Close

Strona 112 z 292 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Powiem szczerze że kiedyś robiłem zdjęcia aparatami innych marek, a teraz wpadł mi w ręce pewien Nikon. Potestuje go, i popytam się was troszeczkę odnośnie tej marki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andi74 Zobacz posta
    1.czy dobrze zrobilem w dobie 2012 roku kupujac body z 2005 roku ??
    cenowo i tak max to bym kupil D3000 akurat jest w saturnie za 299 eu KIT 18-55 VR
    2. czy ta stalka 35mm zastapi mi kita 18-55 VR pod wzgledem uniwersalnosci
    3.moj wariant bylby taki stalka 35mm na robienie fotek w domu wiadomo swiatlo z okna lub z zarowek
    a ten duzy 55-200 nikorek bylby na spacery
    1. D50 to całkiem przyjemny aparat i jeden z pierwszych, które dawały dobry obraz w JPEGach bez sięgania po mocniejszą obróbkę - oczywiście im nowszy sprzęt tym więcej bajerów i możliwości, ale w zdjęciach do rozdzielczości 1000x900 pikseli, niewielu zobaczy jakiekolwiek różnice.
    2. oczywiście, że *żadna* stałka nie zastąpi zooma pod kątem uniwersalności - zmienia się jednak pojęcie uniwersalności z uniwersalności pod względem zróżnicowanych kadrów na uniwersalność pod względem fotografowania w różnorakich warunkach oświetleniowych
    3. to dobry wariant, choć tanie szerokokątne szkiełko pokroju 18-55 wcale nie jest bezużyteczne i jeżeli tylko masz pieniądze to wstrzymaj się kilka miesięcy ze sprzedażą

Co do 18-105, to nie zastąpi on jasnej stałki, więc i tak chciałbyś czasem użyć 35/1.8. Popularne konfiguracje w tym segmencie cenowym to właśnie jedna jasna stałka, plus jeden lub dwa ciemne zoomy. Osobiście wolałbym 18-105 zamiast dwóch, nawet o większym zakresie, jednak dopóki się nie sprecyzuje własnych potrzeb, to warto przejść przez etap z największym zakresem ogniskowych. Zatem 55-200 się przydaje do poznania różnic między ogniskowymi. A stałka między pracą z jasnymi szkłami i ciemnymi, małą głębią ostrości i dużą. Według mnie ogniskowe powyżej 105 mm (dla formatu DX) nie są niezbędne w typowych zastosowaniach. A w nietypowych i tak wymagają o niebo większych nakładów finansowych. Choć na spacerach i przy dzieciach zawsze będzie brakować przybliżenia.
    Kwestia lawirowania między ceną, jakością i uniwersalnością. Każdy może mieć inny punkt widzenia w tych kwestiach.

Kupiłeś, zdecydowałeś, to nie kombinuj czy można było lepiej. Pobaw się sprzętem, obiektywami, zdefiniuj potrzeby i o tym co dalej, podejmij decyzję za kilka miesięcy.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 10-12-2012 o 12:14

Domyślnie

no to tak stalke bym zostawil wlasnie do robienia fotek w domu

body D50 zostawie bo to noweczka a ze troche leciwa to nic fotki bedzie dobre robic

teraz co zrobic czy sprzedac tego 18-55 VR i tego 55-200 VR i kupic uniwersala 18-105 VR

jak wyglada generalnie zoomek 18-105 da rade np w ZOO lub w lesie ???

do fajnych fotek zblizeniwych ??

Domyślnie

Witajcie,
    chce kupić chłopakowi dobry aparat, ale cena nie najwyższa... Co polecacie, tym bardziej, że chce go zapisać na krótki kurs dla amatorów.
    Niektóre reklamy są śmiechu warte, ostatnio spotkałam się z reklamą: szamba szczelne, heh a reklamowałby ktoś szamba nieszczelne?

Prosimy przestrzegać regulamin.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Ile chopak ma lat, co umie, co chce fotografować, ile masz do wydania?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

galicjusz12
    Gość

Domyślnie

popieram kolege wyzej... tez tak uwazam..

Domyślnie

Witjacie "męczę" się już 2tyg. z wyborem aparatu... i czym więcej czytam tym tak naprawdę mam większy dylemat heh

Budżet: Początkowo 1,5k obecnie 2k z ew. lekkim hakiem w ostateczności choć pójdzie on pewnie na rzeczy typu karta i torba ;]
    Nowy/używany: Jestem amatorem więc obstawiam, że ciężko byłoby mi kupić używkę srpawdzając ją pod odpowiednim kątem co i jak aczkolwiek nie wykluczam takiej opcji.

Co chciałbym forografować: póki co w głównej mierze auta jako, że to jedna z moich pasji. Nie tylko "na postoju" na zlotach ale także w ruchu Oprócz tego wszystko po trochu z wyjątkiem fot w domu typu uroczystości etc brat ma jakąś cyfrówkę za kilka stówek - wystarczy.

Doświadczenie: praktycznie zerowe, a jeśli już to tryb auto w cyfrówce brata czy w kompakcie e-pl1 od olympusa którego niejako prawdopodobnie dostanę o ile niebawem w sprzedaży ukaże się fuji x20 w zadowalającej cenie brata ;p Zakładając optymistyczną wersję nie potrzebowałbym wtedy pisać tego posta.

Ważne dla mnie funkcje: stabilizacja obrazu? po prostu łapy mi się trzęsą , opcja nagrywania filmów FullHD Mam także zajawkę na kręcenie klipów z autami w roli głównej potem ich montaż dla własnej frajdy jak i do pokazania prac na łamach klubu.

Chcę się uczyć, zakup obiektywów jest jak najbardziej w planach za kilka miesięcy.

Sporo czytałem i głównie zastanawiam się nad Nikonem D5100. Dochodzi jeszcze kwestia obiektywów przewertowałem już trochę tematów tu i ówdzie i dochodzę do wniosku, że najlepszą opcją byłoby kupno nikkora 18-105 martwi mnie tylko jedna rzecz - janość... tutaj zrodził się następny pomysł, żeby kupić stałkę 35/1.8 jaśniutki fajny i ponoć bardzo udany obiektyw ale Ci którzy już tym trochę siedzą twierdzą, że na początek grzechem byłoby polecenie amatorowi stałki na początek. Zatem 18-105 na początek i potem kupić stałkę np. 35?

Z góry dziękuję za pomoc z moim trudnym przypadkiem (:

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Ganimadeus ; 03-02-2013 o 20:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ganimadeus Zobacz posta

Sporo czytałem i głównie zastanawiam się nad Nikonem D5100. Dochodzi jeszcze kwestia obiektywów przewertowałem już trochę tematów tu i ówdzie i dochodzę do wniosku, że najlepszą opcją byłoby kupno nikkora 18-105 martwi mnie tylko jedna rzecz - janość... tutaj zrodził się następny pomysł, żeby kupić stałkę 35/1.8 jaśniutki fajny i ponoć bardzo udany obiektyw ale Ci którzy już tym trochę siedzą twierdzą, że na początek grzechem byłoby polecenie amatorowi stałki na początek. Zatem 18-105 na początek i potem kupić stałkę 35?

Pozdrawiam
    W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie d5100+18-105 do samochodów będzie ok to b ostre szkło , fotografując samochody nie licząc detale raczej domykasz szkło więc ta "jasnością " się nie przejmuj bo i tak będziesz przymykał , natomiast nie kupuj od razu 35 poćwicz z kitem opanuj aparat , jak już będziesz miał umiejętności ustaw sobie kit na 35 i rób zdjęcia na tej ogniskowej cały czas i zobacz czy pasuje Ci ta ogniskowa potem na 50 i wypróbujesz ogniskowe bo 35 nie każdemu podejdzie mi np nie sprzedałem , proponowałbym natomiast kupić jak Ci pieniędzy wystarczy od razu sb 700 spytasz po co ????, mając kita w pomieszczeniach będzie Ci ciężko a mając lampę ustawisz w sufit i w pomieszczeniach sobie zrobisz mimo ciemnego szkła , lampa zostanie CI juz nawet jak wymienisz szkło aparat pamiętaj więc kup od razu najlepszą .
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Panowie, swego czasu prosiłem o porady w sprawie zakupu obiektywu do N 3100. Pozbyłem się kitowego 18-55 no i w końcu zdecydowałem się czego potrzebuję. Szeroki kąt nie jest mi na chwilę obecną aż tak potrzebny (może w przyszłości), stałkę do portretów już mam i ciągle testuję. Brakuje mi natomiast zoomu, ale nie takiego, żebym musiał nosić obiektyw na plecach . Przekopałem różne fora i co obiektyw to różne opinie, jednakże to tego forum mam największe zaufanie. Szukam obiektywu z silnikiem (nówka bądź używka) w cenie do 1200 zł. Zaznaczam, że jestem "typowym" amatorem a szkło ma mi służyć do spacerków, no czasem do pstryknięcia kilku fotek na zlotach motoryzacyjnych. Wiem, że do końca nie będę zadowolony, z racji tego że mam jasną stałkę i każdy ciemniejszy obiektyw no nie będzie "to" no ale moje umiejętności i budżet nie pozwalają na zakup czegoś jaśniejszego. Wytypowałem kilka szkiełek, którymi jestem zainteresowany i bardzo proszę o poradę które zda egzamin i w które warto zainwestować. Oczywiście inne propozycje również będą mile widziane:

1. Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX
    2. Sigma 50-200mm 1:4-5.6 DC OS HSM
    3. Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG - zastanawiam się czy nie za potężny do body
    4. TAMRON AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD

Myślę, że większej kwoty nie ma sensu inwestować na chwilę obecną. Jak się trochę podszkolę i mi sie spodoba to zacznę myśleć nad czymś kolejnym. Dziękuję z góry za wasze porady.
    Ostatnio edytowane przez cinul ; 03-02-2013 o 22:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cinul Zobacz posta
    Panowie, swego czasu prosiłem o porady w sprawie zakupu obiektywu do N 3100. Pozbyłem się kitowego 18-55 no i w końcu zdecydowałem się czego potrzebuję. Szeroki kąt nie jest mi na chwilę obecną aż tak potrzebny (może w przyszłości), stałkę do portretów już mam i ciągle testuję. Brakuje mi natomiast zoomu, ale nie takiego, żebym musiał nosić obiektyw na plecach . Przekopałem różne fora i co obiektyw to różne opinie, jednakże to tego forum mam największe zaufanie. Szukam obiektywu z silnikiem (nówka bądź używka) w cenie do 1200 zł. Zaznaczam, że jestem "typowym" amatorem a szkło ma mi służyć do spacerków, no czasem do pstryknięcia kilku fotek na zlotach motoryzacyjnych. Wiem, że do końca nie będę zadowolony, z racji tego że mam jasną stałkę i każdy ciemniejszy obiektyw no nie będzie "to" no ale moje umiejętności i budżet nie pozwalają na zakup czegoś jaśniejszego. Wytypowałem kilka szkiełek, którymi jestem zainteresowany i bardzo proszę o poradę które zda egzamin i w które warto zainwestować. Oczywiście inne propozycje również będą mile widziane:

1. Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX
    2. Sigma 50-200mm 1:4-5.6 DC OS HSM
    3. Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG - zastanawiam się czy nie za potężny do body
    4. TAMRON AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD

Myślę, że większej kwoty nie ma sensu inwestować na chwilę obecną. Jak się trochę podszkolę i mi sie spodoba to zacznę myśleć nad czymś kolejnym. Dziękuję z góry za wasze porady.
    Twoje zdania zaznaczyłem kolorem

typowy "mały " gabarytowo obiektyw miałeś i sprzedałeś kazdy z wymienionych będzie większy więc zamienił stryjek ....
    1to typowy kit b dobry ostry 2,3 to tele musisz sobie uświadomic co dla Ciebie jest ważniejsze a 4 to już kompromis wielkość uniwersalność kosztem jakości
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Strona 112 z 292 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów