Szukaj
Przepraszam... oczywiście 40D! To akurat nie była prowokacja tylko "szyk przestawny"Zasugerowałem się tym co napisał niejaki jaroo1 (a napisał właśnie d40).
oj mała pomyłka a już piętnowanie... canon 40d to bdb aparat ...
Ja ostatnio stałem przed "podobnym" wyborem, jako użytkownik D200, zapragnąłem czegoś nowego, ale nie odbiegającego za bardzo od przyzwyczajeńNa pierwszą wyprawę do sklepu poszedłem z myślą 5100, dobra cena dobra matryca i fajny odchylany ekran. I już za niego płaciłem, gdy nagle zobaczyłem nowego D300s
Pan w FJ jak sie dowiedział że mam D200 to zaczął mnie namawiać na D300s, wziąłem do ręki, niczym się body nie różniło od D200 , wszystko tam gdzie być powinno
![]()
Na drugi dzień po poczytaniu optycznych, narodził się pomysł na D7000, pojechałem do innego sklepu (chciałem samo body, w FJ był z 18-105). w NPS pogadałem sobie z człowieczkiem u którego ponad 6 lat temu kupiłem D200 (z którego byłem / jestem mega zadowolony) I On mówi że 5100 spokojnie moge brać, D300s to zapomnieć i nie kombinować. Pytam o D90 oczywiście ochy i achy że super hiper, ale jak się go spytałem o D7000 to powiedział że bał się mi go proponować ze względu na cenę. Ale jeśli idzie o walory techniczne to spokojny wybór na minimum 3 -4 lata. Kupiłem D7000, mam już na liczniku blisko 2000 klatek w tydzień i na prawde jestem zadowolony z tego wyboru, do D200 to przepaść jakościowa, ergonomicznie bardzo blisko D200 D300/s, super sprawa że ma 2 karty pamięci (szkoda że nie CF, bo tych kart mam dużo). Mam akurat możliwości porównania D90 i D7000 w tych samych warunkach, no i powiem że D7000 wygrywaKupiłem go jednak z 18-105VR - w cenie 500zł takie szkło to się przyda
![]()
D800, D200 + SB900 + N14-24 2.8, N24-120 + N28-300 + N35 + N10,5, Nikon F90x
Napisz jeszcze w jakich konkretnie warunkach (i przy jakim iso) wygrywa, bo jeśli napiszesz że zawsze to będzie nieprawda...
W sobotę porównywałem mój D7000 i kolegi D90 - przy każdym ISO D7k wygrywa z D90.
Do ISO 800 różnica nie znaczna (o ile się nie bierze pod uwagę wyciągania z cieni w zdjęciach RAW, bo tu D7k rozkłada na łopatki D90). Powyżej się zwiększa. Przy ISO 3200 lub 6400 jest wyraźna.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Dla mnie do iso 1000 nie ma najmniejszej róznicy - widzą ją wyłącznie niektórzy właściciele D7000) A 6400 to nie wiem kto bierze pod uwagę, bo dla D90 to wartość sztucznie uzyskiwana! I to "wyciąganie z cieni"... takie słowo wytrych
) I teraz pytanie - ile osób robi często zdjęcia powyżej iso 1600 - sprawdzam exify, pytam, rozmawiam i widzę jasno, że MAŁO!
) Najczęściej dla testu, na próbę i z ciekawości (pomijam tutaj zawodówców najwyższej klasy, których jest ułamek wśród użytkowników) Wracając do tematu - najprościej będzie chyba jesli wstawisz te RAWy z porównania. No chyba, że inni nie będą w stanie zobaczyć tych róznic na plus D7k...
No i pytanie - czym dla Ciebie D7000 (a widzę, że go masz więc nie może być inaczej...) wygrywa z D90? Napisałeś, że przy każdym iso ale nie napisałeś czym. Ja widzę róznicę powyżej podanego iso w poziomie szumu. Im większa czułość tym większą. Jak dla mnie to różnica w jakości zdjęć robionych przez te dwa modele potwierdza tylko klasę D90 - po tylu latach, sporo droższy model ma wyraźniejszą przewagę wyłącznie przy wysokich iso. Pomijam już tragiczną sytuację z awaryjnością i jakością tego modelu, o której piszą i mówią użytkownicy i (już) byli użytkownicy. Ech.. nie robi się już teraz takiego sprzętu jak kiedyś... Może wyjątkiem są modele naprawdę Premium w cenie powyżej 10 tys.
Ostatnio edytowane przez Alcatraz ; 12-02-2013 o 14:51
robi 6lk na s w 14bit
Ciekaw jestem jak wielu z nas trzepie często serie 6kl/s.
Osobiście zazwyczaj używam trybu zdjęć pojedynczych albo wolniejszego trybu seryjnego, ten szybszy użyłem od czerwca może ze 3 razy.
Wypijmy za blendy...
Skontaktuj się z nami