Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Patryk, przemyśl to jeszcze pod kątem ilości tych skanów. Marcin (Czornyj) chyba wciąż ma Coolpixa 9000 (mowa o filmach średnich) - bo Jakub Jewuła już zdaje się zaprzestał (a innych w Kraku nie kojarzę) - czy przypadkiem nie opłaciłoby się zlecić to skanowanie? Kwestia ilości i tego co chcesz otrzymać na końcu. Byłbym ciężko zdziwiony gdyby skan z 9000 był porównywalny z przefotografowaniem. I spróbuj też jakoś wycenić czas poświęcony na tę zabawę. Przy dużych formatach, to osobny temat. Znów pytanie o to, co ma być na końcu. Skanem pokonasz to na raz. Przefotografowanie również, ale to chyba bez sensu - chyba, że chodzi o wglądówkę. Inna rozmowa to przefotografowanie na raty i zlepienie. Tu już mogłoby być ciekawie.
    Kwestia też ceny - nie wiem ile Czornyj bierze za takie skanowanie. Poza tym lubię mieć kontrolę nad skanem - to dla mnie jak wywołanie RAW'a, często na dwa razy skanuję - dla świateł i dla cieni. Jakoś miałbym chyba blokadę przed powierzeniem komuś skanowania.

Tak jak pisałem, ze względu na mój charakter fotografowania nie robię dużo zdjęć na sesji - zwykle nie wiem co mam zrobić z tymi 12 klatkami w średnim (jakoś przyzwyczaiłem się do jeżdżenia po 1-2, ale konkretne zdjęcia, to z LF pewnie nawyk poniekąd) - zależałoby mi pewnie na max 3-4 klatkach z sesji pod taki skan, więc to nie jest jakiś duży problem. Nie pstrykam też codziennie, tak naprawdę to dość rzadko w porównaniu z niektórymi tuzami forumowymi
    Zlepianie, zwłaszcza takiego wielkiego formatu może dać naprawdę kosmiczne rezultaty. Tak czy inaczej będę robił jakiś mini "stoliczek reprodukcyjny", bo buduję sprzęt z którego zdjęć płaszczakiem na pewno nie uda mi się zeskanować. Ale to pewnie jeszcze potrwa...

Najbardziej mnie ciekawi jakość tego, czy to gra warta świeczki. Z tego linku powyżej wynika, że tak, nawet w stosunku do bębna. Z kolei trochę osób pisze, że jednak lipa...
    Fajnie jakby się i Czornyj może wypowiedział, ma pewnie spore doświadczenie w tym temacie

Edit: No i pojawił się Mogę obfocić co tam potrzeba jeśli przyczynię się do nowych odkryć
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 30-01-2013 o 00:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Janek, niestety nie bardzo mam czas skanować, ogólnie mam cholerny problem z ograniczoną, 24-o godzinną naturą doby.

Fotografowanie cyfrą zamiast skanowania to świetny sposób, znalazłem zatrważająco dobre przykłady skuteczności tej techniki, jedna niewiasta z LuLi uzyskała w ten sposób rezultat wyraźnie lepszy niż z Epsona V750-tki. Głównym atutem coolki jest świetne oprogramowanie odwracające negatywy, ale jeśli komuś będzie się chciało trzasnąć zdjęcie X-Rite ColorCheckera SG na kolorowym negatywie, to chętnie spróbuję nieodpłatnie ukręcić profil korekcyjny dla tego negatywu, rzecz mnie niesłychanie intryguje, bo w i1profilerze v1.4.2 pojawił się nowy moduł kręcenia profili dla skanerów, a do tego przypadkiem wpadł mi w ręce kosztowny CC SG.
    No to Patryk ma jeden problem z głowy. Rozsądne skanowanie się wykrusza
    Trochę jeszcze nie ogarniam, ale współczesność staje się zbyt szybko zaborcza. Człowiek myślał o skanach, a tu czas zerkać na aparaciki. Bo i lustra powoli odpływają - poza pewnymi rynkami. Nexy i inne. Ale to dobrze. Tak ma być. Dobrze jest mieć wybór.

Edyta:

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Kwestia też ceny - nie wiem ile Czornyj bierze za takie skanowanie...
    To masz z głowy

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    ...Najbardziej mnie ciekawi jakość tego, czy to gra warta świeczki...
    No też mnie to interesuje, bo mimo mojego z lekka hobbystycznego podejścia do tematu, zerkam na jakość dużego formatu ostatecznego produktu - coś ok. B1. Równocześnie wydaje mi się, że Ty powinieneś pamiętać o fotografowaniu, a nie ślęczeniu nad późniejszą produkcją. Nie zrobisz wszystkiego sam. O tym już wiem.

Edyta 2:

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ...ale jeśli komuś będzie się chciało trzasnąć zdjęcie X-Rite ColorCheckera SG na kolorowym negatywie, to chętnie spróbuję nieodpłatnie ukręcić profil korekcyjny dla tego negatywu, rzecz mnie niesłychanie intryguje, bo w i1profilerze v1.4.2 pojawił się nowy moduł kręcenia profili dla skanerów, a do tego przypadkiem wpadł mi w ręce kosztowny CC SG.
    I to jest to, czego nienawidzę. No q... mać! CC SG, v 1.4.2. itd. To ma być proste! A tu do wszystkiego fachowiec. Monitor, skaner, profil, zmiotka, agent i oczywiście ubezpieczenie bo życie niebezpieczne jest! Idę spać - przejdzie mi do rana
    Ostatnio edytowane przez samek ; 30-01-2013 o 00:15

Domyślnie

Skanowałem z powodzeniem cz-b filmy Canonem 30D z Sigmą 105 macro. Za podświetlenie odpowiadał mały lightbox do podglądu slajdów z maskownicą wyciętą z kawalka czarnego brystolu. Efekty jak dla mnie bardziej niż zadowalające. Mialem też Canona 8800F i w moim odczuciu przegrywal z aparatem.
    FujiLove again and again...

Domyślnie

Ja sobie zrobiłem takie coś:

Duże 'pudło', żeby się światło ładnie odbijało, kolumna od urządzenia do reprodukcji (ale powiększalnik się też nada), w środku lampa studyjna a na zewnątrz pokrętła do jej obsługi. W wyciętym otworze mocuję ramkę od skanera płaskiego, żeby łatwo wkładać filmy (na tym zdjęciu tego jeszcze nie ma).

Do typowego skanera nie wracam.

Domyślnie

Dokładnie. Podświetlacz do slajdów + porządny statyw lub statyw od repro (powiększalnika) + makroobiektyw (najlepiej 60/2.8 micro) + D800 i jest jak z porządnego skanera.

Domyślnie

Panowie - macie jakieś przykłady? Albo najchętniej dwie te same klatki zeskanowane puszką i skanerem?
    Chyba rozmontuję powiększalnik.

Domyślnie

Kiedyś próbowałem zdigitalizować swoje negatywy przy pomocy aparatu bo wydawało mi się że tak będzie szybciej i lepiej. Lepiej to może jest,ale problemy z odwróceniem negatywów
    kolorowych pochłaniały zbyt dużo czasu i nie zawsze przynosiły dobry efekt. Wróciłem więc do skanowania staruszkiem Epsonem 3170.Dzisiaj pogoda ciapowata to posiedziałem
    w domu i się pobawiłem. Za negatyw posłużyła mi kupiona na jarmarku staroci płyta szklana o trudnym do ustalenia wieku. Obraz na negatywie ma wymiary 8,5x10 cm bo fotograf chyba
    nie do końca wysunął szyberek. Jak wspomniałem mam staruszka Epsona,który z pewnością odstaje od współczesnych,a aparat to D700 z Nikkorem 105makro.Na skanerze
    poprawiłem lekko poziomy i odznaczona maska wyostrzająca,a fragment skanowany przy 3200 dpi tj najwyższej rozdzielczości optycznej jaką ten skaner daje. Fragment z d700 przy
    skali ok.1:1 wywołany w C1 i wykadrowany do podobnego wymiaru. Po przeskalowaniu oba fragmenty leciutko podostrzone. Plik z d700 jest jak mi się wydaje odrobinę lepszy
    i z d800 powinno być jeszcze lepiej pod warunkiem,że obraz zarejestrowany na negatywie będzie bogaty w szczegóły. Teraz trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto
    poświęcać sporo czasu na takie fragmentaryczne skanowanie
    aparatem i potem sklejanie tego w całość i dłubanie PS. Jak dla mnie miało to by sens gdybym z tych plików miał robić jakieś wielkie formaty do oglądania z małej odległości.
    Być może z innym materiałem negatywowym wyniki,które tu pokazuję mogą być całkiem inne. Sądzę,że dobry skaner dzisiaj da również zadowalające efekty.

d700

d700

skaner

Domyślnie

To zależy co chce się uzyskać dzięki takiemu skanowaniu. Ja wyszedłem z założenia, że nie potrzebuję plików TIFF mających po 7000px i 100MB skoro wrzucam to do internetu a nawet jakąś w miarę dużą odbitkę spokojnie zrobi się z pliku 3000x3000px. A więc nie widziałem żadnej korzyści w czekaniu godzinami na skanowanie filmu i potem walczenie z TIFFami. Teraz 12 klatek 6x6 obskakuję w parę minut, wrzucam to do lightrooma i tam konwertuję na pozytywy oraz robię obróbkę. Na kompie mam dzięki temu zdjęcia o wielkości kilkunastu MB, co mi odpowiada.

Po prostu po to się robi teraz fotografię analogową, aby nie bawić się w retusz.

Domyślnie

Przecież skanować można od razu do JPEGa. Nie trzeba walczyć z TIFFami. Ja całą obróbkę, poza skalowaniem i sporadycznym czyszczeniem z parchów robię w sofcie skanera.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Po prostu po to się robi teraz fotografię analogową, aby nie bawić się w retusz.
    Proponowałbym dodać "w moim przypadku", bo tak ogólne stwierdzenie jest pozbawione sensu.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów