Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: SB-700 a SB-900

Domyślnie

przemty - nie kombinuj jak przysłowiowy koń pod górę
    Kup SB700 - Nowa = gwarancja. Bardzo przyjemna w obsłudze, nie słychać o jakiś wadach produkcyjnych itd. Do twoich potrzeb spokojnie wystarczy.
    Ja używam i jestem zadowolony. Na brak mocy nie narzekam a jak rzeczywiście jest mało to tak naprawdę 800/900 też już wiele więcej nie da i trzeba się posiłkować studyjną.
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Również jestem za SB700, o wiele bardziej poręczniejsza i w porównaniu do sb900 nie występuje problem z przegrzewaniem, który podczas zdjęć może pojawić się w najmniej spodziewanym momencie(oczywiście możesz kontrolować temperaturę na wyświetlaczu, ale czasami po prostu są sytuacje gdzie potrzeba lampy, a Ty musisz czekać, aż ostygnie). Moc lampy sb900 jest większa, ale musisz sobie postawić pytanie, czy potrzebujesz takiej mocy. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MirtaX Zobacz posta
    Również jestem za SB700,

Moc lampy sb900 jest większa, ale musisz sobie postawić pytanie, czy potrzebujesz takiej mocy. Pozdrawiam.

Też już przekonuję się do 700-tki

A co do pytania, cieżko jest na nie odpowiedzieć gdy nigdy wcześniej nie robiło się zdjęć z lampą i nie wie się z czym to się je...
    D200+MB-D200;N 35 1.8; N 18-105VR; Helios 44M/2; SB-700; Velbon DF-60

Domyślnie

Zawsze możesz ewentualnie wymienić ją na sb900, aczkolwiek myślę, że nie będzie takiej potrzeby.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MirtaX Zobacz posta
    Również jestem za SB700, o wiele bardziej poręczniejsza i w porównaniu do sb900 nie występuje problem z przegrzewaniem, który podczas zdjęć może pojawić się w najmniej spodziewanym momencie(oczywiście możesz kontrolować temperaturę na wyświetlaczu, ale czasami po prostu są sytuacje gdzie potrzeba lampy, a Ty musisz czekać, aż ostygnie). Moc lampy sb900 jest większa, ale musisz sobie postawić pytanie, czy potrzebujesz takiej mocy. Pozdrawiam.

nagminne przegrzewanie się lampy sb900 to nadużycie i lekka przesada przekazywana z forum na forum, z wątku na watek , kopiowana przez osoby nie mające nigdy sb900 w ręce nie pisząc już o jej użytkowaniu.
    Lampa owszem potrafi zapiszczeć z przegrzania ale tylko w sytuacji gdy damy jej tak po tyłku że innej możliwości nie ma. w normalnym zawodowym użyciu nie mam takich problemów a wierzcie mi seria błyśnięć bardzo często leci i zero problemów. Problem jest ale marginalny gdy dajemy sabince ostro w tyłek. Brak umiejętności używania lampy można załatwić wyłączając ostrzeżenie przed przegrzaniem.
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    nagminne przegrzewanie się lampy sb900 to nadużycie i lekka przesada przekazywana z forum na forum, z wątku na watek , kopiowana przez osoby nie mające nigdy sb900 w ręce nie pisząc już o jej użytkowaniu.
    Lampa owszem potrafi zapiszczeć z przegrzania ale tylko w sytuacji gdy damy jej tak po tyłku że innej możliwości nie ma. w normalnym zawodowym użyciu nie mam takich problemów a wierzcie mi seria błyśnięć bardzo często leci i zero problemów. Problem jest ale marginalny gdy dajemy sabince ostro w tyłek. Brak umiejętności używania lampy można załatwić wyłączając ostrzeżenie przed przegrzaniem.
    Przepraszam Cie bardzo, ale to, że nie posiadam lampy nie znaczy, że nie korzystałem z niej. Może nie mam, aż takiego doświadczenia jak Ty, ale niejednokrotnie korzystałem z sb900, wystarczy sprawdzać temperaturę, aby uniknąć tego problemu, ale czasami po prostu można o tym zapomnieć. Ponadto nie napisałem, że przegrzewanie następuje notorycznie, tylko, że może pojawić się w mało spodziewanym momencie. Wyłączenie blokady termicznej jest rozwiązaniem, ale nie sądzę, aby to był dobry pomysł w przypadku posiadania tylko i wyłącznie jednej lampy, tym bardziej, że autor nie posiadał wcześniej lampy błyskowej i nie będzie miał odruchu sprawdzania temperatury za każdym razem. Każdy ma swoje zdanie, ale to nie powód, aby sugerować komuś, że zna lampę tylko od strony teoretycznej i opinii innych użytkowników. Pozdrawiam.

Domyślnie

Kupiłem SB800 używaną w cenie SB900 używanej, miałem nadzieję, że starsza lampajest zgrabniejsza, lżejsza, poręczniejsza i bardziej ergonomiczna przez to. O ile z pierwszymi arguentami można się zgodzić, to 'guzikologia' SB800 mi osobiście trochę nie leży. Nie, że jest zła, ale jest jakby z "poprzedniej epoki". Sb900/700 pod tym względem deklasują większość lamp błyskowych. Dlatego jako pierwszą lampę poleciłbym SB700. I tak dla zrównoważenia planów podniesiesz ISO, więc przez to zyskasz na mocy lampy.
    | D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemty Zobacz posta
    Też już przekonuję się do 700-tki

A co do pytania, cieżko jest na nie odpowiedzieć gdy nigdy wcześniej nie robiło się zdjęć z lampą i nie wie się z czym to się je...
    to może na początek SB600, na niej się nauczysz (za niewielkie pieniądze), jeśli "zasmakujesz" to następnym krokiem będzie SB700, w duecie może wiele zdziałać, a SB600 z D200 dogaduje się wspaniale
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    W pełnym słońcu w lecie może i Metz 76 nie dać rady. Z wykorzystaniem synchro z krótkimi czasami zasięg większości lamp spada do 1-1.5m.1
    Metz 76MZ-5 w cyfrowym systemie Nikon nie synchronizuje z krótkimi czasami w żadnym trybie automatycznym (iTTL, iTTL BL, A). Natomiast Sabinki pomimo posiadania takiego trybu w specyfikacjach, są tak nieefektywne, że przy 1/8000s i tak niczego nie doświetlą, a SB-700 teoretycznie na 24mm ma LP=2 (słownie : dwa).

Gadżetów i funkcji w SB-700 jest pod dostatkiem, tylko mocy brak. Cała ta lampka to niedorobiony systemowy gadżet, ale jak widać niektórym wystarcza. Zauważcie, że ISO w D200 zaczyna się od 100 i do tego korpusu ta lampka jest słabiutka.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    to może na początek SB600, na niej się nauczysz (za niewielkie pieniądze), jeśli "zasmakujesz" to następnym krokiem będzie SB700, w duecie może wiele zdziałać, a SB600 z D200 dogaduje się wspaniale
    Za używkę SB-600 trzeba zapłacić powyżej 600 zł i nie masz gwarancji oraz pewności co do stanu zużycia palnika. Za ok 1000 zł masz nówkę SB700 z gwarancją. Jaki jest sens kupować, żeby potem zmieniać?

Osobiście wolę lampę Nissin Di866 Mk II, nie dość, że mocniejsza to jeszcze stówę taniej.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 16-01-2013 o 03:51
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów