Szukaj
Co do tego kończenia na systemowej, to różnie z tym bywa... Znam takich, który uważają, że C i N powinni zająć się aparatami, a lampy zostawić Metzowi...
A co do YN-565 i SB-800:
1) lepszy rozkład światła w SB-800, i ogólnie sabinkach - bardziej równomierny.
2) większa moc w SB-800 - papier wszystko przyjmie, więc producent może pisać co chce... w rzeczywistości wszystkie YN są słabsze od specyfikacji producenta o 10-25%. Najgorzej wypadają YN-46x z TTL...
3) wykonanie - YN-565 bałbym się upuścić, a SB-800 widziałem nie raz kopane po scenie i nie chciały przestać działać.
4) stabilność TTL - YN-565 nie jest aż tak powtarzalna
5) komunikacja bezprzewodowa - nie jest to nagminne, ale są zgłaszane problemy, że YN-565 czasami w ogóle nie reaguje, zarówno z N jak i C.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 03-12-2012 o 16:47
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
6. YN565EX - brak AutoFP/HSS; cholera jasny dzień, trza dopalić, a tu brak ISO100, brak odpowiedniego filtra szarego, no ale zawsze to fajna lampaEDYTA: gorzej, jak będzie odpowiednia lampa, a nie będzie odpowiedniego korpusu, dziękujemy Ci Nikonie
7. YN565EX - brak automatyki własnej, SB800 poradzi sobie z pomiarem światła na każdym aparacie ze stopką;
8. YN565EX - niewątpliwy plus - pracuje zdalnie w systemie Canona i Nikona, nie trzeba kupować nowych lamp po zmianie systemu; kwestia tylko czy dożyją
Każdy i tak robi jak uważa. Nie moje pieniądze, nie moje wybory. Jeden będzie zadowolony inny nie. My tutaj na forum co najwyżej możemy, w miarę rzeczowo bez haseł typu kup A bo to A, przedstawić za i przeciw, a wybór dalej należy do pytającego.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Ja wyznaję prostą zasadę: pierwsza lampa (lampa do wszystkiego) to tylko systemowa (Nikon, Metz, ew. Di866 II), kolejne lampy z założenia są zdalne więc tam już dobieram to co potrzebuje, bo nie warto przepłacać. Potrzeba 2 lampy zdalne z AutoFP to takie trzeba kupić, nie potrzeba można zanabyć 565EX, czy Di622 II, potrzeba tylko tryb M, to się kupuje YN460 II. Proste i skuteczne.
Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 03-12-2012 o 19:52
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Skontaktuj się z nami