Szukaj
O ile dobrze kojarzę, to ustawienie tego, by wyostrzanie było na zero, trzeba by zrobić zupełnie inaczej. Tylko zastanów się, czy to ma sens. Ja chyba jeszcze nigdy wyostrzania nie zmniejszałem, a jeżeli już to je podnosiłem, lub zmieniałem wzajemne ustawienie suwaków. Ustawienie suwaków na zero nie ma zazwyczaj uzasadnienia. Jedyne jakie znam, to konwersja do innego formatu w jak najbardziej oryginalnej postaci. Ale wówczas lepiej moim zdaniem użyć NX View do tego celu.
Żeby zapamiętać ustawienia także używasz ALT, ale wybierasz opcję na samym dole zakładek, czyli "Set Default". Wówczas można ustalić, że wstępnymi parametrami będą aktualne pozycje suwaków. Dotyczyć to będzie wszystkich nowych zdjęć z modelu aparatu użytego do wykonania widocznego zdjęcia. Na szczęście jest możliwość cofnięcia się do ustawień Adobe w razie wpadki. Opcja służy głównie do wyboru profilu barwnego w zakładce Calibration. Ale i na przykład poziomu odszumiania wysokiego ISO. Nie wiem jak jest obecnie w wersji LR4, ale właśnie poziom odszumiania był kiedyś zapamiętywany osobno dla poszczególnych ISO dodatkowo (o ile mnie pamięć nie myli).
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 23-01-2013 o 18:05
Zgodzie sie z mosadem, ze wysotrzanie na zero to nie jest do konca dobry pomysl - to nawet niewielkie wyostrzanie ustawione defaultowo mozna by określic jak cos w stylu "sharpen for AA/Bayer" - czyli wyostrzania ktore ma na celu zniwelowac miekkosc obrazu wynikajaca z interpolacji danych z matrycy (bayer -> rgb) i wplywu filtra AA.
To miałem na myśli:
http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...lightroom.html
D200 plus graty...
U mnie to samo tzn. bardzo mozolne działanie... na komputerach moich grafików - 32gb i7 2600k +SSD w raidzie ....a dział jakby wór z węglem miał na plecachNa moim laptopie Dell xps na i7 z 16gb to samo. Natomiast pozostały pakiet Adobe działa aż miło... wg mnie coś mocno spiepszyli... rawy z D800 na LR4 obrabia się dużo wolniej niż na wbudowanym camera raw PS6.
Może ktoś zna jakieś sztuczki aby to ulepszyć.
l D800 ll D600 l l V1 l l N35-1.8 l l ARSAT 35 l l N50-1.8D l l 85 1.4 l l l ZENIT122 l l SB 800 l l SB 600 l l kilka m-42 l a i NOGI Manfrotto... Nareszcie NIKKOR PC-E 24mm
D200 plus graty...
Panowie może głupie pytanie ale jak się ma jakość wywołanych plików jesli porównujemy LR4 i CNX2? Pytam bo kiedyś jak miałem LR3 testowego i porównywałem pliki po wywołaniu z NX2 to jednak ten drugi wygrywał. Zdjęcia zachowywały więcej szczegółów, miały lepsze przejścia tonalne no i kolor skóry był łatwiejszy do opanowania. Czy coś się zmieniło i można by spokojnie przesiadać się na LR4? Czy NX2 górą jeśli chodzi o jakość? A może to tylko takie moje dziwne odczucia co do porównania obydwu?
12 14 28 35 85
@Szakal jakość zależy od ustawień przy eksporcie. Z tym, że NX2 lepiej współpracuje z plikami z aparatów Nikona to fakt, ale przy eksporcie to nie powinno mieć znaczenia.
Skontaktuj się z nami