Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Taki lekki offtop, słyszałeś bogdi bez urazy o kropkach?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

DM'ka, o której wspomniałem jest od 1/64. Co do mobilności to nie zwracam na to uwagi (jak na dzień dzisiejszy ;p). Pozostaje pytanie, czy jeśli ustawię f/16, to czy nie zobaczę niedoświetlonej aranżacji
    D3200 | N50 1.8 G

Domyślnie

o kropkach słyszałem, nawet dziś zobaczyłem na termometrze przy wskazaniu ok 39 stopni -
    f16 ? - jakim aparatem ? - a dyfrakcja ? - ups, to jeśli chodzi o takie parametry, to proponuję 1000ws
    Moje wyliczenia są bardzo pobieżne, lampa 300ws ma LP ok 58, czyli przy zastosowaniu (np) parasola ze stratą 25%, uzyskasz LP ok 43, czyli z mniej więcej 5 metrów przy iso 100 możesz użyć f8 - oczywiście to wszystko zależy od kątów odbicia, odbłyśników, itp, ale to tak troszeczkę obrazuje moc lamp, oczywiście w bardzo dużym zaokrągleniu
    Ostatnio edytowane przez bogdi64 ; 13-12-2012 o 00:48
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Bogdi64, aparat taki jak w stopce - D3200. Z tą f/16 to może nieco przesadziłem, ale celem było zobrazowanie 'problemu'. Jak wspomniałeś, dyfrakcja może dać o sobie znać przy tej wartości przysłony. Analizując pobieżnie Twoje wyliczenia, lampa 400Ws powinna 'dać radę', tym bardziej, że źródło światła będzie pewnie ustawiane co najmniej dwa razy bliżej, a wyliczenia są dla mocy 300Ws.
    D3200 | N50 1.8 G

Domyślnie

co do dwóch lamp to faktycznie słuszna uwaga - z jedną jest dość ograniczona ilość możliwości, ale też jestem zdania, że lepiej najpierw zainwestować w jedną i dorobić się drugiej porządniejszej niż na raz kupić dwie słabości...

Ruda892 - ciężko powiedzieć o jakimś minimum - żarówki błyskowe za kilkadziesiąt zł. też są ok. do pewnych zastosowań, tylko wiadomo, ze mają pewne ograniczenia - tj. brak regulacji mocy, brak mocowania akcesoriów, stosunkowo mniejsza moc - nie mniej nadal z parasolką można z powodzeniem działać.
    Tak ta lampa do której podałaś link to właśnie to, o której myślałam. Jest przede wszystkim niewielka. Co do mocy 400Ws pod warunkiem, że nie potrzebujesz domykać do f20 albo przebijać światło słoneczne w plenerze 400Ws to bardzo dużo, ja zazwyczaj fotografuje na najmniejszej mocy 300etki i czasem jest nadal za dużo światła - więc w studio do portretów/ludzi etc. 300Ws WYSTARCZY, a nawet w większości wypadków i 200 i 100 o którym pisał kolega wyżej.
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o pieniądze, a geniusz o światło...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    ..400ws to już na prawdę duża moc, jeśli dostaniesz je ze "ściemką" do 1/64 to pokombinujesz, elfo ma (chyba) 1/8 i to często jest za dużo,..
    To bardzo stare albo niskie modele lamp Elfo. Normalnie mogą zejść 5 przysłon w dół, czyli 1/32 mocy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez digitaltee Zobacz posta
    Co do mocy 400Ws pod warunkiem, że nie potrzebujesz domykać do f20
    Przy jakich przysłonach będzie już dobrze oświetlona mała scena/aranżacja? Odległość źródła światła to maksymalnie 2m.
    D3200 | N50 1.8 G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To bardzo stare albo niskie modele lamp Elfo. Normalnie mogą zejść 5 przysłon w dół, czyli 1/32 mocy.
    musiał bym dotrzeć do specyfikacji, fakt - lampy stare (chyba pierwsza generacja - PANCERNA ) - dlatego nie zmienia, a w użytki są rzadko, więc na pewno jeszcze posłużą, kiedyś to był najwyższy model
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Wita, zastanawiam się nad zakupem lampy i oczywiście dokupienia softboxa (80x120 , małe studio domowe). Namyślam się nad :
    - Quantuum PT-200
    - MQ 200 FreePower
    - DM2 200 Jinbei FreePower

Teraz używam softboxa własnej roboty i lampy błyskowej z gwintem na żarówkę bez regulacji mocy 45 w.

Chciałbym aby lampa miała
    - uniwersalne mocowanie na inne dodatki
    - możliwość regulacji błysku abyM mógł robić fotki nawet na przyszłonie 1.8-2.2
    - aby miała wytrzymałe mocowanie
    http://marekbielecki.pl/
    D610 , N 28 1.8, N 50 1.8 , N 85 1.8, T 16-28 2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Nie jestem teraz przy komputerze, więc ciężko mi sprawdzić, ale spośród wymienionych przez Ciebie lamp DM2 ma napewno regulację od 1/64. Co do mocowania pomyśl nad mocowaniem Bowens.
    D3200 | N50 1.8 G

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów