Mam pytanie bo trochę się pogubiłem Wygenerowałem profil. Zainstalowałem go. W aparacie ustawione mam AdobeRGB. Czy w PS I Capture One Pro też mam ustawić profil który wygenerowałem czy AdobeRGB?
Szukaj
Profilu monitora nigdy w życiu nie ustawia się w PS ani C1. W PS ustawienia koloru zawierają przestrzeń edycyjną a w C1 przestrzeń do jakiej ma być eksport wywołanych RAWów.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
a czy ktoś by mógł mi powiedzieć jak ustawic profil dla drukarki?
Żebym w przybliżeniu to co widzę na monitorze drukowało sie na kolorowej drukarce atramentowej (oczywiście papier foto).
Muszę jakoś wygenerować profil z PSa?
Z góry dziękuję za pomoc.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
chyba nie. nic nie mam. Poza tym to zwykła drukarka Brother DCP-135c.
Zalezy mi tylko by wydruk zbliżył sie do tego co widze na monitorze.
Teraz strasznie zielony mi farbuje.
Jest tylko narzędzie do ręcznego ustawiania.
To prawda, że Tom01 wyznaje zasadę, iż zdjęcia da się obrabiać tylko na eizo i na niczym innym, no może jeszcze jakiś nec...
Napisałem: "Zacząć trzeba od skalibrowania i oprofilowania monitora. " Monitor musi być skalibrowany i oprofilowany bo inaczej nie da się na nim zobaczyć symulacji co drukarka zrobi ze zdjęciem, a to to pytał Siedemczwartych.
PS. Fakt, że na rynku prawie nie ma dobrych monitorów to inna bajka. Większości firm nie opłaca się ich robić. Wychodzą drogo, klientela wybredna i wredna, serwisowanie upierdliwe. Znacznie lepsze pieniądze zarabia się na masówce. Jeden tylko wytwórca masowy LG, robi i sprzedaje w miesiąc tyle monitorów co EIZO w rok.
Skontaktuj się z nami