Close

Strona 92 z 129 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

NX2 nadal górą. W LR4 nie zmienił się diametralnie system konwersji kolorów, czy wyliczania balansu kolorów i ich odchyłek. Zmieniły się siły suwaczków, algorytmy, w oparciu o które te suwaczki działają itd. - daje to większe możliwości wyciągania detali, czy zabaw ekspozycją i kontrastem, ale to właściwie tyle chyba. Jest oczywiście kilka innych gadżetów, ale jeżeli mowa o wywołaniu RAWa, to NX2 raczej długo nie będzie miał sobie równych. Chociaż przyznam, że Capture One kiedyś jak testowałem, to sprawował się naprawdę wzorowo po względem zarówno balansu bieli, kolorów, jak i korekty aberracji.

Domyślnie Preset / Metadata / Export

Witam.

Preset / Metadata / Export / Lightroom 4.3

Chodzi mi o to ze pewne dane EXIF chce zeby po exporcie do JPG nie bylo a pewne dodac.

Stworzylem nowy preset Metadane

Ale jak zrobic zeby automatycznie byl domyslnym i przy kazdym exporcie zaladowywal nowe dane do JPG ...

POZDRAWIAM

Darek
    .................................................. .................................................. ............
    www.greniuk.com

Domyślnie

Jak lighroom 4 radzi sobie na macu, też tak muli jak pod windows?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    No kurde mnie przeraża to. Przecież te D800 czy jakiś następny D750 nawet o większej rozdziałce za niedługo trzeba będzie mieć z wielu względów, jak nie z potrzeby to z marketingowych względów, albo z ciekawości, a tu nie ma czym szybko obrabiać wielu zdjęć. Przecież to jakaś komedia jest. Ostatnim czasem kumpel złożył silny komputer taki współczesny na SSD dużo ramu i 5 i co i kupa. LR 4.3 chodzi na nim znacznie, znacznie wolniej niż u mnie LR 3.6 na komputerze składanym piec lat temu. Co jest kuźwa grane z tym LR-em 4.3 sprzedawali go w swoim czasie za jakieś 400-500zł jak za program dla harcerzy. Może to jakiś bubel od podstaw zbublowany i trzeba czekać na wersje 5.0 i ta już będzie normalnie edytować zdjęcia.
    Kumpel jeszcze ma 4.2 i dopiero lada moment ma zamiar odinstalować 4.2 i zainstalować ściągniętą z aktualizacji wersję 4.3, ale zbytnio w efekty tej zamiany nie pokłada nadziei. W akcie desperacji już zastanawiam się czy nie postawić systemu na nowym HDD, że wina leży w 128 gigabajtowym SSD, albo obrabiać zdjęcia w starym procesie. Czytałem w internecie, że Lightroom 4 zżera mocno zasoby, że ponoć trzeba mu ustawić cache RAW 200 GB (sic!) no i 10 GB RAMu minimum, co ma się i tak nijak do posiadanego Win 7 Home 64-bitowego, który widzi tylko 7,xx GB pamięci operacyjnej. Najwyżej SSD przełożę do laptopa. To jakaś paranoja, wcześniej miałem wersję 2,xx i Athlona II z 4x512 RAMu i LR śmigał o wiele szybciej.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlat Zobacz posta
    Jak lighroom 4 radzi sobie na macu, też tak muli jak pod windows?
    Pracuje mi się bezproblemowo. Jak czytam te problemy kolegów to współczuję i doznaję ulgi, że mam spokój.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Albo masz szczęście, albo masz skromne oczekiwania Na forach jest cała masa osób narzekających na szybkość LR4 - zarówno na pecetach jak i na macach.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Albo masz szczęście, albo masz skromne oczekiwania Na forach jest cała masa osób narzekających na szybkość LR4 - zarówno na pecetach jak i na macach.
    Być może jedno i drugie
    iMac 2011, 2,7 GHz i5, 12 GB DDR3, OS X Lion. Nie mam śmietniska w kompie, nie narzekam.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Brawo, też nie ma śmietniska = iMac 2011
    D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6

Domyślnie

Mam pytanie związane z eksportem zdjęć. Jakie ustawienia zastosować w LR4, żeby pliki miały zbliżoną jakość i rozmiar pliku jak "Save for Web" w Photoshopie.

Domyślnie

Czy na PC czy na mac LR4 działa tak samo wolno, nie ma się co oszukiwać niestety. LR3 działa dużo szybciej
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Strona 92 z 129 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów