Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: SB-700 a SB-900

Domyślnie

Wyczytałem jeszcze, że SB 700 nie posiada funkcji strobingu. Podejrzewam, że jest to coś powiązane ze stroboskopem czyli wieloma blyskami ale jakby ktoś mi mógł wytłumaczyć dokładniej co to za funkcja, co ona daje i czy jej brak to duża "wada" to byłbym wdzięczny.
    D200+MB-D200;N 35 1.8; N 18-105VR; Helios 44M/2; SB-700; Velbon DF-60

Domyślnie

Tryb strobo / multi czy jak to inaczej zwą, to nic innego jak stroboskop - ustawiasz moc, ilość błysków i częstotliwość. Brak jakiegokolwiek pomiaru błysku.

Czy brak to wada - nie, bo jak ci będzie potrzebne, to kupujesz yongnuo za 200zł, która to ma - zawsze to druga lampa, a kosztuje mniej niż różnica w cenie między SB-900/910, a SB-700.
    Większą wadą SB-700 jest brak normalnego trybu CLS Master.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Większą wadą SB-700 jest brak normalnego trybu CLS Master.
    skoro nie jest on "normalny", to jaki ten CLS jest ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemty Zobacz posta
    skoro nie jest on "normalny", to jaki ten CLS jest ?
    Nie CLS a CLS Master - czyli kontroler - ma mniejszą funkcjonalność niż to co jest w puszkach.
    Np. brak możliwości ustawienia trybów (M, TTL) dla grup - wybierasz jeden dla wszystkich (lampa w sankach i grupy A i B). Czyli nie możesz zrobić tak, aby użyć lampy na aparacie w TTL, a zdalnych w z manualnym ustawieniem.
    Nikon

Domyślnie

No to już wszystko jasne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    ???

W nowym roku tak śmiałe, moim zdaniem, bez pokrycia, wnioski.
    Jesteś moim ulubionym fanbojem Nikona na tym forum, wiesz?

SB-900 jest gorsza od SB-700 przynajmniej w trzech aspektach:

- przegrzewa się znacznie szybciej (zdarzyło mi się dwa razy na reportażu i raz podczas sesji z lampami odpalanymi zdalnie)

- prowokuje problemy z AF przy wspomaganiu z lampy (u mnie na obu obiektywach BF w tej konfiguracji)

- jest wielka i ciężka i może przez to spowodować uszkodzenie gorącej stopki (ten problem u mnie nie występuje, ale jest dość szeroko (zresztą wszystkie te trzy problemy są) opisany na forum, wystarczy poszukać.

Reasumując - teraz mi się już nie opłaca wymieniać jednej na drugą, ale następna jaką dokupię, to na pewno nie będzie już SB-900.

Domyślnie

Ja swoją przegrzałem raz: specjalnie, żeby sprawdzić działanie wyłącznika. Jak potrzebuję walić seriami przez 2 godz. to zabieram dwie 800-ki.
    Na koncercie w ciemnym kościele używam przeważnie N80-200 włąśnie z SB-900 --> odległość mierzy jak trzeba - sam obiektyw bez lampy ma lekki FF.
    Jak się popracuje z zawodową lampą, to potem SB-900 jest jak piórko i nie ma ciężkiej szyny --> tak więc ta 'maleńka' SB-700 już nie jest takim rarytasem.

Oczywiście, że pozostaje sprawa sanek w D700. Dlatego na dłuższą robotę lepiej brać tego wszystkomającego Metza.

Na obecną chwilę: nie żałuję zakupu SB-900 - zrobiłbym to jeszcze raz (ale nie SB-700).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekW Zobacz posta
    Jesteś moim ulubionym fanbojem Nikona na tym forum, wiesz?

SB-900 jest gorsza od SB-700 przynajmniej w trzech aspektach:

- przegrzewa się znacznie szybciej (zdarzyło mi się dwa razy na reportażu i raz podczas sesji z lampami odpalanymi zdalnie)

- prowokuje problemy z AF przy wspomaganiu z lampy (u mnie na obu obiektywach BF w tej konfiguracji)

- jest wielka i ciężka i może przez to spowodować uszkodzenie gorącej stopki (ten problem u mnie nie występuje, ale jest dość szeroko (zresztą wszystkie te trzy problemy są) opisany na forum, wystarczy poszukać.

Reasumując - teraz mi się już nie opłaca wymieniać jednej na drugą, ale następna jaką dokupię, to na pewno nie będzie już SB-900.
    dokładnie Kolega napisał niestety dla zwykłego amatora sb to kawał cegły i przerost formy nad treścią na wycieczki nieraz pasuje coś doświetlić ale wozic taki klocek nie nie ab 700 troszkę mniejsza jak to mówią grosz do grosza jeśli chodzi o wymiary , predzej czy później każdy kto podróżuje każdy to doceni
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Tryb strobo / multi czy jak to inaczej zwą, to nic innego jak stroboskop - ustawiasz moc, ilość błysków i częstotliwość. Brak jakiegokolwiek pomiaru błysku.

[...]
    Przepraszam za "nieprofesjonalne" pytanie - a do czego można użyć takiego wielokrotnego błyskania?
    D600 | N24-70 2.8G ED | N85 1.8G | N70-300 4.5-5.6G VR | SB-600

Domyślnie

np. do naswietlenia jednej osoby wiele razy na jednym zdjęciu.
    oczywiście w różnych pozach lub miejscach.
    Nikon

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów