Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: SB-700 a SB-900

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie SB-700 a SB-900

Jestem amatorem który fotografuje w ramach hobby.
    Chciałbym (mam nadzieję) pójść trochę do przodu i dokupić sobie lampę zewnętrzną. Wolałbym coś systemowego dlatego swój wzrok skierowałem w kierunku SB-700 jako lampie w moim odczuciu dla osób takich jak ja.
    Ale czytam trochę o niej i jest wiele osób podpisujących się jako amatorzy które oceniają tą lampę jako "za słabą"
    Dlatego stoję przed wyborem SB-700 a SB-900?
    Jaka jest Wasza opinia na temat 700-tki w zestawieniu z tym co mam w stopce?

Nie kryję, że różnica w cenie też jest dla mnie ważna i dodatkowo lampa którą kupię nie będzie szybko wymieniana.
    D200+MB-D200;N 35 1.8; N 18-105VR; Helios 44M/2; SB-700; Velbon DF-60

Domyślnie

Dla jednych słaba, a dla innych wystarczy.
    Mam SB-700 i nic nie mogę jej zarzucić.
    Fajne są też Metz, ale dotykowy wyświetlacz to porażka (52AF-1).
    FUJI+NIKON

Domyślnie

Mam obie te lampki więc chyba mogę doradzić. Różnice siły wychodzą chyba tylko w strobingu, przy dość dużym udziale słońca. Nie są one jednak aż tak duże i margines jaki daje SB-900 jest niewielki.

Gdybym miał kupić tylko jedną z nich, to byłaby to sb-700. Mniesza, szybsza w obsłudze, wygodniejsza, lżejsza. Póki jest na aparacie jest dla mnie lepszym rozwiązaniem. Poza sankami nie ma to już większego znaczenia więc dlaczego by nie skorzystać z większej mocy? Chyba dlatego SB-900 mam 3 sztuki, a 700 tylko jedną

Domyślnie

do amatorskiego użytku w zupełności sb 700 sb 900 troche przerost formy nad treścią ciężki klamot i duży a mocą sie nie przejmuj wystarczy sb700
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

A ja bym polecił SB 800. Przez pięć lat używałem SB 22s ( liczba 28, automatyka własna).Chciałem kupić coś bardziej nowoczesnego i kupiłem pół roku temu SB 700 i się zawiodłem. Liczba 32, ale z powodu TTL BL trzeba wprowadzać prawie w każdy przypadku kompensację +0,3 do + 0,7. No i wtedy moc lampy spada i robi się podobna do SB 22s. Ponadto nie można włączyć samego TTL (chyba że w pomiarze punktowym) ani trybu A.
    Nie mówię już o tym miniprzełączniku,który zaprojektowano chyba na palce niemowlaka.
    W tym miesiącu zakupiłem SB 800 i to jest to o co mi chodziło. Oczywiście lampa używana ale w super stanie,jak ze sklepu. Ta lampa ma wszystko to co potrzebuje zaawansowany amator ( liczba 38,dostępne wszystkie tryby pracy ) .Wymiary i masa prawie identyczne jak SB700.
    Nie piszę tu o przydatności do strobingu bo nie mam w tym doświadczenia ale z porównania samych danych technicznych wynika wyższość SB 800 nad SB 700.
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

polecam SB700, mała, prosta w obsłudze, nie grzeje się, jedynie brak wskaźnika poziomu baterii wkurza, ale mam 2 komplety anellopów i to jest rozwiązanie tego problemu
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Ale trzeba też pamiętać o niższości SB 800 w obsłudze. Nieźle trzeba się nagmerać, żeby ustawić niektóre parametry. Tak więc kolejny głos za SB700. A BTW - SB900 też nie ma wskaźnika poziomu baterii (albo go przeoczyłem przez cztery lata uzywania!).

Domyślnie

Też stałem przed takim wyborem ii... wybrałem SB-900 ponieważ używana SB-900 to koszt 900/1000 zł a SB-700 nowa też około 1000 zł więc różnica w cenie jest niewielka.
    Wybrałem SB-900 ponieważ to już jest sprawdzona konstrukcja a to, że jest większa i cięższa wcale mi nie przeszkadza wręcz odwrotnie ponieważ wolę jak aparat jest cięższy, jestem amatorem nie jakiś profesjonalistą więc nie trzymam aparatu prze 5h
    D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperados Zobacz posta
    Też stałem przed takim wyborem ii... wybrałem SB-900 ponieważ używana SB-900 to koszt 900/1000 zł a SB-700 nowa też około 1000 zł więc różnica w cenie jest niewielka.
    Wybrałem SB-900 ponieważ to już jest sprawdzona konstrukcja a to, że jest większa i cięższa wcale mi nie przeszkadza wręcz odwrotnie ponieważ wolę jak aparat jest cięższy, jestem amatorem nie jakiś profesjonalistą więc nie trzymam aparatu prze 5h

na początku każdy amator chce się pokazać z długim tele i dużą lampą a potem kończy na nexie bo rozumie ,że to wygodniejsze na wycieczki , wykorzystujesz w 100% sb 900??? sb 700 jest też sprawdzoną konstrukcją a do sb 900można mieć wiele zastrzeżeń
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

sb 700 jest też sprawdzoną konstrukcją a do sb 900można mieć wiele zastrzeżeń
    ???

W nowym roku tak śmiałe, moim zdaniem, bez pokrycia, wnioski.

To, czego brakuje mojej SB-900 w stosunku do SB-700, tego nawet ta nieposiada.

Pzdr. noworocznie.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów