Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Domyślnie

a czy ktoś by mógł mi powiedzieć jak ustawic profil dla drukarki?
    Żebym w przybliżeniu to co widzę na monitorze drukowało sie na kolorowej drukarce atramentowej (oczywiście papier foto).
    Muszę jakoś wygenerować profil z PSa?

Z góry dziękuję za pomoc.

Domyślnie

Producent drukarki daje jakieś profile?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

chyba nie. nic nie mam. Poza tym to zwykła drukarka Brother DCP-135c.
    Zalezy mi tylko by wydruk zbliżył sie do tego co widze na monitorze.
    Teraz strasznie zielony mi farbuje.
    Jest tylko narzędzie do ręcznego ustawiania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    Zalezy mi tylko by wydruk zbliżył sie do tego co widze na monitorze.
    "Tylko"....

Ludzie płacą potworne pieniądze żeby osiągnąć to "tylko". Zacząć trzeba od skalibrowania i oprofilowania monitora. Potem zrobienia profilu drukarki. Koszt za oba zlecenia od kilkuset zł wzwyż zależnie od jakości/zleceniobiorcy.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    "Tylko"....

Ludzie płacą potworne pieniądze żeby osiągnąć to "tylko". Zacząć trzeba od skalibrowania i oprofilowania monitora. Potem zrobienia profilu drukarki. Koszt za oba zlecenia od kilkuset zł wzwyż zależnie od jakości/zleceniobiorcy.
    ha ha... i oczywiście musze kupić monitor Eizo... bo bez tego nie uda sie funkcjonować. I takie tam bzdury.

Skoro nie chcesz pomóc, to dziękuję za Twoje błyskotliwe uwagi. Nie tylko Ty jesteś inteligentny.... wiem, wiem ciężko w to uwierzyć.
    Na szczęście są inni, którzy pomogli. Dzięki.

temat dla mnie zamknięty.

Domyślnie

No i po co ta piana? Piszę jak człowiekowi co po kolei trzeba zrobić. Za poradę mówi się przynajmniej dziękuję a nie jedzie z impertynencjami. Jeśli się porada nie podoba, niech Pan sobie radzi przy pomocy "tych innych". Ciekawym tylko jakież to inne metody poradzono i jakie są efekty...

Domyślnie

To prawda, że Tom01 wyznaje zasadę, iż zdjęcia da się obrabiać tylko na eizo i na niczym innym, no może jeszcze jakiś nec...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris013 Zobacz posta
    To prawda, że Tom01 wyznaje zasadę, iż zdjęcia da się obrabiać tylko na eizo i na niczym innym, no może jeszcze jakiś nec...
    Napisałem: "Zacząć trzeba od skalibrowania i oprofilowania monitora. " Monitor musi być skalibrowany i oprofilowany bo inaczej nie da się na nim zobaczyć symulacji co drukarka zrobi ze zdjęciem, a to to pytał Siedemczwartych.

PS. Fakt, że na rynku prawie nie ma dobrych monitorów to inna bajka. Większości firm nie opłaca się ich robić. Wychodzą drogo, klientela wybredna i wredna, serwisowanie upierdliwe. Znacznie lepsze pieniądze zarabia się na masówce. Jeden tylko wytwórca masowy LG, robi i sprzedaje w miesiąc tyle monitorów co EIZO w rok.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów