Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Post Balans bieli i noc z piorunami

Witam wszystkich!
    Mam pytanie. Robiłem ostatnio zdjęcia błyskawic (30s, f11, ISO100) i miałem problem z balansem bieli. Na co powinienem go ustawić? Światło słoneczne daje liche efekty... W końcu zrezygnowany włączyłem auto i nawet ok wyszło. Ale chyba automatyczny wybór to nie jest wyjście
    Z góry dzięki za pomoc!
    UKRADZIONY Nikon D80 (sn: 7026853), UKRADZIONYAF Nikkor DX 18-135mm (sn: 2271947)

Domyślnie

Rób NEFy. Dopasujesz sobie WB po fakcie i wedle upodobań.
    Jacek

Domyślnie

Ale wiesz, ja wyznaje taką konserwatywną zasadę - nie upiększam zdjęć na kompie. Jedyne na co sobie pozwalam to kadrowanie I dlatego chciałbym dostosować to już w aparacie...
    UKRADZIONY Nikon D80 (sn: 7026853), UKRADZIONYAF Nikkor DX 18-135mm (sn: 2271947)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arutrek2- Zobacz posta
    Ale wiesz, ja wyznaje taką konserwatywną zasadę - nie upiększam zdjęć na kompie. Jedyne na co sobie pozwalam to kadrowanie I dlatego chciałbym dostosować to już w aparacie...

NEF = RAW , a w kompie nie upiększasz tyko wywołujesz bo to cyfrowe negatywy

a może spróbuj z auto WB tak wielu użytkowników korzysta z tego i ufa automatyce.

Pozdrawiam,
    puszki i szkiełka różne takie tam oraz graty do noszenia mam

Domyślnie

Wobec tego:

1. Zrób jedno zdjęcie błyskawic w NEFie (jak pisali poprzednicy - to RAW, czyli "cyfrowy negatyw")
    2. Otwórz w jakimś programie do obróbki RAW
    3. Ustaw balans bieli tak, żeby było dobrze.
    4. Zapamiętaj wybraną temperaturę bieli
    5. Przełącz sobie z powrotem na JPG (skoro nie chcesz obrabiać zdjęć post factum).
    6. Ustaw WB na tę zapamiętaną temperaturę (w D80 można ustawiać WB w Kelwinach).
    7. Od tego czasu powinieneś mieć odpowiednie WB, bez "upiększania na kompie" - upiększy za Ciebie aparat.

Domyślnie

O, to już jest jakieś rozwiązanie Tak, w D80 mogę ustawić temperaturę, tu nie ma problemu. Może nie upiększy za mnie, ale zrobi tak, jak chce żeby zrobił Dzieki za pomysł

Domyślnie

hahahahaha Rozwaliłeś mnie
    Jeśli sądzisz że surówka z body odda klimat tak jak może to zrobić choćby minimalna obróbka to powodzenia
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Jednak czasem się udaje;] Na kliszakach się udawało to czemu tu nie. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu i chęci... Pozdrowienia

Domyślnie

eee... nie porównujmy matrycy do kliszy... do tego kliszę też należało porawnie wywołać...

Wal w NEFach - same zalety...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

jak rozumiem na kliszaku robiles tylko na slajdach? bo chyba nie wierzysz, ze kazda odbitka wychodzila ladnie bez ingerencji laboluda?
    dobra - EOT - kazdy poki sie nie nauczy bawic suwaczkami uzasadnia to konserwatyzmem
    a u mnie za oknem brzmi wlasnie, tylko jakos nie chca naprzeciwko okna pioruny naginac

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów