Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Domyślnie

no im tez specjalnie na tym nie zalezy, ale jak najde cos konkretnego to przytocze, zawsze lepiej wiedziec, niz strzelac
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    nie mam linka bo swa wiedze staram sie czerpac z ksiazek a nie z netu ( stad pewnie wiem o tym fakcie
    wiele jest wzmianek na ten temat ot chocby taschen slynne zdjecia i ich historie hansa michaela koetzle czesc 2.

problemem jest sposob padania zolnierza ( wypowiadali sie wielokrotnie lekarze na ten temat i nic sie nie zgadza)
    problemem jest sekwencja zdjec - na nastepnych robionych z tego samego miejsca nie ma ciala tego zabitego z najslawniejszego zdjcia.
    wreszcie problemem jest fakt ze przy calym doskonale zachowanym archiwum capy brak akurat tych negatywow. badania wiec opieraly sie o odbitki.

oczywiscie znaczenie ma to zadne w historii fotografii bo symbolika zdjecia sfingowanego czy niesfingowanego jest poza dyskusja. talent capy tez.

jednak takie bzdety jak nie byles zbyt blisko, ble ble ble, kup se tylko 35mm bo inne to zle to pierdzielenie farmazonow i czasem warto wiedziec cokolwiek zanim przytoczy sie podobne bezsensowne sformulowania

pozdrowienia
    olo
    Trochę takie dywagacje mnie irytują. Szczerze sądzę, że "naukowcy" którzy próbowali udowodnić tą tezę za pewne nie spełnili się za bardzo na polu fotografii choć bardzo chcieli. A o której dokładnie książce tashen piszesz? Bo ja w swojej nie znalazłem wzmianki o braku autentyczności tego zdjęcia. Może mam inny tytuł - chętnie uzupełnię literaturę o pozycję z której to wyczytałeś - i tu nie ma ironii ani się nie przyczepiam - po prostu jestem ciekaw.

A co do 35mm to jeśli ktos się pyta jaki obiektyw sobie wziąść do reporterki to znaczy, że nie wie! Moim zdaniem zdjęcia Capy i np Nachtweya - czyli 2 niezaprzeczalnie największych osobistości w histoii reporterki, są za zwyczaj zrobione obiektywem szerokokątnym. więc nie ma niczego złego w poleceniu takiego właśnie szkiełka - zwłaszcza jeśli samemu także się takie preferuje.

pozdrawiam,
    Michał

Domyślnie

Też pierwsze słyszę, aby reporterkę robić zoomami typu 70-200. Pracuję w fachu od kilku lat: różne gazety, superak też czasem Podstawowe musi być szerokie. Właśnie ryzykuję i zamieniam 17-50 na 12-24. Z lękiem, ale jednak. Wiele razy w akcji miałem za wąsko. Nie uwierzę, że można robić fotoreportaż szkłami od 28 mm. Nie ma cudów. Sprawdziłem na własnej skórze. 17 to niezbędne minimum. Długie lufy oczywiście również, ale do specyficznych akcji i ujęć. Zwykle na robocie używam i wide i tele.

Domyślnie

no ok naczytalem sie waszych postow ale teraz mam jeszcze jedno pytanie
    wywnioskowalem ze najlepiej miec 17-35 2.8 nikkora oczywiscie
    a co myslicie o zastosowaniach do reporterki 28-70 2.8 ?
    bo wlasnie sie nad tym szklem zastanawiam do usupelnienia mojego zestawu
    www.facebook.com/kpaprocki
    || D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

to zależy jaki rodzaj reporterki lubisz...ja tam najczęściej używam sigmy 70-200, ale też czasem tamrona 28-75, ten nikkor jest na mojej liście zakupów nr1 jako, że tamronik trafił w ręce żonki razem z D50
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Tele trzeba mięć (;
    Do drugiej puszki jeśli ktoś posiada, lub po prostu w torbie ale trzeba mieć nie zawsze można podejść.
    Reszta to praktycznie to na czym kto lubi pracować byle by było jasne i szerokie.
    Czarna puszka i słoiki (;
    TYLKOreportaż!

Domyślnie

Zbigniew a Co z opiniami i testami ze ponon na 30stka Sigmy strasznie miękka jest przy brzegu? Inni mówią że ma niezłą plastykę
    D800E | MB-D12 | N 24-70/2.8 | N 50/1.8G | N 70-200/2.8G VR | SB-700 | Manfrotka 190 PROB|

Domyślnie

a jedno z drugim sie wyklucza?

W centrum ostra od 1.4, na brzegach mydlo, nawet po domknieciu, rysuje slicznie po prostu, tylko z AFem miewa problemy. Nawet nie chodzi o FF/BF, tylko o to, ze zwyczajnie nie trafia. Mialem, zmienilem na N35/2.

Do reporterki jak najbardziej, pod warunkiem, ze AF bedzie dobrze dzialal. Nie wiem, czy to regula, czy moj egzemplarz byl spaprany.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

po wielu wyjazdach,gdzie glownym tematem byla ulica i ldzie na nastepny wypad gdziekolwiek on bedzie wiem ze nie zabiore pierwszy raz 70-200.do reporterki szklo zupelnie nieporzebne,jedynie szeroki kat potrafi oddac prawdziwa dynamike,tylko blisko podchodzac mozna zrobic prawdziwy portret
    200mm jest dobre do zdjec z ukrycia lub gdy poprostu fotograf nie ma smialosci podejsc do modela
    zdjecia niby ladne,ostre ale brakuje w nich intymnosci
    wg mnie idealny zestaw reporterski to 17-55 i 85/1.4
    Road to Manila

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów