Close

Strona 23 z 38 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 376

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    ...Dotacji chyba nie dostaję się na ładne oczy prawda? ...
    Nie wiem ja teraz, ale były czasy w których dostawało się dotację "na ładne oczy" - nie tak odległe to były czsy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinci99 Zobacz posta
    Nie wiem ja teraz, ale były czasy w których dostawało się dotację "na ładne oczy" - nie tak odległe to były czsy
    Łyka się dofinansowanie - jedzie się rok na niskim zusie i zawiesza działalność. Potem to samo żona i puszki+szklarnia jest. To się fachowo nazywa walka z bezrobociem i pobudzanie małej przedsiębiorczości buhehehe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Od roku, dyskutuję z nianią mojego młodszego dziecka nt. fotografii. Jest to osoba wielce wrażliwa i mająca niejakie zdolności manualne. Ale dopiero po kilku miesiącach szczegółowej analizy tego, co czasem mam na monitorze w PS, zaczęła odrózniać zdjęcie dobre, od fajnego. Niedawno dopiero zaczęła doceniać prawidłowe oświetlenie i kompozycję. Wcześniej, kiedy na zdjęciu było coś ładnego, albo smieszna sytuacja, to było dobre zdjęcie.
    Myślę, że tak widzi 70% ludzi. Więc jesli nie widzą wielkich róznic jakościowych, wybiorą to co tańsze. Dlatego te najlepsze laby upadają jako pierwsze.
    W sumie smutne.
    Oczywiście przez kilka tych miesięcy pokazywałeś palcem, porównywałeś zdjęcia i tłumaczyłeś jak kozie na granicy.

Wcześniej pisałem o tym kilkakrotnie, podam przykład z mego życia.
    Ongiś pracowałem w dużym zakładzie. Jedna pani zamówiła u fotografa zdjęcie rodzinne. Klasyczne ujęcie 8-10 osób, powiększenie 50x60 cm do oprawienia i powieszenia na ścianie. Znając moje hobby przyszła się pochwalić i piała niesamowicie. Ponieważ baby nie lubiłem, więc z satysfakcją pokazałem kurz zajmujący połowę twarzy.

Olbrzymie zaskoczenie jak ona z mężem mogła tego nie zauważyć. Musiałem 3 razy przekonywać, że jest to wina fotografa oraz tłumaczyć jak powstał błąd - kobieta wykształcona, inteligentna, na stanowisku.

Czy potrzebny jest lepszy przykład.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    wczesneij podalem rozwaizanieby fotografia zaczela byc oplacalna - wystarczyloby by uks przelecial po stronach slubnych fotografow i poprosil o umowy. i nagle by sie okazalo ze fotografia jest dochodowa ..
    Utopia. Ślubniaki to woda na młyn szarej strefy. Co innego fotografia specjalistyczna na wysokim poziomie (pozwoliłem sobie zajrzeć na Twoją stronę - bardzo imponujące prace). Tam ceni się jakość i profesjonalizm i miejca dla szaraków po prostu nie ma. Ale to niewielki rynek i wierzę Ci na słowo że niałatwy.

Powodzenia życzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinci99 Zobacz posta
    Zależy gdzie. W PUPach w zależności od powiatu jest różnie. Jeśli PUP pozyskał dużo kasy na takie działania to rozdaje na prawo i lewo. Powstają zakłady fryzjerskie, tipsowanie, sklepy z odzieżą itp . Jeśli PUP ma mało kasy to zaczyna się jazda. Niestety PUPy są związane ze Starostwami Powiatowymi a tu już wchodzi w grę polityka. Czyli lepiej rozdać więcej dotacji po 15 tys., niż mniej po 20 tys.
    Troszeczkę inna bajka jest u operatorów wybranych przez WUPy (dotacja do 40 tys. zł). Jeśli rzecz dzieje się w dużym mieście to poziom jest naprawdę wysoki i wszystkie działania od naboru po dotację są w miarę uczciwe i przejrzyste. Napisałem mojej dziewczynie biznesplan, dali mniej niż 40 tys. i to po odwołaniu. Ale miało się wrażenie, że osoby, które przeszły pierwszy etap nie są przypadkowe i walka o kasę była naprawdę ciężka. W małych mieścinach typu Nowy Sącz poziom znacznie niższy - podobny do PUPów. A wiem co piszę bo trochę dotacji dla ludzi pozyskałem z różnych źródeł.

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    Łyka się dofinansowanie - jedzie się rok na niskim zusie i zawiesza działalność. Potem to samo żona i puszki+szklarnia jest. To się fachowo nazywa walka z bezrobociem i pobudzanie małej przedsiębiorczości buhehehe
    Najczęściej takie rzeczy wychodzą na budowie. Trzech braci pracuje razem, jeden dostaje dotację, po roku dostaje drugi i odkupuje rzeczy od pierwszego , itd. A te maszyny i narzędzia nie przemieszczają się nawet o milimetr.
    Znam człowieka, który wziął środki z PUPu wiele lat temu, w pierwszej turze. Nie wykluczyło go to do pozyskania środków z WUPu (40 tys.) - napisałem mu zgrabniutki biznesplanik. Potem namówił bezrobotną siostrę na dotację z PUP. Ostatnio sąsiada pijaczka, któremu płaci ZUS. W PUPie nikt nie pytał o nic .
    Z moich obserwacji wynika, że "walka z bezrobociem" prowadzona w ten sposób przez PUPy jest niezbyt skuteczna. Ale ludzie sobie dotacje wychwalają
    Jeśli chodzi o WUPy (operatorów) to tu jest troszeczkę inna bajka. Starania o środki to już jest niezła walka i stają tam osoby zdeterminowane, z pomysłami, które są weryfikowane przez, powiedzmy sobie jakiś specjalistów. Więc jest ciut lepiej.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PBK Zobacz posta
    Tam ceni się jakość i profesjonalizm i miejca dla szaraków po prostu nie ma.
    Ha, ha, ha, ha, ha!!! Że się zaśmieję szyderczo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Tak wygląda kondycja rynku foto w USA.

Wcześniej padła sieć sklepów Wolf Camera, Ritz Camera. Była duża sieć motophoto. Z tego co widzę to w całym Illinois zostało dwa punkty.
    W sklepie Helix mieszczącym się niedaleko centrum Chicago z listopadzie zamknięto ostatni profesjonalny lab w Illinois. Teraz zamykają cały sklep (ciemnia, chemia, filmy, wypożyczalnia, sprzęt do studio, fotografia cyfrowa).
    W okolicy Chicago zostały 3 małe sklepy foto Calumet z wyborem sprzętu niewiele większym niż mam w domu
    Jedyne laby to punkty przy aptekach Walgreens, czy domach towarowych Target czy Walmart. .
    Branża foto to bardzo szerokie pojęcie. Ty mówisz o sklepach ze srzętem foto (i masz rację) ale tu głównie mowa o fotografach.

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Ale laby nie mają obrotów i zaczynają padać jeden po drugim. Co gorsza to najlepsze, zniknęły pierwsze.
    Jakość kosztuje. A wszyscy(prawie wszyscy) chcą najtaniej. Skutki sa takie, że padają nie najgorsi tylko najlepsi.

Po pierwsze - jest to najzwyczajniej w świecie nierentowne. Brak popytu. Totalny. Z banalnego powodu, jakim jest ogólnodostępność sprzętu foto w przypadku klienta indywidualnego. W przypadku klienta korporacyjnego - usługa foto jest dobrem luksusowym, który w ramach oszczędności leci z budżetu w pierwszej kolejności. Albo zostaje szara strefa, znajomy z lustrzanką itp. Tak jest i na pewno się to nie zmieni i nie ma co siać demagogii.
    .....
    Wracając do tematu, uważam że na fotografii na dzień dzisiejszy i w niedalekiej przyszłości można DORABIAĆ ale nie zarabiać. Stocki, sesje grzecznościowe i z polecenia, bez umowy, bez presji, bez emocji. Fotografia w moich oczach jest przede wszystkim pasją i nie powinna być powodem stresu, presji czy frustracji. A jeśli PRZY OKAZJI można dorobić parę groszy na wycieczkę albo obiektyw (nawet w ciągu roku), to czemu nie?
    .....
    Co do narzekania na zepsuty rynek irp. Rynek kształtuje konsument. Popyt. Nie odwrotmie. Nie da się wytresować klienta, żeby kupował coś, na czym się nie zna, czego nie potrzebuje i płacił za to jak za zboże. Tymbardziej gdy odpowiedź na pytanie "czemu tak drogo" odpowiada sie "bo musze rachunki zaplacic". Reakcja prosta do przewidzenia.
    ....
    Rachunek kosztów i przychodów plus SWOT i jest czarno na białym. Fotografia nie jest jedynym takim przypadkiem.
    .....
    Dziękuję za cierpliwość przy czytaniu. Urazić mikogo nie chciałem. Opinia jest moja i nikogo niezpbowiązująca do zgadzania się ze mną.
    Pozdrawiam i zawodowym fotografom wszystkiego najlepszego i samych sukcesów.
    Zgadzam się w zupełności.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie da się wytresować klienta, żeby kupował coś, na czym się nie zna, czego nie potrzebuje i płacił za to jak za zboże.
    To by się spece od marketingu uśmiali...

pozdrawiam
    Samsung M1733, HTC Magic, Asus K53S, Lomer Borneo, gatki z targu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skarcity Zobacz posta

pozdrawiam
    pewnie już się śmieją a ja razem z nimi
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skarcity Zobacz posta

pozdrawiam
    Przeceniasz speców od marketingu.

Strona 23 z 38 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów