Nie tylko -już 2 kumpli (w tym 1 jeszcze przede mną) kupiło D5200, głównie do macro. Najistotniejszy był dla nich ruchomy LCD i duża rozdzielczość.
Odpowiem Ci pytaniem
Jak często robiłeś zdjęcie na ISO 3200, mając aparat, który bardzo mocno szumiał już na ISO 800 ?
Odpowiedź z mojej strony -jak potencjalny Kowalski może to robi. Jak nie może, lub jak coś jest bardzo trudne to nie robi. Gibany ekranik umożliwia potencjalnemu Kowalskiemu łatwiejsze zrobienie foty z nad głowy.
W sumie to dotyczy też mnie -jako osoba z "lekką nadwagą i obarczona lekkim lenistwem" staram się nie szaleć i zdjęcia z "żabiej perspektywy" za bardzo mnie nie rajcowały. Teraz nie mam z tym problemu -proste, przyjemne -a jak oko cieszy
W sumie w "tępej fotografii" nie ma nić złego, zwłaszcza dla potencjalnego Kowalskiego. I tak będzie zadowolony.na kolejne Twoje stwierdzenie odnośnie AWB,AutoIso..........- to też dziwna sprawa bo tak na prawdę idąc tym tokiem myślenia "uprawiamy tępą fotografię " tzn idziemy nad strumień np aparat dostosuje czas do ogólnej sceny zrobimy zdjęcie ale już nie będziemy mieli ładnie rozmytej wody bo aparat przecież tego za nas nie zrobi bo nie wie co zamierzaliśmy , przykładów można mnożyć.
Ale akurat pisząc o AutoIso miałem na myśli to, jak pomocny jest ten tryb w pracy -i to wtedy kiedy sami wiemy, co chcemy osiągnąć w danej chwili.
Oczywiście masz rację. Tylko dwie sprawy -potencjalny Kowalski dostaje możliwość. Druga sprawa -od czasu do czasu potencjalny Kowalski ewoluuje w fotografa Kowalskiego. Fajnie jak ma wtedy większe możliwości jeśli chodzi o obrazCo do lepszości obrazka, fajnie podoba mi się obrazek z d5200 jednak żeby faktycznie osiągnąć coś więcej trzeba wywołać RAW i tu znów przeciętny Kowalski i raw i tak koło sie zamyka, czyli niby mamy fajna matryce teoretycznie na bilbordach i czasopismach sie o nim pisze ale czy przeciętny Kowalski nie znający się na fotografii wykorzysta go w pełni nie sadze???? a zapłaci dużo więcej
, a te piksele takie potrzebne ??? .
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami