Niestety różnica w prędkości działania obróbki pomiędzy LR 3 i 4 jest bardzo zauważalna na moim MiniMaku.Nawet proces 2010 w LR 4 działa powoli.
Szukaj
Niestety różnica w prędkości działania obróbki pomiędzy LR 3 i 4 jest bardzo zauważalna na moim MiniMaku.Nawet proces 2010 w LR 4 działa powoli.
ostatnio zacząłem się bawić w L4.1 i faktycznie muli chyba gorzej niż NX2.
Tymczasem mam pytanie. Czy można dodawać napisy na zdjęciach ale nie w module Print? Chciałem wrzucić do neta zdjęcie ze swoim logo i nie wiem jak to zrobić.
Podpowiecie?
z góry dziękuję![]()
Moi drodzy,
Sam wcześniej pisałem że LR4 (w wersji 4.0) chodzi u mnie znaczaco wolniej niźli 3.6
Jako, że nie dawało mi to spokoju zrobiłem taki eksperyment. Przeniosłem pliki tymczasowe i podgladu z LR4 do zupełnie innego katalogu nizli LR3 (u mnie miał domyslnie te same) i nowe zdjęcia importowałem do LR4 do nowych (stworzonych w LR4) katalogów. U mnie pomogło. Chodzi co najmniej jak LR 3.6
Mam nieodparte wrażenie, że obecność 2 wersji w systemie jakos mu "nie pomaga".
W każdym bądź razie, teraz zupełnie spokojnie pracuje już tylko na lr4.
Tomek
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Kurcze chyba dochodzę do tych samych wniosków.
U mnie LR4RC2 chodzi już normalnie, nawet przy pędzlowaniu jest ok.
Jednak od czasu do czasu zaliczam zawechy programu.... jest to o tyle irytujące że LR3 nie zawiesił mi się nigdy, a LR4 już kilkunastokrotnie.... przy codziennym używaniu jest to trochę wkurzające.
Mam na dysku oba LR3 i 4 więc zastanawiam się czy się nie gryzą?
U mnie LT4 RC2 przy suwakach jest OK, gorzej z renderowaniem podglądów, eksportem oraz przybliżaniem 1:1.
D200 plus graty...
no i jest w końcu finalna 4.1, zaraz zasysam i jestem pełen optymizmu;/
Podziel się spostrzeżeniami!
Czytałem ostatnio forum Adobe i znaleźli sposób jak trochę przyspieszyć 4.1 RC2. Problem był z folderem ze starym cache.
Robimy tak:
1. Purge cache.
2. Zamykamy LTR, folder z cache przenosimy/tworzymy nowy.
3. Otwieramy LTR, wskazujemy nowy folder.
4. Purge cache.
5. Zamykamy LTR, uruchamiamy LTR.
U mnie jest ciut szybciej. Wieczorem sprawdzę tę wersję finalną.
Link:
http://www.adobe.com/support/downloa...atform=Windows
D200 plus graty...
Za namową slonia przerzuciłem świeże nefy z CF na ssd, ale nic się nie zmieniło ( w stosunku do hdd F3 500GB). Pracuje się do czasu dobrze, po kilkunastu nefach LR łapie zwiechy, przycina.Dziś zrobię jak KS radzi. Wczoraj odinstalowałem starą wersję 2.7, ale też nie zaobserwowałem, żeby polepszyło się (LR, nefy i biblioteka na ssd).
![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Czy ktoś (marekb, inni) już odinstalował wersję 4.1 RC2 i zainstalował świeżą 4.1, opublikowaną wczoraj 29.05 http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=5393 ? Na forum producenta piszą, że jest lepiej, podzielcie się spostrzeżeniami.
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Skontaktuj się z nami