Takie piękne teksty LR 4,4 a ja coś nie mogę pobrać uaktualnienia na Maca, poprzednie wersje nie było problemu, czyżby jeszcze nie było na maczka??????
Szukaj
Takie piękne teksty LR 4,4 a ja coś nie mogę pobrać uaktualnienia na Maca, poprzednie wersje nie było problemu, czyżby jeszcze nie było na maczka??????
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
To jest wersja RC, musisz sobie sam pobrać ze strony adobe. Wersji RC nigdy nie ma w automatycznych uaktualnieniach. Pisano o tym już setki razy...
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Wielkie dzięki za podpowiedź, może i pisano, pozdrawiam
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
Po zainstalowaniu wersji 4.4 RC zniknęła mi możliwość zmiany położenia suwaków przy pomocy kółka myszy. Wcześniej mogłem kliknąć na suwak, pokręcić kółkiem i suwak przesuwał się w lewo lub prawo, teraz to nie działa. Też tak macie, czy to tylko u mnie?
Dopiero zaczynam przygodę z LR.Proszę o kilka porad:
Fotki trzymam na zew. hdd.
1. Jak najlepiej je importować do LR ( zassałem triala LR 4.4)?
2. Czy w kompie założyć duuuży folder do,którego wszystkie fotki wrzucić najpierw z zew.hdd i dopiero import do LR (kolekcja ok 300 GB) czy podpiąć zew. dysk i po prostu importować?
3. Czy wskazać generowanie miniatur 1:1 czy standard (pliki raw dość spore)
4. Zakładając, że fotki bym importował bezpośrednio z zew.twardziela (nie przenosząc ich wcześniej do kompa) i chciałbym robić jakieś operacje na plikach i w efekcie eksportować jakieś zdjęcie do jpg w celu oddania do labu, będzie koniecznie podpięcie dysku zew.z plikami źródłowymi? (chodzi mi o wielkość pliku/jakość)Nie wiem,czy dobrze zaskoczyłem- LR fizycznie nie przenosi całych zdjęć tylko tworzy miniatury i informacje o zdjęciu i każdą operację zapisuje sobie w swoich metadanych....? Stąd moje ostatnie pytanie o konieczność "dostarczenia mu" pliku źródłowego przed przygotowaniem pliku jpg w oryginalnej jakości/rozdzielczości .
5. Zgodnie z sugestiami na forum,przeniosłem do osobnego katalogu pliki z LR modułów,których nie używam( book,map,slideshow) Dobrze zrobiłem?
Mój komp to asus na i7 4x2.2 8 GB ram i 750 hdd......
1. Zaznacz interesujące Cię fotki w Explorerze i przeciągnij na ikonę LR lub do otwartego okna programu.
2. Ja trzymam prawie wszystkie foty na zewnętrznym HD a na wewnętrznym tylko te nad którymi pracuję. W miarę potrzeb możesz przenosić je między dyskami z poziomu LR.
3. Wedle gustu, wystarczy standard. 1:1 i tak się wygenerują w Develope.
4. TAK.
5. TAK.
andrewpl, do swojej listy dorzuć wypracowanie zapisywania metadanych do obrabianych plików na koniec pracy. Niby LR może to robić automatycznie, ale tej opcji nie polecam, bo spowalnia pracę z programem. Polecam natomiast na koniec pracy wcisnąć klawisz "G" (przenosi do biblioteki|), zaznaczyć obrabiane zdjęcia (albo po prostu wszystkie zdjęcia w danym folderze) i wcisnąć "ctrl+S". Po tym zabiegu program utworzy w katalogu ze zdjęciami źródłowymi pliki .xmp, jeden plik do każdego zaznaczonego zdjęcia. No i po tej operacji jesteś zabezpieczony na wypadek awarii programu, bo masz dane dotyczące obróbki zapisane w osobnych plikach i zawsze możesz je wczytać do programu. Jeśli oczywiście będziesz chciał ponownie edytować raz już obrobione zdjęcia, ponowne wciśnięcie "ctrl+S" nadpisze stary plik.
Skontaktuj się z nami