Panowie, swego czasu prosiłem o porady w sprawie zakupu obiektywu do N 3100. Pozbyłem się kitowego 18-55 no i w końcu zdecydowałem się czego potrzebuję. Szeroki kąt nie jest mi na chwilę obecną aż tak potrzebny (może w przyszłości), stałkę do portretów już mam i ciągle testuję. Brakuje mi natomiast zoomu, ale nie takiego, żebym musiał nosić obiektyw na plecach. Przekopałem różne fora i co obiektyw to różne opinie, jednakże to tego forum mam największe zaufanie. Szukam obiektywu z silnikiem (nówka bądź używka) w cenie do 1200 zł. Zaznaczam, że jestem "typowym" amatorem a szkło ma mi służyć do spacerków, no czasem do pstryknięcia kilku fotek na zlotach motoryzacyjnych. Wiem, że do końca nie będę zadowolony, z racji tego że mam jasną stałkę i każdy ciemniejszy obiektyw no nie będzie "to" no ale moje umiejętności i budżet nie pozwalają na zakup czegoś jaśniejszego. Wytypowałem kilka szkiełek, którymi jestem zainteresowany i bardzo proszę o poradę które zda egzamin i w które warto zainwestować. Oczywiście inne propozycje również będą mile widziane:
1. Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX
2. Sigma 50-200mm 1:4-5.6 DC OS HSM
3. Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG - zastanawiam się czy nie za potężny do body
4. TAMRON AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD
Myślę, że większej kwoty nie ma sensu inwestować na chwilę obecną. Jak się trochę podszkolę i mi sie spodoba to zacznę myśleć nad czymś kolejnym. Dziękuję z góry za wasze porady.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami