Close

Strona 20 z 38 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 376

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    To co, czas się przebranżowić?
    uczciwie robic swoje, starajac sie o swiadomych klientow.

W jakim zawodzie jeszcze się NIE narzeka? Jak na razie coraz więcej słyszę i widzę smutnych faktów i łez w różnych dziedzinach biznesu...
    co innego narzekanie jako typowo polska pryzpadlosc a co innego faktycznie zrujnowany rynek. a neistety w coraz wiekszej liczbie branzy jest on coraz gorszy
    moj znajomy zawsze mawaial ze jesli robisz to c lubisz predzej czy pozniej beda z tego pieniadze. pytanie czy dozyjesz tego etapu i czy te pieniadze pozwala na utrzymanie sie.
    z fotografii da sie wyzyc. teoretycznie najprosciej ze slubnej. najtrudniej z artystycznej i modowej - bo tu albo masz nazwisko albo gryziesz sciane. kolejna opcja sa stocki - mimo iz to zabojstwo fotografii i najwiekszy strzal w kolano jaki fotografowie sobie uczynili to przy odpowiednich wysilkach da sie na tym zarobic.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 22-01-2013 o 23:51 Powód: OT
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

To Ty nie wiesz, że "stocki się kończą"?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    To Ty nie wiesz, że "stocki się kończą"?
    nie wiem nigdy nie sprzedawalem zdjec na stockach bo uwazalem to zawsze za zabojstwo fotografii. nie mozna sprzedawac czegos ponizej kosztow wytworzenia z zalozeniem ze moze sie zwroci jesli kupi to tysiac osob ...

dziwnym trafem coraz czesciej klienci wracaja po zdjecia bo "nie znalezli na stocku odpowiednich" i oby tak dalej !
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    ... nigdy nie sprzedawalem zdjec na stockach bo uwazalem to zawsze za zabojstwo fotografii. nie mozna sprzedawac czegos ponizej kosztow wytworzenia z zalozeniem ze moze sie zwroci jesli kupi to tysiac osob ...
    Absolutnie zgadzam się, szczególnie, że sprzedaję i widzę, jak to się odbija...
    Btw, jedna z wczorajszych sprzedaży wyniosła 0,08$ ! Jestem pod wrażeniem! Podobnie niemałe wrażenie robią na mnie koledzy oferujący foto produktowe po 5zł, w tym kilka ujęc 1 produktu...

Fotografia jako sposób na życie?
    Może i tak, ale nie koniecznie na zarabianie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Ludzie przestali zamawiać odbitki, bo zdjęcia ogladaja na monitorach.
    Ale laby nie mają obrotów i zaczynają padać jeden po drugim. Co gorsza to najlepsze, zniknęły pierwsze.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Ale laby nie mają obrotów i zaczynają padać jeden po drugim. Co gorsza to najlepsze, zniknęły pierwsze.
    Od roku, dyskutuję z nianią mojego młodszego dziecka nt. fotografii. Jest to osoba wielce wrażliwa i mająca niejakie zdolności manualne. Ale dopiero po kilku miesiącach szczegółowej analizy tego, co czasem mam na monitorze w PS, zaczęła odrózniać zdjęcie dobre, od fajnego. Niedawno dopiero zaczęła doceniać prawidłowe oświetlenie i kompozycję. Wcześniej, kiedy na zdjęciu było coś ładnego, albo smieszna sytuacja, to było dobre zdjęcie.
    Myślę, że tak widzi 70% ludzi. Więc jesli nie widzą wielkich róznic jakościowych, wybiorą to co tańsze. Dlatego te najlepsze laby upadają jako pierwsze.
    W sumie smutne.

Domyślnie

ja myślę że (po części) winą za tego typu sytuację (padanie np dobrych labów i innych dobry sklepów itd) jest masowe ogłupianie społeczeństwa. Ludzie nie wiedzą co to dobry film, teatr, dobry obraz, dobra muzyka, dobry towar, dobra informacja (nie jakaś sieczka). Niestety za coś dobrego trzeba zapłacić jak ktoś wyżej napisał. Dla obniżenia kosztów są w stanie obniżyć swój poziom kultury (szeroko rozumianej, sory dziś egzamin z kultury miałem). Obniżyć standard życia, kupować gorsze zdjęcia, słabsze towary, gorszy jakościowo sprzęt.
    O tym można by było gadać. Ktoś kto zarabia 10 tyś i zostaje mu na życie 6 tyś (po opłatach) może sobie pozwolić na odrobinę kultury/jakości/luksusu.
    Temat rzeka. Milion powodów się składa na psuci branży, na to że ludzie zaspokajają się byle czym i byle by taniej.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Wszystko cacy, tylko kto z was miał w podstawówce lekcje plastyki, na których się czegoś nauczył?

'Ludzie' nie będą się 'znali' na sztuce bo nikt ich tego nie uczy, na plastyce się maluje domek z płotkiem a o sztuce trzeba się dokształcać samemu...

Domyślnie

no tak, ale 10latków trzeba uczyć jakiś podstaw. Nie będziemy ich zanudzać sztuką na najwyższym poziomie bo im w głowach nowe zabawki w przedszkolu i nowy odcinek POKEMONÓW albo innego ogłupiacza
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze.

Fotografią nie zajmuję się zarobkowo. Chociaż bardzo chciałbym, aby było to moje główne źródło utrzymania. Ale nigdy nie będzie. Dlaczego?

Po pierwsze - jest to najzwyczajniej w świecie nierentowne. Brak popytu. Totalny. Z banalnego powodu, jakim jest ogólnodostępność sprzętu foto w przypadku klienta indywidualnego. W przypadku klienta korporacyjnego - usługa foto jest dobrem luksusowym, który w ramach oszczędności leci z budżetu w pierwszej kolejności. Albo zostaje szara strefa, znajomy z lustrzanką itp. Tak jest i na pewno się to nie zmieni i nie ma co siać demagogii.

Po drugie - jak napisał jeden z moich przedmówców - ludzie nie potrafią odróżnić fotografii dobrej od partactwa, tymbardzieh w kwestii technicznej. Dla ludzi są dwa rodzaje fotografii - ładne i nieładne. Kadrowanie? Obróbka? DTP? Kiedy robię dla znajomych zdjęcia ich dzieci (albumowo, bezpłatnie) to wybieram fotki pod kątem emocji na twarzy dziecka ale także kadrowania, ostrosci, naświetlenia itp. Wybieram najlepsze. A potem dostaję pytanie od znajomych gdzie reszta fotografii? Nieważne że nieostre. Nieważne że kadr nijaki. Nieważne że była sekwencja 5 fotek różniących się tylko stopniem zamknięcia powiek. Oni chcą wszystkie bo dla nich ważny jest tylko aspekt emocjonalny. Koniec. To samo da im wujek z kompaktem, to samo pro za 1500pln. W ich oczach oczywiscie.

Wracając do tematu, uważam że na fotografii na dzień dzisiejszy i w niedalekiej przyszłości można DORABIAĆ ale nie zarabiać. Stocki, sesje grzecznościowe i z polecenia, bez umowy, bez presji, bez emocji. Fotografia w moich oczach jest przede wszystkim pasją i nie powinna być powodem stresu, presji czy frustracji. A jeśli PRZY OKAZJI można dorobić parę groszy na wycieczkę albo obiektyw (nawet w ciągu roku), to czemu nie?

Co do narzekania na zepsuty rynek irp. Rynek kształtuje konsument. Popyt. Nie odwrotmie. Nie da się wytresować klienta, żeby kupował coś, na czym się nie zna, czego nie potrzebuje i płacił za to jak za zboże. Tymbardziej gdy odpowiedź na pytanie "czemu tak drogo" odpowiada sie "bo musze rachunki zaplacic". Reakcja prosta do przewidzenia.

Moja znajoma lubi szyć ubrania. I nie psioczy na koncerny odzieżowe, że zepsuły rynek krawiectwa. Bo ona chciałaby robić ubrania ale nie jest w stanie wyżyć szyjąc t-shirty za 150pln żeby wystarczyło jej na zusy i srusy. Bo kto jej to kupi?

Troszkę mi się wody rozlało, ale nie rozumiem marudzenia jak to ciężko i jak się nie da. Dorośli ludzie wiedzą na co idą i jakie są tego konsekwencje. Rachunek kosztów i przychodów plus SWOT i jest czarno na białym. Fotografia nie jest jedynym takim przypadkiem.

Dziękuję za cierpliwość przy czytaniu. Urazić mikogo nie chciałem. Opinia jest moja i nikogo niezpbowiązująca do zgadzania się ze mną.
    Pozdrawiam i zawodowym fotografom wszystkiego najlepszego i samych sukcesów.

PS Przepraszam za literówki, pisane z telefonu.

Strona 20 z 38 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów