Close

Strona 53 z 78 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 777

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Takie samo pytanie wysłałem e-mailem do serwisu Nikon Polska oraz do Wsparcia Technicznego, serwis nie odpowiedział na moje pytanie, brak jakiejkolwiek odpowiedzi, wsparcie techniczne odpowiedziało na moje pytanie ale nie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
    Pytanie brzmiało: czy serwis jest wstanie odczytać rzeczywisty przebieg migawki po zmianie licznika za pomocą tego oprogramowania.
    Odpowiedź wsparcia technicznego: tylko serwis jest w stanie odczytać rzeczywisty przebieg migawki, żadne programy dostępne w sieci nie są w stanie odczytać przebiegu migawki.
    Czyżby oni nie wiedzieli że Opanda i wiele innych programów odczytuje przebieg migawki, na pocieszenie dodam że sprawdzenie licznika migawki w serwisie jest bezpłatne, pomijając koszty wysyłki.
    Wydaje mi się, że zadajemy złe pytanie. Migawka jest wymiennym modułem, który może posiadać swój własny, wewnętrzny licznik wyzwoleń, co by tłumaczyło taką, a nie inną odpowiedź serwisu. Oprogramowanie, o którym tutaj dyskutujemy umożliwia odczyt licznika wyzwoleń migawki w konkretnym body, a to nie jest zawsze równoznaczne z liczbą wyzwoleń konkretnej migawki (po wymianie migawki - licznik w body "cyka" dalej, było to już przedmiotem dyskusji w tym wątku, natomiast w nowej migawce jej licznik = 0).

Ale to tylko moje przypuszczenia.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Podobno po wymianie migawki serwis nie zeruje licznika, zerowanie nie miałoby sensu, zakładając że aparat wcześniej wykonał 90 000 zdjęć.
    Oprócz migawki zużywają się inne elementy aparatu których żywotność również jest ograniczona.
    To tak jak by do 10 letniego samochodu z przebiegiem 200 tys. km. wsadzić nowy silnik i wyzerować licznik, czy samochód stanie się nowy?
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Podobno po wymianie migawki serwis nie zeruje licznika, zerowanie nie miałoby sensu, zakładając że aparat wcześniej wykonał 90 000 zdjęć.
    Oprócz migawki zużywają się inne elementy aparatu których żywotność również jest ograniczona.
    To tak jak by do 10 letniego samochodu z przebiegiem 200 tys. km. wsadzić nowy silnik i wyzerować licznik, czy samochód stanie się nowy?
    Dlatego nie mylmy pojęcia przebiegu aparatu i migawki. Zapytałeś serwis i wsparcie o to drugie więc skąd podejrzenie, że odpowiedzieli niezgodnie z prawdą? W EXIF zapisywany jest licznik body, który można zresetować oprogramowaniem, które wyciekło. Odpowiedź wsparcia technicznego na Twoje pytanie sugeruje, że istnieje jeszcze jakiś licznik przebiegu samej migawki.

BTW. Moje D7k wylądowało w serwisie

Domyślnie

Więc może dobrym pomysłem byłoby spisanie wartości licznika za pomocą programu, ustawienie wartości na 0 i wysłanie do serwisu celem sprawdzenia przebiegu migawki
    D300/0 + N18-55 + N55-200 + N35/1.8G + N50/1.8G + Tokina 135/2.8 + SB-700 + SB-26 i kilka innych manualnych szkiełek.
    Porst reflex C-TL + Porst 55/2.8 + Pentacon 200/4

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez H1TM4N1500 Zobacz posta
    Więc może dobrym pomysłem byłoby spisanie wartości licznika za pomocą programu, ustawienie wartości na 0 i wysłanie do serwisu celem sprawdzenia przebiegu migawki
    Pomysł dobry, gdyby jeszcze znalazł się ktoś z Warszawy lub okolic i osobiście udał się do serwisu z aparatem w którym wyzerowano licznik.
    Jedyny słuszny sposób na sprawdzenie czy to oprogramowanie kasuje licznik nie pozostawiając śladów.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Tylko jedno pytanie. Po co montować licznik w migawce? Przecież Nikon nie daje żadnej gwarancji zależnej od liczby wyzwoleń więc montowanie dodatkowo jakiegokolwiek elementu, który kosztuje jest moim zdaniem zbędne. A odpowiedź, że tylko Nikon coś może jest i zawsze będzie powtarzana przez serwisantów Nikona. Oni inaczej nie mogą odpowiadać, bo przyznaliby się do tego, że nie są wszechmocni.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Hehe, dodatkowy licznik w migawce.
    Ponoć jeszcze w przycisku wyzwalania migawki jest czytnik linii papilarnych, żeby określić ile osób używało
    Z tego co wiem, a wiedzę swoją posiadam od serwisamta z Łopuszańskiej z którym troszkę rozmawiałem czekając osiem godzin na aparat, jedynym licznikiem jest licznik wyzwoleń migawki (popularny "total shutter releases"). Po wymianie migawki licznika się nie zeruje.
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 06-03-2013 o 08:58
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Jak się nie mylę to ktoś w tym temacie mówił że da się zrzucić zawartość całej pamięci. Jeśli tak to najprościej będzie jak zrobimy zrzut, następnie kilka zdjęć bez zmiany czegokolwiek i znowu zrzut. Po porównaniu danych będzie wiadomo czy coś się zmieniło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Tylko jedno pytanie. Po co montować licznik w migawce?
    z technicznego punktu widzenia, nie jest to żaden problem. Migawka, jako podzespół elektromechaniczny, musi mieć jakiś swój sterownik. Który zamieni polecenie "otwórz migawkę na 1/125 sekundy" na sygnały elektryczne dla silniczków, elektromagnesów, czy co tam jeszcze w niej siedzi. Dodanie do niego licznika, to tylko kilka/naście linii kodu.
    Pytanie tylko: po co?

Domyślnie

Dodanie do niego licznika, to tylko kilka/naście linii kodu.
    Przecież takie coś już jest i jest to właśnie licznik w body zliczający ilość otwarć migawki. Dla mnie dodatkowy licznik w samej migawce, to dodatkowa elektronika z dodatkowym epromem. Jeżeli miałby to być licznik zapisywany w epromie body, to rzecz nie miałaby sensu, bo byłoby to dublowanie czegoś, co już jest - rzecz zbędna. Natomiast montowanie dodatkowej elektroniki z epromem do samej migawki, to większe koszty - czyli bezsens całkowity.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Strona 53 z 78 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów