Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Domyślnie

Jak ostatnio opisal moja sigme Karl Johansson - "masz zaje***** miodne szkielko" :P Przychylam sie do tej opinii
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystek Zobacz posta
    jasiu102
    od 1935 tak na oko

If your pictures aren't good enough, you're not close enough. ~ Robert Capa (1942)
    i to jest najlepsza odpowiedź jaką kiedykolwiek usłyszałem na podobne pytanie
    długa ogniskowa izoluje od fotografowanego bohatera!

Domyślnie

napisal robert capa, ktorego najslynniejsze zdjecie wedlug badan naukowcow bylo sfingowane
    rzeczywiscie byl blisko, tak blisko, ze nie dal rady sfotografowac rzeczywistosci!!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Jak ostatnio opisal moja sigme Karl Johansson - "masz zaje***** miodne szkielko" :P Przychylam sie do tej opinii
    Och, ach, cytują mnie, jestem sławny

A na serio, to z wieeelkim żalem oddawałem. W pewnym momencie starałem się wykombinować jakiś plan, coby to szkiełko "zaiwanić", ale stwierdziłem, że to nie będzie "do końca fajne":P
    Ale zabawa była przednia. Gdybym miał, to bym rzadko raczej odpinał...
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

rabijki
    w sensie ktore?
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

zolnierz upadajacy w hiszpanii, ten co niby w glowe dostal.

Domyślnie

http://www.studiolo.org/Photography/...-%20detail.jpg ? masz jakiegos linka do tego werdyktu, kto to badal i jak? bo szczerze mowiac czytajac czasem opinie o zdjeciach niektorych "naukowcow" bawilem sie lepiej niz na relacjach z sejmu
    old punks never die
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

nie mam linka bo swa wiedze staram sie czerpac z ksiazek a nie z netu ( stad pewnie wiem o tym fakcie
    wiele jest wzmianek na ten temat ot chocby taschen slynne zdjecia i ich historie hansa michaela koetzle czesc 2.

problemem jest sposob padania zolnierza ( wypowiadali sie wielokrotnie lekarze na ten temat i nic sie nie zgadza)
    problemem jest sekwencja zdjec - na nastepnych robionych z tego samego miejsca nie ma ciala tego zabitego z najslawniejszego zdjcia.
    wreszcie problemem jest fakt ze przy calym doskonale zachowanym archiwum capy brak akurat tych negatywow. badania wiec opieraly sie o odbitki.

oczywiscie znaczenie ma to zadne w historii fotografii bo symbolika zdjecia sfingowanego czy niesfingowanego jest poza dyskusja. talent capy tez.

jednak takie bzdety jak nie byles zbyt blisko, ble ble ble, kup se tylko 35mm bo inne to zle to pierdzielenie farmazonow i czasem warto wiedziec cokolwiek zanim przytoczy sie podobne bezsensowne sformulowania

pozdrowienia
    olo

Domyślnie

co do padania ciala to powiedziec nic nie moge, lekarzem nie jestem, chociaz wiele sytuacji mozna by wymyslic ktore z pewnoscia by pasowaly. zreszta lekarz tez czlowiek, jeden potwierdzi, drugi zaprzeczy.
    ciala na polu moze nie bylo i to calkiem prawdopodobne, bo ciala zazwyczaj zabiera sie z pola walki. a negatywy moze trafily w prywatne rece, moze skradzione? jest tyle mozliwosci i brak dokladnych informacji, ze imho nie mozna sugerowac nic, to tylko domysly grupy osob. gdyby np byly w archiwach zdjecie tego zolnierza, a na innej klatce wykorzystane tlo - ok, mozna snuc domysly, ale teraz imho nie bardzo jest z czego. poszukam czegos wiecej, jezeli sie znajdzie np bezposredni dowod, np zeznania jakiegos ziomka z magnuma, ze razem z capa kleili zdjecie w ciemni to jestem w stanie uznac, ale nie wnioskowanie z kilku posrednich poszlak.

a co do sentencji, to nie jest przeciez uniwersalna porada jak robic wszystkie zdjecia, to tylko oznaka nowego podejscia do tematu, wiec nie wiem w czym problem.
    old punks never die

Domyślnie

tez lekarzem nie jestem aczkolwiek argumenty sa przekonujace,
    co do ciala to mowimy o zdjeciach wykonanych natychmiast po sobie. raczej wtedy ciala by nie zabrali.
    reszta jak zawsze jest sprawa umowna. proponuje najpierw poczytac argumenty a pozniej mozemy dyskutowac, choc mnie wcale nie zalezy na tym by cokolwiek tu udowodnic. mowie jedynie o zamieszaniu.

sprawa szkla oczywiscie jest bzdura jak kazde akie proby wypowiadania sie jednoznacznego w temacie fotografii.

podro
    olo

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów