Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Question Lampa z softboxem

Dzień dobry wszystkim,
    chciałabym poprosić was o pomoc.

Zamierzam kupić lampę studyjną z softboxem.
    dobre mocne światło, regulacja mocy...itd
    Dobra do zdjęć dzieci, dorosłych, portretowych i nie tylko.
    I jeszcze jaki do tego wybrać wyzwalacz?
    Najlepiej zmieścić się w 500zł, jeśli to możliwe.

Czy mogę liczyć na linki do konkretnych modeli?
    Co jest ważne? Na co powinnam zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Ruda892 ; 11-12-2012 o 15:57

Domyślnie

zwrócić uwagę chyba przede wszystkim na dużą regulację - czym większa możliwość regulacji tym lepiej naturalnie, bo przy różnych tematach w fotografii i różnych warunkach możesz mieć zarówno za mało jak i... za dużo mocy - zwłaszcza jeśli lubisz czasem lekko spłycić głębie i nie chcesz robić tylko na przysłonie domkniętej do f8 itd.

W takiej cenie to ciężko będzie skompletować cały zestaw - tj. z sofboxem i mocną lampą... zobacz sobie dm2 freepower - one maja regulacje do 1/64 i są przy tym nieduże. Softbox najlepiej szybkiego montażu, chyba, że będziesz fotografować w jednym pomieszczeniu i masz taki komfort, że nie będziesz musiała składać i rozkładać softboxu - jeżeli ma to być urządzenie mobilne WARTO dopłacić za tą opcje szybkiego montażu. No i dobrze aby - nawet jeśli na początek przyoszczędzisz i nie kupisz - kupić taki softbox z możliwością dokupienia i zamontowania gridu - w niektórych sytuacjach okaże się bardzo pomocny.

Jeśli chcesz w tej kwocie softbox, statyw i jeszcze wyzwalacze... to lampa chyba 150Ws max... - a wyzwalacze starczą jakieś najprostsze radiowe, czterokanałowe... sieciowe, lub jeśli planujesz używać ich także do lamp reporterskich to i bateryjne.
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o pieniądze, a geniusz o światło...

Domyślnie

dzięki.
    a od jakiej ceny zaczyna się coś już dającego fajnie radę?

ta lampa mówisz daje radę?
    http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
    Ostatnio edytowane przez Ruda892 ; 12-12-2012 o 00:12

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ruda892 Zobacz posta
    dzięki.
    a od jakiej ceny zaczyna się coś już dającego fajnie radę?

ta lampa mówisz daje radę?
    http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
    Przy jednych ustawieniach lampa 200Ws może "dawać fajnie radę", z kolei przy innych 4-setka może być niewystarczająca. Nie chciałbym się tu wymądrzać, bo sam jestem przed zakupem pierwszej lampy studyjnej. Tak się składa, że 'czaję się' na przytoczoną przez Ciebie DM2. Cały czas wierzę, że 400Ws podoła moim oczekiwaniom
    Czy prawdą będzie, jeśli napiszę, że do portretu wygodniej mieć dwa źródła światła?
    D3200 | N50 1.8 G

Domyślnie

tak tak... swego czasu działałam na dwóch lampach studyjnych z softboxami i było mega cudownie <3 zwłaszcza przy robieniu zdjęć dzieciakom.
    ale niestety powoli.. najpierw jedna. I tak jeszcze muszę nowy obiektyw kupić bo przy zmianie body z d70 na d600 stare obiektywy nie dają rady.
    Staram się jakoś stopniować wydatki. wybór teraz padł na lampę.
    hmm a przy wyborze wyzwalacza do tej lampy, czym się kierować? Jest coś co możecie polecić?

Domyślnie

dobre, sprawdzone i tanie - RF603.
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

mam 500ws i mam 100ws, bardzo często w domowych warunkach korzystam właśnie z setek, 500 są dla mnie w domu za mocne, a nie chce mi się na nie zakładać co chwilę folie nd. 100 z dobrym osprzętem (na pewno nie jednym softboxem) potrafi bardzo wiele
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Bogdi64, a z jakich przysłon/czasów korzystasz? Bo ostatnio coraz częściej mam obawy co do planowanej DM2 400Ws, aby nie była za mocna.
    D3200 | N50 1.8 G

Domyślnie

400W spokojnie w domciu wystarczy i nie ma obaw, że będzie za mocna. No chyba, że ktoś chce robić na rozkręconym szkle przy pełnej mocy to wtedy przepał nad przepałem gwarantowany

Domyślnie

z przysłon takich jak potrzebuję w danej chwili, mam kilka różnych modyfikatorów i zakładam do potrzebnego efektu, dla mnie plusem jest wielkość i waga, praktycznie wszędzie się mieści, mocy mi raczej nie brakuje, a jeśli już zdarzy się taka sytuacja - to mam jeszcze 500ws, niestety to są już "klamoty", a "maleństwa" często są w bagażniku i używane (jeśli tylko jest prąd) zamiast sabinek, 400ws to już na prawdę duża moc, jeśli dostaniesz je ze "ściemką" do 1/64 to pokombinujesz, elfo ma (chyba) 1/8 i to często jest za dużo, ale każdy ci będzie radzić co innego (czytaj co ma w domu ), a odradzać ci będą ci którzy z innych nie korzystali
    https://picasaweb.google.com/lh/phot...full-exif=true
    https://picasaweb.google.com/lh/phot...full-exif=true
    za oknem jest 500, w domu dwie 100 exif widać
    Ostatnio edytowane przez bogdi64 ; 12-12-2012 o 23:50
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów