Nie czytaj za dużo skoro ostrzy w punkt to ciesz się fotografowaniem i tyle. Ja kupiłem z felernym AF, wysłałem do serwisu wykalibrowali i jest git. Teraz ostrzy w punkt.
Szukaj
Nie czytaj za dużo skoro ostrzy w punkt to ciesz się fotografowaniem i tyle. Ja kupiłem z felernym AF, wysłałem do serwisu wykalibrowali i jest git. Teraz ostrzy w punkt.
masz rację, tylko wydając parę złotych oczekuję się czegoś naprawdę dobrego. Co z BF/FF to już sam nie wiem czy potrafię dobrze wykonać testy. Robiłem na 50mm f/1,8d i według mnie jest ok. Pojawiło się oczywiście pytanie, jak zmierzyć kąt 45 stopni nachylenia aparatu w stosunku do planszy testowej?
Ostatnio edytowane przez paki ; 29-12-2012 o 20:43
D7k /17-55mm 1:2.8 VC/50mm 1,8d /10-20mm 4-5.6/ SB800
Masz coś naprawdę dobrego. Poczytaj o kłopotach kanonierów to Ci ulży.
Wypijmy za blendy...
Wiem miałem tak samo. Tylko z tą różnicą, że czekałem na kalibrację 21 dni. Masz jeszcze jakiś inny obiektyw od nikkora? Jeśli tak wydrukuj sobie najprostsze testy FF/BF i zobacz czy obiektyw ostrzy w punkt w poszczególnych ogniskowych. Postaw sobie na stole jakieś monety lub coś podobnego i ustawiaj focusa na poszczególne elementy jeśli jest w punkt to tylko bierz puchę i korzystaj.
Jeśli masz statyw to nie powinno być problemu. Robiłem taki głupi test w sklepie zdjęcia z ręki pod kątem na oko, ale różnice w puszkach były duże - może i test nie jest do końca obiektywny, ale daje duży pogląd. Zrób sobie taki test z monetą lub dekielkiem obiektywu. Postaw w dziennym świetle i ustawiaj na niego punkt focusa (raz w centrum, raz z boku, raz na górze kadru) da ci to pogląd czy obiektyw ostrzy w punkt. Jak moja pucha była nieskalibrowana to nigdy nie trafiałem focusem tak aby napis nikon na dekielku był ostry. Po kalibracji zawsze jest ostry. Spróbuj również jutro z tablicą ff/bf zrób z ręki da ci to na pewno pogląd czy trafia. Na moim body przed kalibracją zawsze był problem, po usłudze z ręki jest zawsze w focus tam gdzie go oczekuję.
póki co wykonałem testy na flash-u ff/bf na statywie i jest ostry punkt/czarna, gruba kreska. Troszkę szybciej nieostro robi się w dół, ale to może kwestia ustawienia kąta. Za chwilę wykonam testy z dekielkiem - zobaczymy jak będzie.
D7k /17-55mm 1:2.8 VC/50mm 1,8d /10-20mm 4-5.6/ SB800
paki -> prośba widzę w Twojej stopce że masz S10-20 podepnij ja i sprawdz bo mocno mnie interesuje jak D7k zachowuje się ze szkłami niesystemowymi typu: Tamron, Sigma, Tokina..
2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..
D90 i 7k, to swietne aparaty. Kupujacy powinien sie skupic na ich funkcjach i mniej przejmowac sie usterkami i laboratoryjnymi testami ff/bf(mowa tu o nowych sztukach) na gwarancji mozna wyslac na kalibracje. Po gwarancji tez skalibruja tylko za pieniazki![]()
Ja bardzo sie ciesze, ze nie wpadlem na to forum wczesniej, bo pewnie nigdy nie kupil bym aparatu
basket -> jeśli masz mialeś sprawną bezproblemową sztukę to dokładając kasę na nowszy model chcesz mieć to samo plus dodatkowe opcje, i ladniejszy obrazek tak?
swoja droga pochwal sie co kupiles?
2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..
Skontaktuj się z nami