym tele

co do body weź d90 po prostu zaufaj mi .

Zapamiętaj !!!

możliwości body rozwijają szkła to tak jak dłuta dla rzeźbiarza ,body to młotek a szkła dłuta, podpinając szeroki kąt dajesz body możliwość "widzenia" szerszej perspektywy " czego bez tego "dłuta " nie zobaczy podpinając fisza masz zniekształcony obrazu , tele "przybliżanie" nie wiem czy mnie tak do końca rozumiesz a kupisz samo body i nie masz albo masz 1 dłuto o bardzo ograniczonych możliwościach i przez dłuższy czas nie będziesz mogła cieszyć się nowymi możliwościami bo Cię nie będzie stać .

Domyślnie

Okej, (chyba) ogarnęłam
    Tak się zastanawiam czy 85mm to nie będzie zbyt długo na portret, skoro 55mm mi wystarczało. No ale pewnie to dlatego, że na tym się kończyło Hmm... A długo musi być do tele, bo co zawody to zawody. Zawody Dog Chow Disk Cup (może ktoś słyszał, więc piszę), na świeżym powietrzu. I ogólnie... dynamiczne ujęcia, ruch. Bez nieostrości - na tym mi zależy.
    Dobra. Odrzucam perspektywę D7000, co tam. Myślę, że nie będę żałować (?).

Domyślnie

Apropos szkieł to ja dorzucę trzy grosze. Co do stałek... To niedawno kupiłem 85mm 1.8G. Niewątpliwie jest to świetne szkło, bardzo ostre i przewidywalne. Ale posiadam też 50mm 1.8D i... nieraz potrafi nie trafić, trochę mydli przy pełnej dziurze, ale od 2.2 jest już nieźle. Reasumując; 50siątka, to zajefajny stosunek jakości do ceny. Tutaj już można fajnie poszaleć z rozmyciem. Szkło jest po prostu warte swojej śmiesznej ceny. Jak masz 2 koła na objektyw-y bierz 50 1.8D i tele 55-300VR, lub Tamrona 70-300USD.
    Fuji

Domyślnie

Okej, (chyba) ogarnęłam
    Tak się zastanawiam czy 85mm to nie będzie zbyt długo na portret, skoro 55mm mi wystarczało. No ale pewnie to dlatego, że na tym się kończyło Hmm... A długo musi być do tele, bo co zawody to zawody. Zawody Dog Chow Disk Cup (może ktoś słyszał, więc piszę), na świeżym powietrzu. I ogólnie... dynamiczne ujęcia, ruch. Bez nieostrości - na tym mi zależy.
    Dobra. Odrzucam perspektywę D7000, co tam. Myślę, że nie będę żałować (?).
    zdecydowanie łatwiej unikniesz przerysowań na 85 a czy 85 to długo ?? ja też tak myślałem zaczynałem od 50 potem 90 teraz 200 i schodzę mniej jak muszę a tak to moja ulubiona ogniskowa (dla dx )

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów