Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: obiektyw do fx

Domyślnie

A to zobaczę niedługo bo czekam na kuriera z tym szkłem sporo czytałem i podobno jest naprawdę fajnie .

Więc tak . Nikkor 18-35 moje odczucia , jakość wykonania bardzo duży plus af działa nawet sprawnie trafia w punkt prawie za każdym razem. Dziś przetestuje go w boju podczas przedstawienia w przedszkolu ale jestem pozytywnie zaskoczony.Mam też 24-120 f/4 i jak porównałem jakość wykonania to zostaje on w tyle i to daleko. W dodatku jest made in thailand co też mnie zaskoczyło bo szkło tanie nie jest.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-12-2012 o 22:25

Domyślnie

wypowiem się n/t N18-35 w reportażu ślubnym - faktycznie AF raczej nie sprawia niespodzianek, bez zarzutu, ale ostrość na brzegach jest nędzna a w duecie ze spadkiem kontrastu w tych miejscach powoduje, że wady te widać nawet na przeskalowanych obrazkach 900px... gdyby nie to, mieszkałby u mnie dłużej niż 1,5 roku

Domyślnie

Z ultrasów głównie 17-35 i 14-24. Reszta będzie mocno odstawała niestety, albo będzie dużo ciemniejsza. Jest jeszcze dość ciekawa Sigma 15-30, ale nie wiem jak z AF w niej. Oczywiście można jeszcze rozważyć dość specyficzne szkło czyli Sigmę 20/1.8. Optycznie i AF raczej nie będzie rozpieszczać, natomiast światło jest fajowe. I zależnie od pożądanej jakości zdjęć, być może ma to sens. Sigma 12-24 jest także jakąś alternatywą - ale to raczej krajobrazowe szkło - choć może być efektowne. Raczej słabsze optycznie i o badziewnych obrzeżach. Jednak moje typy są czysto teoretyczne, więc polecam je po prostu lepiej przeanalizować lub pożyczać, testować, lub kupować używki i odsprzedawać niechciane.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Z ultrasów głównie 17-35 i 14-24. Reszta będzie mocno odstawała niestety, albo będzie dużo ciemniejsza.
    Zapomniałeś o podstawowym wg mnie teraz szerokim kątem w systemie nikona - 16-35/4VR. Ciemniejszy o 1 EV ale nadrabia to zdecydowanie VR.
    Jak zobaczyłem, że gorszy optycznie 17-35, bez VR, jest droższy od 16-35 to byłem w szoku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Niestety jeżeli ktoś w ogóle myśli o jak najmniejszej głębi ostrości, to będzie poszukiwał f/2.8 jednak. VR nic nie daje przy portretach, a o tym w wątku. Co do jakości optycznej... wystarczy z nawiązką - do takich celów, do jakich jest przeznaczony, czyli reporterki/portretu, rogi nie są priorytetem. Niestety cena nie chce maleć.

Domyślnie

Szeroki kąt do portretów? Gdzie to jest napisane?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Koncerty. To raczej poruszający się ludzie. Przy ogniskowych tych rzędów czas i tak musimy mieć krótszy niż 1/60s, lub mocno dowalić lampą. Zatem VR bezużyteczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Koncerty. To raczej poruszający się ludzie. .
    Określanie tego jako portret to jednak nadużycie.
    Kolega miał przedtem DX. Przejście na FX da mu o tyle lepsze wysokie iso, ze nadrobi te 1 ev straty na przysłonie i to z nawiązką.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zapomniałeś o podstawowym wg mnie teraz szerokim kątem w systemie nikona - 16-35/4VR. Ciemniejszy o 1 EV ale nadrabia to zdecydowanie VR.
    Chodzi mi o tę część. VR w poruszanym wątku nie gra roli. Natomiast światło może gra, może nie - to już zależy od warunków i preferencji. Jak ktoś fotografuje szalejących po scenie hardmetalowców, to i 1/250s może być czasem mało. A wówczas ISO i duży otwór przysłony są już pożądane.
    Ale 16-35 oczywiście jest świetnym wyborem, jeżeli można przymknąć oko na ciut mniejszą światłosiłę.
    Choć autor wątku sam stwierdził:
    Cytat Zamieszczone przez shurr Zobacz posta
    24-120 jest za ciemne wiec odpada tak samo jak manual w Samyangu.
    Stąd wskazanie na szkła f/2.8.
    Co do określenia tego typu fotografii mianem "portretowej" (reportaż/portret), to doskonale to oddaje charakter wykonywanych zdjęć - czyli przede wszystkim wymagane czasy migawki. By człowieka na zdjęciach nie poruszyć. I minimalizacja liczby przysłony, tak by człowieka wyizolować z tłumu w pewnych wypadkach.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 27-12-2012 o 03:45

Domyślnie

Wolisz D90 ze szkłem 2.8 czy D700 ze szkłem 4.0?
    Ja tam wiem, że on i tak odczułby zysk.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów