Close

Strona 89 z 129 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    generalnie współczesny soft do RAWów to jakaś porażka. Moim zdaniem 6rdzeniach, 32GB ramu, SSD wszystkie operacje na nawet 46mpix rawach powinny się odbywać błyskawicznie, a tak nie jest.
    No kurde mnie przeraża to. Przecież te D800 czy jakiś następny D750 nawet o większej rozdziałce za niedługo trzeba będzie mieć z wielu względów, jak nie z potrzeby to z marketingowych względów, albo z ciekawości, a tu nie ma czym szybko obrabiać wielu zdjęć. Przecież to jakaś komedia jest. Ostatnim czasem kumpel złożył silny komputer taki współczesny na SSD dużo ramu i 5 i co i kupa. LR 4.3 chodzi na nim znacznie, znacznie wolniej niż u mnie LR 3.6 na komputerze składanym piec lat temu. Co jest kuźwa grane z tym LR-em 4.3 sprzedawali go w swoim czasie za jakieś 400-500zł jak za program dla harcerzy. Może to jakiś bubel od podstaw zbublowany i trzeba czekać na wersje 5.0 i ta już będzie normalnie edytować zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 20-01-2013 o 14:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    No kurde mnie przeraża to. Przecież te D800 czy jakiś następny D750 nawet o większej rozdziałce za niedługo trzeba będzie mieć z wielu względów, jak nie z potrzeby to z marketingowych względów, albo z ciekawości, a tu nie ma czym szybko obrabiać wielu zdjęć. Przecież to jakaś komedia jest. Ostatnim czasem kumpel złożył silny komputer taki współczesny na SSD dużo ramu i 5 i co i kupa. LR 4.3 chodzi na nim znacznie, znacznie wolniej niż u mnie LR 3.6 na komputerze składanym piec lat temu. Co jest kuźwa grane z tym LR-em 4.3 sprzedawali go w swoim czasie za jakieś 400-500zł jak za program dla harcerzy. Może to jakiś bubel od podstaw zbublowany i trzeba czekać na wersje 5.0 i ta już będzie normalnie edytować zdjęcia.
    gdyby nie to że efekty osiągane w LR4 lepsze to dawno wróciłbym do LR3 i byłbym już zamknął ślubniaki z 2012, a nie teraz męczył i klął.

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Marku to jak to u Ciebie wygląda ta praca na LR 4.3 i na jakiej konfiguracji PCta.
    Jaki proc, ile ramu, system na SSD ? Chodzi mi o to czy od razu masz otwartego rawa, czy czekasz z komunikatem wczytywanie danych, Ile czasu zajmuje np export 100 zdjęć do JPG z dodatkowymi operacjami typu wywalenie exifa,, przeskalowanie do konkretnej rozdziałki wybranej przez PM, czy podostrzenie przy exsporcie delikatne. U mnie można przyjąć, że to jakieś 2-2,5 sek na zdjęcie. Czy suwaczki i pędzelki, punktowe, gradientowe śmigają bez zadyszki ?

Domyślnie

exportem to ja się nie przejmuję, bo w tym czasie robię np nadruk na płytach, do selekcji również nie ma strachu bo robię prewki 1:1 , najgorzej w develop przy pędzlacch, gradientach, przy kadrowaniu również czekam jak głupi Kaziu. Sprzęt sprzed 4 lat, dwa rdzenie, 8GB ramu, bez SSD. SataI. Kolega, który zajmuje się komputrami w naszym największym państwowym molochu, świetnie mi doradził co dokładnie i jak skonfigurować, z markami podzespołów i konkretnymi modelami i działa z innymi programami cały czas bez zmian. Myślałem nad zmianą kompa, ale to znów czas na wymianę, a ponoć korzyści niewielkie. Dociągnę więc do zamknięcia poprzedniego sezonu na starym.

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Na wypasionych konfiguracjach dzisiejszych też ten problem z tnącymi się narzędziami koledzy mają. O ja pierdziu co za bubel Adobe zrobił Czekam na wersje 5.0 w takim razie, albo rawy z D800 trzeba bedzie czym innym strugać.

Domyślnie

Robin, miałeś LR4 zainstalowany? Spróbuj sam jak działa na Twoim sprzęcie.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Czy ktoś z Was instalował wersję edukacyjną ? Pilnie potrzebuje pomocy !
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    Czy ktoś z Was instalował wersję edukacyjną ? Pilnie potrzebuje pomocy !
    Przecież program nie różni się niczym. Kwestia różnych licencji.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Chodzi mi o to, aby ktoś mnie poprowadził za rączkę przez rejestracje
    Mam skan legitymacji i wszystko co w pudełku.
    Nie mogę się przepchać przez stronę do rejestracji Adobe.
    Chyba, że jest gdzieś ona w ojczystym języku ?!
    ff

Strona 89 z 129 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów