Szukaj
Nie wszystko wyglada tak, jak widzi to aparat
Michalski
Niestety i ja się przyłączę do marudzenia na d800. Jakiś czas temu ( w listopadzie) kupiłem d800 i miałem z nią strasznie dużo problemów, łącznie ze zniszczeniem ekranu przeze serwis nikon polska po wysłaniu do kalibracji, ponieważ AF zachował się fatalnie. Udało mi się dostać nową puszkę. Sprawdzenie w sklepie - okej. Odpalam aparat na zleceniu, z 50,85 czy 28 aparat na większych odległościach mylił się nawet o 1-1,5m. Większe odległości to mam na myśli coś około 7-8 metrów. Szczerze to jeszcze nie miałem czasu dokładnie przetestować aparatu, ale kurde zdjęcia wykonywane z bliskiej odległości w dobrym świetle, czyli bez lampy okej. Gdzieś czytałem o tym, że właśnie wspomaganie z lampy działa czasem dosłownie zabójczo w d800. Czy ktoś spotkał się z takim problem tutaj? Czyli zwykle warunki okej, słabe światło, praktycznie nieużywalny AF?
D800/D810 8/14-24/28/35/50/85/70-200/910
Da się z tym jakoś walczyć? Szczerze powiedziawszy trochę denerwujące to jest...
Nie wiadomo skąd to sie bierze - czasami jest, czasami nie.
Jedyna rada - wyłączyć wspomaganie. Co jest o tyle bezproblemowe, że body dobrze sobie radzi w ciemnościach bez wspomagania.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Niestety nie da rady, niektóre zlecenia tak, ale pracuje też w klubach, a tam już nawet d800 sobie nie radzi...
Zapewne sobie radzi, ale nie tak szybko jakbys chciał. Mi D800 nastawia ostrośc (na centralnym) praktycznie w ciemności. Na bocznych oczywiście juz nie jest tak super, ale jest dobrze.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ale tu chodzi o wspomaganie w lampie. "Szperacz" w body możesz mieć włączony.
Ostatnio edytowane przez pgaik ; 06-02-2013 o 12:53
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Skontaktuj się z nami