Taki lekki offtop, słyszałeś bogdi bez urazy o kropkach?
Szukaj
Taki lekki offtop, słyszałeś bogdi bez urazy o kropkach?
DM'ka, o której wspomniałem jest od 1/64. Co do mobilności to nie zwracam na to uwagi (jak na dzień dzisiejszy ;p). Pozostaje pytanie, czy jeśli ustawię f/16, to czy nie zobaczę niedoświetlonej aranżacji![]()
D3200 | N50 1.8 G
o kropkach słyszałem, nawet dziś zobaczyłem na termometrze przy wskazaniu ok 39 stopni -
f16 ? - jakim aparatem ? - a dyfrakcja ? - ups, to jeśli chodzi o takie parametry, to proponuję 1000ws
Moje wyliczenia są bardzo pobieżne, lampa 300ws ma LP ok 58, czyli przy zastosowaniu (np) parasola ze stratą 25%, uzyskasz LP ok 43, czyli z mniej więcej 5 metrów przy iso 100 możesz użyć f8 - oczywiście to wszystko zależy od kątów odbicia, odbłyśników, itp, ale to tak troszeczkę obrazuje moc lamp, oczywiście w bardzo dużym zaokrągleniu
Ostatnio edytowane przez bogdi64 ; 13-12-2012 o 00:48
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Bogdi64, aparat taki jak w stopce - D3200. Z tą f/16 to może nieco przesadziłem, ale celem było zobrazowanie 'problemu'. Jak wspomniałeś, dyfrakcja może dać o sobie znać przy tej wartości przysłony. Analizując pobieżnie Twoje wyliczenia, lampa 400Ws powinna 'dać radę', tym bardziej, że źródło światła będzie pewnie ustawiane co najmniej dwa razy bliżej, a wyliczenia są dla mocy 300Ws.
D3200 | N50 1.8 G
co do dwóch lamp to faktycznie słuszna uwaga - z jedną jest dość ograniczona ilość możliwości, ale też jestem zdania, że lepiej najpierw zainwestować w jedną i dorobić się drugiej porządniejszej niż na raz kupić dwie słabości...
Ruda892 - ciężko powiedzieć o jakimś minimum - żarówki błyskowe za kilkadziesiąt zł. też są ok. do pewnych zastosowań, tylko wiadomo, ze mają pewne ograniczenia - tj. brak regulacji mocy, brak mocowania akcesoriów, stosunkowo mniejsza moc - nie mniej nadal z parasolką można z powodzeniem działać.
Tak ta lampa do której podałaś link to właśnie to, o której myślałam. Jest przede wszystkim niewielka. Co do mocy 400Ws pod warunkiem, że nie potrzebujesz domykać do f20 albo przebijać światło słoneczne w plenerze 400Ws to bardzo dużo, ja zazwyczaj fotografuje na najmniejszej mocy 300etki i czasem jest nadal za dużo światła - więc w studio do portretów/ludzi etc. 300Ws WYSTARCZY, a nawet w większości wypadków i 200 i 100 o którym pisał kolega wyżej.
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o pieniądze, a geniusz o światło...
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wita, zastanawiam się nad zakupem lampy i oczywiście dokupienia softboxa (80x120 , małe studio domowe). Namyślam się nad :
- Quantuum PT-200
- MQ 200 FreePower
- DM2 200 Jinbei FreePower
Teraz używam softboxa własnej roboty i lampy błyskowej z gwintem na żarówkę bez regulacji mocy 45 w.
Chciałbym aby lampa miała
- uniwersalne mocowanie na inne dodatki
- możliwość regulacji błysku abyM mógł robić fotki nawet na przyszłonie 1.8-2.2
- aby miała wytrzymałe mocowanie
http://marekbielecki.pl/
D610 , N 28 1.8, N 50 1.8 , N 85 1.8, T 16-28 2.8
Nie jestem teraz przy komputerze, więc ciężko mi sprawdzić, ale spośród wymienionych przez Ciebie lamp DM2 ma napewno regulację od 1/64. Co do mocowania pomyśl nad mocowaniem Bowens.
D3200 | N50 1.8 G
Skontaktuj się z nami