Close

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 146

Wątek: D90 czy D5200

Domyślnie

D90 to jak na aparaty cyfrowe stara konstrukcja (sierpień 2007). Matryca w D90 jeszcze starsza (sierpień 2007 zaprezentowana w D300). Jest to bardzo udany aparat, świadczy o tym, nawet to, że przez tyle czasu jest w sprzedaży, ale nie ma co się oszukiwać, w matrycach to są dwie generacje wstecz.

Korzystam z D90 i z D7000. Często robie zdjęcia w warunkach ekstremalnych, to znaczy w ciemnościach praktycznie. Dopóki jest trochę słońca to robię na dwa aparaty, ale potem D90 ląduje w plecaku, bo nie wyrabia. Matryca w D5200 jest troszkę lepsza niż w D7000. Różnica jest niewielka. Za to różnica w obsłudze olbrzymia. Drugie kółko sterujące, możliwość podpięcia normalnego gripa, a nie protezy robionej przez pomysłowych chińczyków, slot na dwie karty, mikrokalibracja AF, krótszy minimalny czas migawki, szybszy tryb seryjny, krótszy czas synchronizacji z lampą błyskową, tryby użytkownika w D7000, drugi LCD, dostęp do wielu funkcji przez przyciski, a nie w menu, co ma duże znaczenie dla wygody, wbudowany silnik AF - można skorzystać z wielu fajnych starszych i tańszych obiektywów. D5200 jest aparatem słabszym. Przewaga to minimalnie lepsza matryca, więcej Mpix (ale to też wada z drugiej strony, bo większe pliki), lepsze tryby filmowania, uchylny ekran.

Wg mnie najlepiej kupić D7000. Bije na głowę ergonomią i wieloma rzeczami D5200. D90 to niestety już staruszek. Jeśli komuś zależy na filmowaniu głównie to wtedy powinien brać D5200.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Oszczędny w słowach Awatar manski
    Miasto
    daleko od szosy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    możliwość podpięcia normalnego gripa, a nie protezy robionej przez pomysłowych chińczyków,
    tylko dopytam
    czy Twoim zdaniem jest aż tak duża/zauważalna różnica w chwycie/kształcie/odczuciu między oryginalnym gripem do D90 a podróbką?

pytam bo przymierzałem się do meike czy coś w tym rodzaju ale coś mi nie pasowało...
    D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
    Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu

Domyślnie

Różnica jest, ale chodzi o protezy do D5200. Wyzwalanie migawki przez wężyk lub IR, brak kółka.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

To jest niestety przysłowiowe "błędne koło". Dla jednej osoby ważniejsza będzie ergonomia dla innych matryca a tak naprawdę dla wszystkich ważne jest wszystko tylko... to właśnie podnosi koszty. I zaczynamy od D90, który z niezłym kitem 18-105 kosztuje 2500 zł, porównujemy go z D5200, który z tym samym szkłem kosztuje już 1000 zł drożej a kończymy na jeszcze droższym D7000 (a może i D7100, bo będzie jeszcze lepszy). No i wszsytko rozbija się o budżet, bo nie każdy może bezkarnie dokładać kolejne "stówy" a to w imię iso a to w imię pokręteł) Oczywiście, że matryca D90 nie wyciągnie tego co D5200 ale... w D300 siedzi taka sama matryca a do dziś wiele osób przedkłada ten model ponad D7000. Tak więc dramatu nie ma a takie stwierdzenia, że matryca z D90 jest lata świetlne z tyłu czy też pokolenia starsza do mnie jakoś nie przemawiają. Dziś wszystko zmienia się bardzo szybko co nie znaczy, że zawsze trzeba być w czubie tej gonitwy. Jeśli do D90 dorzuci się dobrą lampę można w pewnym sensie oddalić "wizję wysokich iso" itd. Jeszcze raz - wszystko rozbija się o pieniądze, gdyby nie ten hamulec można "iść z duchem czasu" i kupić nawet trzy najdroższe puchy a później używać je w zależności od pogody, kaprysu czy pory roku Tu ludzie mają D40 i są zachwyceni, czerpią radość, przyjemność oraz dostarczają ją innym swoimi zdjęciami!

Domyślnie

Paaanie
    do robienia zdjęć (nie koniecznie ustawiając wszystkie) 17-55 f/2,8 lepsze będzie D5200.
    Na D90 lepiej ustawić cokolwiek a ISO i tak daje radę...
    Nawet Powyżej 2000 było dla mnie bardzo git... i masz wszystko pod ręką. Jak się nauczysz robić to nei odrywasz oka od wizjera.
    D810; N50G; N24-70; N200-500; SB-900

Domyślnie

5200 przy 18-105 wypada z ręki ze względu na wielkość body i jego ergonomie a co dopiero przy 17-55. Klawiszologia nadal beznadziejna, czemu nie mogli wiecej na korpus wyrzucić tak jak w canonie 600d czy 650d.
    Canon 50D + pare szpejów.

http://skowron1990.digart.pl

Domyślnie

To jest coś takiego jak dobra cena za prawie pięcioletnią lustrzankę amatorską?:>
    A jest coś takiego jak dobra cena za fabrycznie uwalone D7000??)

Jak zobaczyłem na żywo wizjer w D5200 to padłem ze śmiechu... Takie coś powinno być zakazane...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skowron Zobacz posta
    5200 przy 18-105 wypada z ręki ze względu na wielkość body i jego ergonomie a co dopiero przy 17-55. Klawiszologia nadal beznadziejna, czemu nie mogli wiecej na korpus wyrzucić tak jak w canonie 600d czy 650d.
    już widze userow podpinających do d5200 N17-55. Nie zapominaj, że jest to puszka amatorska, o innym przeznaczeniu... tam ma być dostępny tryb zielony a nie zaawansowane funkcje.

Poza tym, gdyby nie malutki wizjer wg. mnie nie byłoby się do czego specjalnie doczepić. Patrząc na pierwsze testy i jakość obrazka-jest to super sprzęt (choć póki co trochę drogi)
    pixel 4a

Domyślnie

a jak podepniesz jasne tele to już masakra z takim korpusem bez pewnego uchwytu...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

18-105 jest typowo amatorskim szkłem a tego body nie da się z tym trzyma. A co dopiero z 70-300
    Canon 50D + pare szpejów.

http://skowron1990.digart.pl

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów