Close

Strona 18 z 40 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 397

Domyślnie

Co z tego kiedy może jest Pan znakomitym programistą, ale nie ma Pan pojęcia zielonego o "prądzie".
    Wydaje mi sie ze jakies tam zielone pojecie mam. W koncu fizyki jednak w szkolach ucza. Elektronikiem nie jestem, elektrykiem tez, ale Pana obliczenia sa bardzo zgrubne, bo testy sprzetu komputerowego pokazuja znacnzie wieksze moce kart graficznych. Wszystkie testy, nie tylko wybrane. Zuzycie pradu w tym samym zestawie z i bez karty graficznej jest bardzo rozne ( oczywiscie mowie o full load ) i dosc latwe do zmierzenia.

Płacą Panu za pisanie takich głupot czy jak? Wyciągnął Pan chyba największego potwora jaki jest i do tego kręconego. A i tak napisane wyraźnie: "Poniższe wartości dotyczą całej platformy testowej (oprócz monitora, głośników, drukarki, itd.)." Czyli to nie karta ciągnie 100W w idle tylko cały komputer z tą kartą. Dokładnie tak jak napisałem kilka postów wyżej: "W praktyce typowy pecet ciągnie 50-70W jak względnie oszczędny, do 120-150W jak bardzo nieoszczędny."
    Alez on nie pisze glupot. Pomijajac ze to benchmark.pl. Przedstawil tylko, ze w iddle caly ten komputer pobiera 100W. Pamietajmy, ze caly sprzet komputerowy umie dostosowywac sie, obnizac zegary, napiecia, usypiac cale rdzenie, etc aby oszczedzac prad. Taki pobor w iddle mnie zupelnie nie dziwi.
    Dalej mamy pobor mocy pod obciazeniem w grach ( czyli nie maksymalnym. ) 352W. Nie jest to kosmos, ale malo tez nie. A ten Radeon wcale nie jest najwieksyzm potworem. To zwykla pojedyncza karta... 7990 albo GTX 690, to mozna powiedziec potwory.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 14-12-2012 o 13:58
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ale nawet bez pomiarów można powiedzieć, że ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka.
    Dobra, ale bez przesady! Mój przyjaciel ma mieszkanie ponad 200 m2, w którym mieszka z żoną i dwójką dzieci. Najeżone światełkami jak cholera. Wiadomo, że duży telewizor, dwie pralki zasuwają co tydzień robiąc kilka prań pod rząd. Do tego suszarka bębnowa… Jak jego żona stanie przy żelazku, to tak stoi przez kilka godzin. Podwójna lodówka, kuchenka elektryczna, piekarnik na prąd, zmywarka. O czajniku elektrycznym, ekspresie do kawy i innych kuchennych pomocnikach, nie muszę chyba wspominać. Oczywiście do tego sprzęty grające, i trochę elektronarzędzi w tajemnym pokoiku „głowy domu”. Mało tego – nawet rolety zewnętrzne i okna dachowe są na prąd. Używają tylko laptopów. Wiesz ile płacą za prąd? Nieco poniżej 300 PLN. Samych tylko źródeł światła, trzeba by liczyć kilkanaście minut. Jakby te wszystkie ziarnka policzyć, to zbierze się tego z 10x tyle pożeraczy energii, co u mnie. A płacą niewiele więcej. Tyle, że nie mają PC.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Wydaje mi sie ze jakies tam zielone pojecie mam. W koncu fizyki jednak w szkolach ucza.
    To dlaczego sprawia taką trudność zrobienie kilku działań mnożenia i sprawdzenie choćby w internecie kilku danych na temat norm dotyczących prądu i miedzi?

Pana obliczenia sa bardzo zgrubne
    Oczywiście, sam to zaznaczyłem. Jeśli jednak nawet założenia, np przekroju ścieżek mylą się 10X to mówimy o pojedynczych watach. A nawet jeśli rąbnąłbym się 100X to jest kwestia niedoszacowania o 15-30W! Nie 150-300W a 15-30W! To są te wielkości.

bo testy sprzetu komputerowego pokazuja znacnzie wieksze moce kart graficznych.
    Nie wiem jaki kto ma w tym interes. Poza tym overclockerskie potwory do grania w układach SLI czy inne wynalazki, na dodatek puszczone w pętlach testów obciążeniowych, zdecydowanie wybiega poza definicję typowego peceta i typowego użytkowania, prawda? A od tego się zaczęło. Twierdzę, i założę się z każdym o napój na "K", że normalny, przeciętny komputer, np taki którego dotyczyło pytanie o zasilacz, to zużycie jakie podałem albo mniejsze.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

GPU to drugi CPU i potrafi zassać kilkadziesiąt W.
    Dla ciebie 300W to jest kilkadziesiat?

I jaki to jest typowy PC? ten na ktorym pani Basia wystawia fakturki?
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tyle, że nie mają PC.
    Czyli stawia Pan tezę, że to komp u Pana zżera większą część rachunków? Ile? Znając stawkę za KWh można, w pewnym przybliżeniem, policzyć ile zużywa.

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Dla ciebie 300W to jest kilkadziesiat?
    Kilkadziesiąt to kilkadziesiąt. Proszę na litość przestać pieprzyć, bo nie chce się tego nawet czytać.

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    I jaki to jest typowy PC? ten na ktorym pani Basia wystawia fakturki?
    Taki, do jakiego o zasilacz pytał Kacper82. Post 151.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dobra, ale bez przesady! Wiesz ile płacą za prąd? Nieco poniżej 300 PLN. Samych tylko źródeł światła, trzeba by liczyć kilkanaście minut. Jakby te wszystkie ziarnka policzyć, to zbierze się tego z 10x tyle pożeraczy energii, co u mnie. A płacą niewiele więcej. Tyle, że nie mają PC.
    300 zł/miesiąc ?

Bo jak na dwa, to chętnie udam sie na konsultacje do kolegi

Domyślnie

bla bla bla
    szkoda na ciebie klawiatury. kazdy srednio rozgarniety czlowiek dojdzie do wniosku by nie brac twoich postow na powaznie
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jakubowski Zobacz posta
    300 zł/miesiąc ? Bo jak na dwa, to chętnie udam sie na konsultacje do kolegi
    Nie, no standardowe opłaty za 2 miesiące. Też mnie to dziwi, ale wcześniej mieszkali w bloku, w którym z oczywistych względów nie mieli tyle świateł i prądożernych odbiorników, ale – dzieci też były mniejsze i pralka z żelazkiem zasuwały praktycznie non-stop + dodatkowe ogrzewanie elektryczne pokoju dziecięcego. Wtedy płacili około 150-170 PLN.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

To dlaczego sprawia taką trudność zrobienie kilku działań mnożenia i sprawdzenie choćby w internecie kilku danych na temat norm dotyczących prądu i miedzi?
    Ma Pan dane co do budowy zasilania GPU? Ja nie mam, wiec nie mam pkt wyjscia do liczenia.

Jeśli jednak nawet założenia, np przekroju ścieżek mylą się 10X to mówimy o pojedynczych watach. A nawet jeśli rąbnąłbym się 100X to jest kwestia niedoszacowania o 15-30W! Nie 150-300W a 15-30W! To są te wielkości.
    Przy 12V jako zasilaniu GPU?

oza tym overclockerskie potwory do grania w układach SLI czy inne wynalazki, na dodatek puszczone w pętlach testów obciążeniowych, zdecydowanie wybiega poza definicję typowego peceta i typowego użytkowania, prawda?
    Tak oczywiscie, ale pozwala pokazac ze ogolne twierdzenia sa bledne. Dla tego uzywa si enajbardziej skrajnych przypadkow - wystarczy pokazac jeden kontrprzyklad.

Twierdzę, i założę się z każdym o napój na "K", że normalny, przeciętny komputer, np taki którego dotyczyło pytanie o zasilacz, to zużycie jakie podałem albo mniejsze.
    No i z tym sie nie zgodze. Z polowa. Ten przedstawiony tutaj wczesniej, bez GPU i bez OC processora ( a od tego sie zaczelo chyba, juz nie pamietam... ) bedzie mial oczywiscie niskie zuzycie pradu. Moim zdaniem pod pelnym obciazeniem bdzie to maxymalnie okolo 150-200W z gniazda ( liczac dyski i wszelkie bajery w srodku ). Pod obciazeniem syntetycznym. W normalnej pracy zuzycie bedzie oscylowac w okolicach 70-100W. W iddle mniej. Za to normalny PC z GPU, zakladajc zwykle uzycie, czyli gry ( :P ) to sporo wiecej. GPU jest najbardziej pradozerna czescia setupu w takim wypadku.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Nieprawda. Tu masz pierwszego z brzegu Philipsa. 42 W.
    Tzn. gdzie tam jest wynik pomiaru pokazany przy normalnej jasności? Ten TV 40" który mierzyłem, nawet nie wiem czy nie ma w instrukcji napisane ponad 100W.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 14-12-2012 o 14:40

Strona 18 z 40 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów