Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Domyślnie Skanowanie aparatem

Hej,

tak zacząłem się ostatnio zastanawiać czy nie zacząć skanować filmów aparatem. Do tej pory głównie robiłem BW i właściwie soft Epsona mi wystarczał (choć też czasem dziwne rzeczy tworzył). Problem się pojawia przy kolorze - imo średnio sobie ten programik radzi, na Silverfasta nie mam kasy. Nie skanuję też dużej ilości zdjęć, zwykle jest to materiał z jednej sesji czyli absolutny max to 1 film 120, ale głównie i tak by mi chodziło o 1-2 wybrane najlepsze klatki które idą do publikacji/wydruku. Tak więc ewentualnie lekko większa upierdliwość niż skanowanie skanerem mi specjalnie nie będzie przeszkadzać, o ile różnica w jakości to wynagradza.

Zastanawiam się na ile pstrykanie lustrzanką może być lepsze jeśli chodzi stricte o jakość obrazka - ostrość/detal (matryca 36mpx), wygląda ziarna, ilość szczegółów do wyciągnięcia z cieni (może dobra matryc lepiej sobie poradzi niż skaner?), reprodukcje koloru ?

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii, skanował w ten sposób? Ew jakieś linki do testów, porównań? W co trzeba by się zaopatrzyć? Kumpel miał mieszek i przystawke, ale do skanowania małego obrazka, a to mnie mało interesuje. W sumie mi głównie chodzi o 6x6 i może czasem o 18x24. Do tego (MF) też są takie adaptery? Czy raczej robić jakiś homemade holder z szybą/bez za negatywem?
    Nie mam szkła macro, mam jakieś pierścienie pośrednie - to wystarczy?

Skaner który posiadam to 4990 (poprzednik V700), a pucha D800.

Jak ktoś ma bogatsze doświadczenie/wiedzę - fajnie jakby w tym wątku mogło powstać takie kompendium na ten temat, może komuś w przyszłości też się przyda.

Domyślnie

Hej.
    Bawiłem się w coś takiego co prawda na małym obrazku ale to chyba mała różnica. System składał się z powiększalnika obiektywu od niego 50mm i rurki i aparatu. Powiększalnik był ustawiony do góry nogami negatywy w karetce, obiektyw w rurce o średnicy 7cm i na to aparat. Miało to służyć do szybkiego zdigitalizowania moich starych negatywów. Ogólnie udało się ale efekt nie był powalający. Może dlatego że niezbyt się starałem ponieważ miałem sporo negatywów. Można by to bardziej dopracować zwłaszcza że można fajnie filtracją kolorów na powiększalniku dostosować barwę światła. Ogólnie najważniejsze to chyba stała temperatura światła które pada negatyw. Jak nie masz powiększalnika kombinował bym coś w stylu pudełka z lampą błyskową białą pleksi do której przyklejasz negatyw oraz obiektywem np jakiś M42 z pierścieniami makro i redukcją bagnetu nikona.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Najwięcej zabawy jest z odwróceniem negatywu i doprowadzeniem kolorów do porządku, a to nie ominie Cię tak czy inaczej.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Poznań/Dubaj

Domyślnie

Ostatnio też się trochę interesowałem tematem i można nawet kupić gotową zabawke do tego zwana duplikatorem slajdów.
    Polecem tez artykuł http://dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=430

Domyślnie

używałem duplikatora, efekt był zadowalający, zamiast światła zastanego miałem lampę studyjną, dzięki temu już mogłem "podratować" diapozytywy korekcją mocy lampy, jest to na pewno szybkie rozwiązanie, ja miałem duplikator z zoomem, na pewno samemu można coś takiego samemu zrobić do średniego formatu mając dobry obiektyw który będzie ostrzył z małej odległości, jedynie dorobić system prowadzenia filmu (kareta z powiększalnika ?) i matówkę przez które przechodzi światło (też można wydobyć z powiększalnika) no i miłej zabawy
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Bawiłem się i wychodziło do d...niczego.
    D700 i AF-D 60/2.8D. Jednak skaner, nawet V700 wyciągnie więcej z negatywu slajdu niż matryca, całkiem niezła D700.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gibber Zobacz posta
    Bawiłem się i wychodziło do d...niczego.
    D700 i AF-D 60/2.8D. Jednak skaner, nawet V700 wyciągnie więcej z negatywu slajdu niż matryca, całkiem niezła D700.
    Hmm - to trochę przeczy temu:

Po obejrzeniu porównań z tego linku jestem skłonny sprzedać skaner Ale chyba sam muszę skonstruować to ustrojstwo i sprawdzić, bo widzę opinie zupełnie skrajne się przewijają.

Domyślnie

Patryk, przemyśl to jeszcze pod kątem ilości tych skanów. Marcin (Czornyj) chyba wciąż ma Coolpixa 9000 (mowa o filmach średnich) - bo Jakub Jewuła już zdaje się zaprzestał (a innych w Kraku nie kojarzę) - czy przypadkiem nie opłaciłoby się zlecić to skanowanie? Kwestia ilości i tego co chcesz otrzymać na końcu. Byłbym ciężko zdziwiony gdyby skan z 9000 był porównywalny z przefotografowaniem. I spróbuj też jakoś wycenić czas poświęcony na tę zabawę. Przy dużych formatach, to osobny temat. Znów pytanie o to, co ma być na końcu. Skanem pokonasz to na raz. Przefotografowanie również, ale to chyba bez sensu - chyba, że chodzi o wglądówkę. Inna rozmowa to przefotografowanie na raty i zlepienie. Tu już mogłoby być ciekawie.

Domyślnie

Janek, niestety nie bardzo mam czas skanować, ogólnie mam cholerny problem z ograniczoną, 24-o godzinną naturą doby.

Fotografowanie cyfrą zamiast skanowania to świetny sposób, znalazłem zatrważająco dobre przykłady skuteczności tej techniki, jedna niewiasta z LuLi uzyskała w ten sposób rezultat wyraźnie lepszy niż z Epsona V750-tki. Głównym atutem coolki jest świetne oprogramowanie odwracające negatywy, ale jeśli komuś będzie się chciało trzasnąć zdjęcie X-Rite ColorCheckera SG na kolorowym negatywie, to chętnie spróbuję nieodpłatnie ukręcić profil korekcyjny dla tego negatywu, rzecz mnie niesłychanie intryguje, bo w i1profilerze v1.4.2 pojawił się nowy moduł kręcenia profili dla skanerów, a do tego przypadkiem wpadł mi w ręce kosztowny CC SG.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów