Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Widok z okna

Domyślnie

Surowe 100% - po co mam zmyślać. Owszem przed wrzutą machlowałem w picasie ale na kopii tej fotki. Ta jest bez ruszania suwaczkami. Niebo ma niebieski odcień może przez to że świecił księżyc.
    D5100 |N35f/1.8| |N18-105VR| |N18-55VR| |S70-300| w planach: N55-300VR...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolinmak Zobacz posta
    Zdjęcie jest "surowe". Strzępy chmur powstały z długiego czasu naświetlania -5s przy dużym wietrze. WB ustawione na auto bo fakt - wariuje. Nie upieram się, że zdjęcie jest OK.
    I nie upieraj się bo jest

Poprzez Waszą krytykę chcę eliminować błędy - dlatego napisałem "konstruktywna" krytyka... Chciałbym żeby ktoś spojrzał na moim zdaniem najlepsze zdjęcia i powiedział co poprawić... czy może lepiej zająć się kolekcjonowaniem znaczków niż fotografowaniem...
    Po pierwsze wszystkie zdjęcia nocne rób w RAWach. Podstawa nocnych zdjęć to RAW i odpowiednia obróbka. Plik jpg się do tego nie nadaje i powinien być końcowym efektem obróbki zdjęcia.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Po pierwsze wszystkie zdjęcia nocne rób w RAWach. Po
    dstawa nocnych zdjęć to RAW i odpowiednia obróbka. Plik jpg się do tego nie nadaje i powinien być końcowym efektem obróbki zdjęcia.
    Dzięki za radę Borat.
    D5100 |N35f/1.8| |N18-105VR| |N18-55VR| |S70-300| w planach: N55-300VR...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikonozaur Zobacz posta
    Sorry, ale zdjęcie jest kiepskie pod każdym względem, po stronie plusów jest pusto. Technicznie, kadrowo i jako widok klapa.
    Ciężko się z tym zgodzić. Szczególnie, że tytuł wątku wskazuje na "widok z okna", który jest jaki jest tj. kadr i widok. Nie wiem czego oczekiwałeś, że widok z tego okna będzie inny niż jest? Nie każdemu mogą podobać się Katowice (tak się domyślam) ale, żeby na tej podstawie oceniać, że zdjęcie jest kiepskie pod każdym względem...? Mnie się podoba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez numer1 Zobacz posta
    Ciężko się z tym zgodzić. Szczególnie, że tytuł wątku wskazuje na "widok z okna", który jest jaki jest tj. kadr i widok. Nie wiem czego oczekiwałeś, że widok z tego okna będzie inny niż jest? Nie każdemu mogą podobać się Katowice (tak się domyślam) ale, żeby na tej podstawie oceniać, że zdjęcie jest kiepskie pod każdym względem...? Mnie się podoba.
    Podstawa dobrego zdjęcia to dobrze skomponowany i ciekawy kadr. Jak widok jest beznadziejny to i zdjęcie nie będzie dobre choć by technicznie było bez zarzutu.

Dla porównania niektórzy mają taki widok z okna i jak widać jest zasadnicza różnica

http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/6908844.jpg

Domyślnie

Trudno przyjąć tę argumentację. Biorąc ją pod uwagę, jeśli otworzę okno w Katowicach i nie ma tam widoku przynajmniej na jezioro Michigan to żadnym wypadku nie robić zdjęcia? Po co tak zaklinać rzeczywistość?

Domyślnie

Trudno przyjąć tę argumentację. Biorąc ją pod uwagę, jeśli otworzę okno w Katowicach i nie ma tam widoku przynajmniej na jezioro Michigan to żadnym wypadku nie robić zdjęcia? Po co tak zaklinać rzeczywistość?
    Jeżeli patrząc prze okno nie widzisz nic ciekawego to po co to fotografować?
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 29-01-2013 o 16:28

Domyślnie

Podoba mi sie twoje pojmowanie sensu fotografii okiennej.
    Bo ja bym powiedział, ze jeżeli z okna w katowicach nie widac jeziora Michigan, to zdjecie mozna zrobic tylko w nagłym wypadku.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Jeżeli patrząc prze okno nie widzisz nic ciekawego to po co to fotografować?
    Dlaczego zaraz pozbawiać kogoś radości fotografii patrząc swoimi kategoriami. Może to okolica czyjegoś dzieciństwa, może pierwsze nocne zdjęcie może zupełnie inny powód. Powiedz jak długo wytrzymałbyś oglądanie nagrania wideo z czyjegoś wesela? Są jednak zainteresowani odbiorcy, którzy zapłacili by je mieć i móc oglądać.

Domyślnie

Dlaczego zaraz pozbawiać kogoś radości fotografii patrząc swoimi kategoriami. Może to okolica czyjegoś dzieciństwa, może pierwsze nocne zdjęcie może zupełnie inny powód. Powiedz jak długo wytrzymałbyś oglądanie nagrania wideo z czyjegoś wesela? Są jednak zainteresowani odbiorcy, którzy zapłacili by je mieć i móc oglądać.
    Autor tego posta pokazał zdjęcie i prosił o uwagi a podstawowa to wybór ciekawszego motywu.
    Tyle na ten temat i nie ma sensu dalej tego wałkować.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów