moze być coś takiego na początek??
Szukaj
moze być coś takiego na początek??
Ostatnio edytowane przez ewka-konerwka ; 17-05-2007 o 11:05
d200 w zasięgu ręki
No i całkiem to wygląda nieźle - nie widze łączeń.
Ale zdjęcie jako takie jest ..... hmm.. no łagodnie mówiąc kiepskie.
Zdecydowanie za wiele światła, za blado.
D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1
markB opisał to jak się robi najbardziej poprawnie. Z tym, że chodzi o obrót nie wokół punktu hiperfokalnego, a punktu nodalnego - mała pomyłka w nazewnictwie. Składanie panoram w ten sposób jest najłatwiejsze, szczególnie jak na zdjęciu są elementy będące blisko aparatu. Z ręki - prosto tego nie poskładasz. Przy łączniu w PS - najlepiej miec obiektywy bez dystorsji, albo trzeba ją korygować w programie. podobnie jak winietowanie. Praca na manualu - ekspozycja wszystkich kadrów musi być identyczna.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
poniewaz alergicznie reaguje na robienie czegokolwiek w sposob po lebkach czyli bez sprzetu moim zdaniem powinno sie to robic tak:
sprzet :
obiektywy- z moich doswiadczen najlepiej ultraszeroki do standardu 15mm przy malym obrazku sprawowal sie znakomicie. 24mm tez, 50mm to juz bylo malo ciekawie jesli chodzi o kadry
statyw - stabilny z glowica do panoram najlepiej z mikroruchami by precyzyjnie ustawic nodal point
komp i soft - najlpepiej apple quick time authoring studio, niestey pod system 9 lub rezl viz stitcher
dolaczny do kompaktow soft jak szybko zainstalowalem tak szybko odinstalowalem
wspomniane oprogramowanie pozwala na wyznaczenie o jaki kat trzeba sie obracac przy danej ogniskowej ( dla danego formatu zdjecia). po ustaleniu nodal pointa ( zwykle gdzies na granicy srodka miedzy przednia soczewka a plaszcyzna blony ( matrycy). za pomoca dodatkowej poziomicy ustawiamy idealne poziomowanie nie tylko statywu i glowicy ale tez aparatu.
robimy serie zdjec az do zamkniecia.
sklejamy w sofcie.
retusz w ps
wypuszczamy obrotowa wersje i wersje plaska
pozdrowienia
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Mam jeszcze jedno pytanie. Często panoramę chciałoby się zrobić w jakimś punkcie widokowym (typu wieża widokowa, czy taras Pałacu Kultury). Marzy się, żeby zrobić 360 stopni - ale wtedy trzeba zrobić rundkę naokoło tarasu/wieży i każde zdjęcie robić z innego miejsca. Czy tak się robi? Może przy dłuższej ogniskowej (żeby "zniwelować" efekty przesunięcia)? Oczywiście (?) statyw nadal niezbędny - żeby robić z tej samej wysokości i pod tym samym kątem w stosunku do poziomu.
Nie mam doświadczenia w panoramach (kiedyś próbowałem rodziców G5 - miał do tego specjalną opcję) - nie wiem, czy dobrze kombinuję, czy bzdury plotę?
Nie dasz rady złożyć z "chodzonej" panoramy, bo obiekty będą Ci się przesuwały względem siebie w kadrze. Po to jest właśnie specjalna głowica do obracania w punkcie węzłowym. Są nawet specjalne głowice do panoram 360-stopniowych. No chyba, żeby robić osobne zdjęcia z 0% pokrywania się obiektywem bez dystorsji. Ale tu nie jestem pewien, bo nigdy tak nie robiłem. Na pewno wtedy odpada używanie programu do łączenia panoram, bo nie znajdzie wspólnych punktów.
Ostatnio edytowane przez markB ; 17-05-2007 o 16:44
Skontaktuj się z nami