Close

Strona 40 z 57 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Nie czytaj za dużo skoro ostrzy w punkt to ciesz się fotografowaniem i tyle. Ja kupiłem z felernym AF, wysłałem do serwisu wykalibrowali i jest git. Teraz ostrzy w punkt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek1 Zobacz posta
    Nie czytaj za dużo skoro ostrzy w punkt to ciesz się fotografowaniem i tyle. Ja kupiłem z felernym AF, wysłałem do serwisu wykalibrowali i jest git. Teraz ostrzy w punkt.
    masz rację, tylko wydając parę złotych oczekuję się czegoś naprawdę dobrego. Co z BF/FF to już sam nie wiem czy potrafię dobrze wykonać testy. Robiłem na 50mm f/1,8d i według mnie jest ok. Pojawiło się oczywiście pytanie, jak zmierzyć kąt 45 stopni nachylenia aparatu w stosunku do planszy testowej?
    Ostatnio edytowane przez paki ; 29-12-2012 o 20:43
    D7k /17-55mm 1:2.8 VC/50mm 1,8d /10-20mm 4-5.6/ SB800

Domyślnie

Masz coś naprawdę dobrego. Poczytaj o kłopotach kanonierów to Ci ulży.
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Wiem miałem tak samo. Tylko z tą różnicą, że czekałem na kalibrację 21 dni . Masz jeszcze jakiś inny obiektyw od nikkora? Jeśli tak wydrukuj sobie najprostsze testy FF/BF i zobacz czy obiektyw ostrzy w punkt w poszczególnych ogniskowych. Postaw sobie na stole jakieś monety lub coś podobnego i ustawiaj focusa na poszczególne elementy jeśli jest w punkt to tylko bierz puchę i korzystaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek1 Zobacz posta
    Wiem miałem tak samo. Tylko z tą różnicą, że czekałem na kalibrację 21 dni . Masz jeszcze jakiś inny obiektyw od nikkora? Jeśli tak wydrukuj sobie najprostsze testy FF/BF i zobacz czy obiektyw ostrzy w punkt w poszczególnych ogniskowych. Postaw sobie na stole jakieś monety lub coś podobnego i ustawiaj focusa na poszczególne elementy jeśli jest w punkt to tylko bierz puchę i korzystaj.
    a masz jakiś sposób, jak zmierzyć kąt nachylenia? Podobno ma być dokładnie 45 stopni?

Domyślnie

Jeśli masz statyw to nie powinno być problemu. Robiłem taki głupi test w sklepie zdjęcia z ręki pod kątem na oko, ale różnice w puszkach były duże - może i test nie jest do końca obiektywny, ale daje duży pogląd. Zrób sobie taki test z monetą lub dekielkiem obiektywu. Postaw w dziennym świetle i ustawiaj na niego punkt focusa (raz w centrum, raz z boku, raz na górze kadru) da ci to pogląd czy obiektyw ostrzy w punkt. Jak moja pucha była nieskalibrowana to nigdy nie trafiałem focusem tak aby napis nikon na dekielku był ostry. Po kalibracji zawsze jest ostry. Spróbuj również jutro z tablicą ff/bf zrób z ręki da ci to na pewno pogląd czy trafia. Na moim body przed kalibracją zawsze był problem, po usłudze z ręki jest zawsze w focus tam gdzie go oczekuję.

Domyślnie

póki co wykonałem testy na flash-u ff/bf na statywie i jest ostry punkt/czarna, gruba kreska. Troszkę szybciej nieostro robi się w dół, ale to może kwestia ustawienia kąta. Za chwilę wykonam testy z dekielkiem - zobaczymy jak będzie.

Domyślnie

paki -> prośba widzę w Twojej stopce że masz S10-20 podepnij ja i sprawdz bo mocno mnie interesuje jak D7k zachowuje się ze szkłami niesystemowymi typu: Tamron, Sigma, Tokina..
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

D90 i 7k, to swietne aparaty. Kupujacy powinien sie skupic na ich funkcjach i mniej przejmowac sie usterkami i laboratoryjnymi testami ff/bf(mowa tu o nowych sztukach) na gwarancji mozna wyslac na kalibracje. Po gwarancji tez skalibruja tylko za pieniazki
    Ja bardzo sie ciesze, ze nie wpadlem na to forum wczesniej, bo pewnie nigdy nie kupil bym aparatu

Domyślnie

basket -> jeśli masz mialeś sprawną bezproblemową sztukę to dokładając kasę na nowszy model chcesz mieć to samo plus dodatkowe opcje, i ladniejszy obrazek tak?
    swoja droga pochwal sie co kupiles?
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Strona 40 z 57 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów