Close

Strona 17 z 40 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 397

Domyślnie

Jakby komputery ciągnęły takie wartości, to by światło przygasało po jego odpaleniu, a komputery w biurach trzeba byłoby włączać sekwencyjnie.
    Mialem zestawy z zasilaczami 1.2kW, z tripple SLI, procku po mocnym OC. Swiatlo nie gaslo.
    Nie porownujmy komputerow w biurach do komputerow z dedykowanymi grafikami. Komputery biurowe to zupelnie inna kategoria.
    Jak Pan mysli, ile pociagnie w maksymalnym obciazeniu zestaw: i7-920 @4.0 + GTX260 SOC ? 100W? rofl.

GPU to drugi CPU i potrafi zassać kilkadziesiąt W.
    No potrafi tez zassac kilkaset.

Dodatkowe przewody z napięciem 12V doprowadza się do grafiki aby w ogóle zadziałała, bo nie będzie w stanie pociągnąć potrzebnych kilkudziesięciu W z płyty
    Fajna teoria, ale nie ma pokrycia w praktyce. Na prawde, zamiast medrkowac nad elektronika i teoriami, radze nabrac troche praktyki i zainteresowac sie sprzetem. Nie po to aby w ogole zadzialala, bo z plyty tez troche mozna pociagnac i wiekszosc moich GPU startowala bez podpinania zasilania z OSOBNYCH linii 12V, ale po to zeby pod obciazeniem byla w stanie cos zrobic.

Radze przeczytac:
    http://www.tomshardware.com/reviews/...2,3329-12.html
    I zwrocic szczegolna uwage na Radeony 7990.
    I moze jeszcze o nowych kepplerkach, biorac pod uwage ze sa swietnie oceniane za wydajnosc w stosunku do pobieranego pradu.
    http://www.techpowerup.com/reviews/N...TX_690/26.html

Nie mam pojęcia dlaczego podaje się takie zawyżone wartości poboru mocy. Mierniki mówią zupełnie co innego. Serwerek podobny do wskazanego, tyle że popełniony przez DELLa, z dwoma Xeonami, 6 dyskami w idle ok 180W, pod obciążeniem (M$SQL) 200-220W. Nie udało się na loggerze zarejestrować więcej. A zasilacze ma 2x700W, a jakże.
    IBM x345 full redundancy - pod obciazeniem potrafi do ponad 250W dojsc bez problemu. 6 dyskow SCSI.

Btw:
    http://en.community.dell.com/techcen...olidation.aspx
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 14-12-2012 o 12:50
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Mialem zestawy z zasilaczami 1.2kW, z tripple SLI, procku po mocnym OC. Swiatlo nie gaslo.
    No to niech Pan zamiast niego postawi grzejnik "olejak" i włączy. Przygaśnie. Jeśli przy kompie nie przygaśnie to znaczy, że owa moc jest tylko na papierze. I BARDZO DOBRZE! Po cholerę się tak upieracie, że komputery ciągną tyle co grzejniki? Naprawdę tego chcecie?

Poza tym gdyby komputer ciągnął tyle co kilkusetwatowy grzejnik to by grzał jak grzejnik. "Farelka" potrafi ogrzać cały pokój a w gorącym strumieniu nie da się utrzymać ręki. Komp tak nie grzeje pomimo że twierdzi Pan że kilkaset W to dla niego pikuś. Nie zastanawia Pana to? Skoro rzeczywiście je ciągnie to gdzie ta moc się podziewa?

Jak Pan mysli, ile pociagnie w maksymalnym obciazeniu zestaw: i7-920 @4.0 + GTX260 SOC ? 100W? rofl.
    Wystarczy zmierzyć. Jako że ostro kręcony z silną grafiką, obciążony stawiam tak do 150-170W. W zwykłym użytkowaniu na pewno poniżej 100-120W.

Fajna teoria, ale nie ma pokrycia w praktyce. Na prawde, zamiast medrkowac nad elektronika i teoriami, radze nabrac troche praktyki
    Jeśli coś się nie zgadza z faktami to tym gorzej dla faktów. Pochwała ignorancji to znany mechanizm obronny laików. Obliczenia jakie Panu przedstawiłem to poziom 1 klasy szkoły zawodowej o profilu elektrycznym. To są rzeczy banalne i praktyczne, w ścisłym związku ze sprzętem. Za nieumiejętność obliczenia tego co podałem dostałby Pan dwóję we wspomnianej szkole. Wstyd byłby.

wiekszosc moich GPU startowala bez podpinania zasilania z OSOBNYCH linii 12V
    To znaczy, że potrzebowała raptem kilkuset mA.

Radze przeczytac:
    Jakbym bezkrytycznie wierzył we wszystko co piszą w internecie to bym w zimę w sandałach chodził.

IBM x345 full redundancy - pod obciazeniem potrafi do ponad 250W dojsc bez problemu. 6 dyskow SCSI.

http://en.community.dell.com/techcen...olidation.aspx
    O, fajnie się składa bo właśnie 2950 ostatnio mierzyłem. Ok 200W się domierzyłem. Zasilacze jak pisałem 1,4KW.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2012 o 13:10
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Wystarczy zmierzyć. Jako że ostro kręcony z silną grafiką, obciążony stawiam tak do 150-170W. W zwykłym użytkowaniu na pewno poniżej 100-120W.
    Tia. W stresie z gniazda ponad 400W. Moze i "bazarowym, gniazdkowym miernikiem" ale pomiary na profi miernikach w serwisie pokazywaly bardzo podobne wartosci.

W zwykłym użytkowaniu na pewno poniżej 100-120W.
    To zalezy co to zwykle uzytkowanie. Przy zwyklej mojej pracy wg listy serverowej lecialo srednio ponad 150W. W iddle mniej.

Poza tym gdyby komputer ciągnął tyle co kilkusetwatowy grzejnik to by grzał jak grzejnik. "Farelka" potrafi ogrzać cały pokój a w gorącym strumieniu nie da się utrzymać ręki. Komp tak nie grzeje pomimo że twierdzi Pan że kilkaset W to dla niego pikuś. Nie zastanawia Pana to? Skoro rzeczywiście je ciągnie to gdzie ta moc się podziewa?
    Nie do konca - nie masz jednego strumienia goracego powietrza. Aczkolwiek, chcialbym zeby Pan zobaczyl ile ciepla wydziela moj komputer pod obciazeniem. Obudowa jest goraca, do GPU nie mozna sie dotknac. Temperature w pokoju mam 3-4 stopnie wyzsza niz w innych.

Jeśli coś się nie zgadza z faktami to tym gorzej dla faktów. Pochwała ignorancji to znany mechanizm obronny laików. Obliczenia jakie Panu przedstawiłem to poziom 1 klasy szkoły zawodowej o profilu elektrycznym. To są rzeczy banalne i praktyczne, w ścisłym związku ze sprzętem. Za nieumiejętność obliczenia tego co podałem dostałby Pan dwóję we wspomnianej szkole. Wstyd byłby.
    Jezeli cos sie nie zgadza z faktami, to znaczy, ze albo wystepuje blad pomiaru, albo obliczenia sa bledne.

To znaczy, że potrzebowała raptem kilkuset mA.
    Do wystartowania i dzialania bez obciazenia? Oczywiscie.

Jakbym bezkrytycznie wierzył we wszystko co piszą w internecie to bym w zimę w sandałach chodził.
    Mozna w nic nie wierzyc i uwazac sie za najmadrzejszego. Co kto lubi. Ja mam chyba wiecej pokory.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 14-12-2012 o 13:23
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Oj, tam. Po prostu nie ma co się dać naganiać pogonią za cyferkami. Komputery to nie spawarki. Widziałem już zasilacze 1KW a wsadzenie czegoś 650W należy do dobrego tonu. W praktyce typowy pecet ciągnie 50-70W jak względnie oszczędny, do 120-150W jak bardzo nieoszczędny.
    I pewnie dlatego płacę 250 PLN za prąd, z elektrycznych rzeczy używając ledowej lampki 3 W, lodówki, telewizorka 14" (60 W, przez maks godzinę dziennie), elektrycznego czajnika i komputera właśnie? Lodówka i pralka (może raz w tygodniu) klasy A, oświetlenie pracowni praktycznie zerowe (nie liczą tego 3 W LEDa). Aaaa... przepraszam – na stałe włączony mały, domowy routerek WiFi. W poprzednim mieszkaniu płaciłem podobne rachunki, więc to nie wina licznika.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Poza tym gdyby komputer ciągnął tyle co kilkusetwatowy grzejnik to by grzał jak grzejnik. "Farelka" potrafi ogrzać cały pokój a w gorącym strumieniu nie da się utrzymać ręki.
    Mam taki grzejnik farelkopodobny w pracy. Przy ustawieniu na 1 kW (z ustawienia 2 kW nie korzystałem) bez problemu utrzymam rękę w strumieniu ... no i faktycznie tym można pokój zagrzać (choć trochę czasu minie). Tak, czy inaczej 1 kW to więcej niż pobierane moce w stresie o których tutaj rozmawiamy (o 2 kW nie wspominam - może tu trudno utrzymać rękę w strumieniu).

Co do przygasania światła - jak włączam ten grzejnik na 1 kW to nie przygasa.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 14-12-2012 o 13:29

Domyślnie

Mozna w nic nie wierzyc i uwazac sie za najmadrzejszego.
    Można też nie tyle wierzyć, co znać w podstawowe prawa fizyki.

Ja mam chyba wiecej pokory.
    Oj, teraz uderzamy w inny ton? Litości. Co z tego kiedy może jest Pan znakomitym programistą, ale nie ma Pan pojęcia zielonego o "prądzie". Generalnie to nie grzech, nie można być specjalistą od wszystkiego, ale zdecydowanie przydałaby się wspomniana pokora kiedy się Panu coś łopatologicznie tłumaczy. Pewne rzeczy istnieją tylko na papierze i wielu ludziom zależy żeby inni myśleli, że to prawda. A ci, jak za przeproszeniem stado baranów, wierzą.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    telewizorka 14" (60 W, przez maks godzinę dziennie),
    Tyle to pobiera 40" TV z podświetleniem LED, ustawiony na niższą jasność - zmierzyłem. Przy takim normalnie jasnym ustawieniu owy 40" TV pobierał kilkanaście W więcej. Tak więc wywal tego 14" energożernego złoma Nowy TV o takiej przekątnej (kilkanaście cali) będzie Ci ciągnął pewnie z kilka-kilkanaście W
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 14-12-2012 o 13:29

Domyślnie

pierwszy lepszy z brzegu test grafiki
    http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...ona/18471.html

ponad 100w to w idle pobiera.

ale pewnie mierniki mają na androidzie albo jakies skladaki.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Tyle to pobiera 40" TV z podświetleniem LED, ustawiony na niższą jasność - zmierzyłem. Przy takim normalnie jasnym ustawieniu owy 40" TV pobierał kilkanaście W więcej. Tak więc wywal tego 14" energożernego złoma Nowy TV o takiej przekątnej (kilkanaście cali) będzie Ci ciągnął pewnie z kilka-kilkanaście W
    Nieprawda. Tu masz pierwszego z brzegu Philipsa. 42 W.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    I pewnie dlatego płacę 250 PLN za prąd, z elektrycznych rzeczy używając ledowej lampki 3 W, lodówki, telewizorka 14" (60 W, przez maks godzinę dziennie), elektrycznego czajnika i komputera właśnie? Lodówka i pralka (może raz w tygodniu) klasy A, oświetlenie pracowni praktycznie zerowe (nie liczą tego 3 W LEDa). Aaaa... przepraszam – na stałe włączony mały, domowy routerek WiFi. W poprzednim mieszkaniu płaciłem podobne rachunki, więc to nie wina licznika.
    Jeśli ma Pan wątpliwości co "nabija" licznik, trzeba zrobić pomiary. Najlepiej loggerem, czyli urządzeniem które rejestruje pobór prądu w jakimś okresie czasu. Tyle, że dobre trochę kosztują a tanie to straszna lipa. Ale nawet bez pomiarów można powiedzieć, że ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka. Czajnik elektryczny na przykład przez 5 min pociągnie energii tyle co lodówka przez pół dnia. Rzeczona lodówka, pomimo że potrzebuje wydaje się niewiele mocy (kilkadziewiąt W) to robi to 24/7/356. Pralka ciągnie konkretnie. Podgrzać dwa wiadra wody to nie to samo co herbatę. Do tego kilkusetwatowy silnik przez 1-3 godziny. Oświetlenie "ledowe" też nie jest taki hop-siup bo potrzebny jest do tego zasilacz. Jeśli chiński to może mieć sprawność z kosmosu. Router to 5-20W też przez 24/7/356. No i sam komp z monitorem też 150W jak nic przez większość doby. Uzbiera się.

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    pierwszy lepszy z brzegu test grafiki
    http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...ona/18471.html
    ponad 100w to w idle pobiera
    Płacą Panu za pisanie takich głupot czy jak? Wyciągnął Pan chyba największego potwora jaki jest i do tego kręconego. A i tak napisane wyraźnie: "Poniższe wartości dotyczą całej platformy testowej (oprócz monitora, głośników, drukarki, itd.)." Czyli to nie karta ciągnie 100W w idle tylko cały komputer z tą kartą. Dokładnie tak jak napisałem kilka postów wyżej: "W praktyce typowy pecet ciągnie 50-70W jak względnie oszczędny, do 120-150W jak bardzo nieoszczędny."
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2012 o 13:49

Strona 17 z 40 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów