Close

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 146

Wątek: D90 czy D5200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    No ale marketing wziął górę i rozwiązanie KITOwe jest wygodniejsze bo i po co się męczyć umysłowo, przy robieniu zdjęć, ich obróbce i jeszcze koszty ponosić na drogie szkła.
    Moim zdaniem to nie marketing, ale kwestia potrzeb jest tym co pcha ludzi w amatorskie lustrzanki. Marketingiem byłoby moim zdaniem wmówienie ludziom, że mają kupić coś czego nie potrzebują i nie będą w stanie wykorzystać i jeszcze mają za to przepłacić.

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Myślę, że osoba, która zaczyna zabawę z lustrzankami nie mająca dłoni jak Marcin Gortat nie będzie czuć wielkiego dyskomfortu pracy na tych modelach. Powiem więcej, ja nie mam jakiś małych dłoni i z D7000 pracuje mi się wygodnie.
    Jakiś czas temu poleciłem kumplowi z roboty D5000(bo nie chciał za dużo wydać) i mimo, że chłop ma ponad 2 metry i łapy jak bochny chleba to stwierdził, że sprzęt jest super wygodny. Zrobił nim ok 3tyś zdjęc przez 3 tygodnie focąc na Karaibach pożyczonym ode mnie obiektywem "niekitowym" i na nadgarstek nie narzekał. Wiadomo, że opinię tą wydał nie trzymając nawet raz w rękach porządnego sprzętu, ale oznacza to również że nasze utyskiwania na ergonomię gripa, brak drugiego pokrętła, wyświetlacza górnego oraz niesamowicie ważnego przycisku podglądu głębi ostrości wynikają raczej z tego że przywykliśmy do dobrego a nie że jest nam to absolutnie niezbędne do robienia zdjęć. Takie jest moje zdanie w kwestii ergonomii.

Dlatego do celów pomniejszych w plecaku mam mniejszą hybrydę o funkcjach D5200 a do fotografii podróżniczej i ambitnej preferuję serię Dxx/xxx.
    Ambicja to raczej kwestia podejścia a nie sprzętu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta

Ambicja to raczej kwestia podejścia a nie sprzętu.
    Ambicja jeśli się przełoży na dobrą jakość prac i zadowolenie z obsługi sprzętu to spowoduje pełnię szczęścia a nie zrodzi frustracji oraz dalszych poszukiwań w jego osiągnięciu...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Dlatego podałem przykład kolegi, który podszedł do sprawy ambitnie, pożyczył ode mnie obiektyw i podpytał o filtr by mieć fajny reportaż z wypasionej wyprawy a przy tym w pełni zadowolony był ze swojego sprzętu. O zdjęciach opowiadał mi pół dnia, a o ergonomii nawet się nie zająknął Chyba za długo siedzisz w fotografii by móc postawić się w sytuacji 100%ego amatora(nawet ambitnego) a przecież głównie do takiego kierowany jest sprzęt z półki Dxxxx. Ja bym sobie odpuścił ciągłe narzekanie na uchwyt(lub jego brak wg niektórych) w sprzęcie amatorskim bo i tak go w nim nie uświadczymy, dla takich foto-frików jak my są aparaty wyżej pozycjonowane i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    niestety nikon poszedł złą drogą , miejmy nadzieję ,ze d 7100 będzie ok
    poszedł złą drogą owszem, dlatego dopóki nie wypuści tego czego oczekujemy przynajmniej na mnie nie zarobi ani grosza...bo poza D300s na tę chwilę w DX nie widzę dla siebie nic sensownego...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

poszedł złą drogą owszem, dlatego dopóki nie wypuści tego czego oczekujemy przynajmniej na mnie nie zarobi ani grosza...bo poza D300s na tę chwilę w DX nie widzę dla siebie nic sensownego...

I to się właśnie nazywa onanizm sprzętowy i powiedzcie jeszcze, że nie da się zrobić również dobrego zdjęcia np. D7000 zakładając tę samą szklarnię
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez picia78 Zobacz posta
    I to się właśnie nazywa onanizm sprzętowy i powiedzcie jeszcze, że nie da się zrobić również dobrego zdjęcia np. D7000 zakładając tę samą szklarnię
    mylisz pojecia i nie wiesz o co chodzi , nam chodzi o sprzęt nie awaryjny rozumiesz??? , a onanizm bardziej można jak już posądzić ludzi którzy zmieniają aparaty jak rękawiczki i szkła ( bez obrazy), czy ktoś tu napisał ,ze jakimś aparatem nie można zrobić zdjęcia ???
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    mylisz pojecia i nie wiesz o co chodzi , nam chodzi o sprzęt nie awaryjny rozumiesz??? , a onanizm bardziej można jak już posądzić ludzi którzy zmieniają aparaty jak rękawiczki i szkła ( bez obrazy), czy ktoś tu napisał ,ze jakimś aparatem nie można zrobić zdjęcia ???
    a co seria D/xx się nie psuję jest bezawaryjna? myślę, że każdy sprzęt ma prawo być awaryjny
    aha dlaczego napisałeś do mnie bez obrazy w kontekscie wymiany sprzętów ?
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez picia78 Zobacz posta
    a co seria D/xx się nie psuję jest bezawaryjna? myślę, że każdy sprzęt ma prawo być awaryjny
    aha dlaczego napisałeś do mnie bez obrazy w kontekscie wymiany sprzętów ?
    nie twierdze ,że bezawaryjna ale mniej , wiesz to raczej Ciebie się nie tyczy bo chyba nie jesteś onanista ale kogos innego mogłem urazić prawda

Domyślnie

Onanizm sprzętowy nie jest zły Właściwie nikt w wyniku onanizmu sprzętowego nie cierpi -przeciwnie, przyjemność z tego mają co najmniej dwie osoby
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Onanizm sprzętowy nie jest zły Właściwie nikt w wyniku onanizmu sprzętowego nie cierpi -przeciwnie, przyjemność z tego mają co najmniej dwie osoby
    no właśnie Rafał dzięki Tobie mamy dużo testów ale Ty jesteś oficjalnym testerem

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów