Close

Strona 97 z 121 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Potestowałem wersję SNS HDR Lite i jestem pod wrażeniem moje zdjęcia nabrały dynamiki są dużo lepsze w odbiorze. Czas na zakup wersji Home ale tu moje pytanie czy brak przetwarzania wsadowego wersji Home uwidoczni się dla użytkownika końcowego w porównaniu do wersji Lite ewentualnie PRO ?

Ps. Pebal email na zakup już do ciebie poleciał uwzględnij proszę rabacik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raftik Zobacz posta
    Czy brak przetwarzania wsadowego wersji Home uwidoczni się dla użytkownika końcowego w porównaniu do wersji Lite ewentualnie PRO ?
    Nie.
    Moduł przetwarzania wsadowego to automat, pozwalający przetwarzać wiele zdjęć w tle. Po wczytaniu do programu zdjęcia i ustawienia dla niego parametrów, można wskazać katalog zdjęć, które mają być przetworzone z tymi samymi ustawieniami w sposób automatyczny. Program przetworzy wszystkie zdjęcia z katalogu w tle.

Domyślnie

Witam,
    Mam komputer z procesorem core 2 Duo E8400, ale po kupnie D800 przetwarzanie tych plików zajmuje kupę czasu, zestarzeć się można. Zastanawiam się nad kupnem Core 2 Quad Q9550, moja płyta go obsługuje, na Allegro kosztują w okolicy 550 - 600 złotych. Jakkolwiek chciałbym porównać i zobaczyć czy przy obróbce w SNS-HDR komputer mocno przyspieszy. Mam prośbę do kogoś, kto używa tego Q9550, żeby ściągnął ten plik http://movies.dpreview.com.s3.amazon...C_0241.NEF.zip i zapuścił tego NEF-a w SNS-HDR, ustawienie "Noise reduction in RAW" na 0. Na moim E8400 podkręconym na 3.49 Ghz zajmuje to 5:19... Dzięki.

Domyślnie

Wąskim gardłem będzie przepustowość pamięci. Na i7-2600K, podkręconym do 4.5 GHz, obraz ten jest przetwarzany w 2 minuty. Należy się więc spodziewać, że na procesorze Q9550, będzie on przetwarzany trochę dłużej.
    Większe przyspieszenie będzie można uzyskać w nowszej wersji programu, dzięki wspomaganiu obliczeń przez kartę graficzną. Przeciętna karta graficzna, jaką jest ATI HD5670, pozwala ponad dwukrotnie skrócić czas obliczeń, w przypadku użycia jej wraz z procesorem i7-2600K (w porównaniu do użycia samego procesora i7).
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 22-02-2013 o 17:07

Domyślnie

Dziękuję za informacje, pamięć mam DDR2 8 Gb podkręcone chyba jakoś do 930 MHz. Myślałem, że jak obrazy są załadowane do pamięci, to później już tylko liczy się moc procesora...
    Moja karta graficzna to NVidia Quadro NVS 290 256 MB, nie wiem czy cokolwiek wniesie do obróbki, bo w programie do konwersji wideo czas się nie skraca, niezależnie czy włączam jej użycie przez program czy nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mario-x Zobacz posta
    Dziękuję za informacje, pamięć mam DDR2 8 Gb podkręcone chyba jakoś do 930 MHz. Myślałem, że jak obrazy są załadowane do pamięci, to później już tylko liczy się moc procesora...
    Moc procesora ma znaczenie, ale ponieważ w jednym czasie przetwarzane są znaczne bloki danych, znaczenie ma także przepustowość pamięci RAM.

Cytat Zamieszczone przez x-mario-x Zobacz posta
    Moja karta graficzna to NVidia Quadro NVS 290 256 MB, nie wiem czy cokolwiek wniesie do obróbki, bo w programie do konwersji wideo czas się nie skraca, niezależnie czy włączam jej użycie przez program czy nie.
    Aby karta graficzna wspomagała obliczenia w nowym SNS-HDR, musi być zgodna z biblioteką DirectX 11. Twoja karta nie wspiera tej wersji DirectX.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 22-02-2013 o 18:01

Domyślnie

Pebal a sprawdzałeś jak się ma sprawa z nvidią ? Ponoć geforce'y znacznie gorzej radzą sobie w OpenCL.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Program nie korzysta z OpenCL a z możliwości jakie oferuje biblioteka DirectX 11. Nie powinno być problemów z nvidią, jeżeli tylko karta graficzna będzie wspierać jedenastą wersję DirectX.

Domyślnie

SNS-HDR Lite GUI
    Nowe GUI do wersji Lite SNS-HDR. Usunięto jeden mały błąd - dodano kolejne Jak ktoś coś znajdzie niech pisze.
    Dodałem możliwość ustawienia parametru odpowiedzialnego za usuwanie szumów z przetwarzanych plików RAW.

Miłego użytkowania
    D810+N24-70/2.8+T17-50/2.8+N50/1.8+N70-210/4+SB800+...

Domyślnie

Pebal, czy przewidujesz rozbudowanie narzędzi do zaznaczania masek? Obecne narzędzie do inteligentnego zaznaczania jest MSZ zbyt inteligentne... Kiedy używa się wypełnienia, program tworzy jedną maskę na wszystkich obszarach zdjęcia, które z grubsza odpowiadają kolorystyką (czy innymi parametrami może?) obszarowi, na który klikamy. Dla mnie więcej sensu miałoby zaznaczanie obszaru na który będzie się składać tylko jedna płaszczyzna ograniczona jakimiś granicami na zdjęciu. Prosty przykład: tylko niebo, a nie także jego odbicie, dajmy na to, w kałuży. Albo tylko tło, a nie także skrzydło ptaka, które przypadkiem ma podobną kolorystykę do tła.
    Zastanawiam się, czy nie byłoby przydatne narzędzie, za pomocą którego można byłoby wyznaczyć zewnętrzne granice obszaru, który potem chcielibyśmy wypełnić. Coś mniej więcej jak w Paint-cie.
    Informatyka to nie moje hobby, więc wybacz jeśli wyrażam się niezrozumiale lub wymagam czegoś, co nie jest możliwe...
    Ostatnio edytowane przez nick-on ; 06-03-2013 o 00:54 Powód: literówki i brak kilku spacji
    Krzysztof W.
    D500, D300S, F8, S10-20, S18-35, N16-80, T45, S50-150 OS, N200-400 VR, SB600, SB800 i jeszcze parę innych zabawek...
    nick-on.photler.com

Strona 97 z 121 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów