Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Lampa do nikon d3000

Witam
    Niedawno zakupiłem moją pierwszą lustrzankę - nikon d3000. Jako że jestem uczniem technikum i moje środki są bardzo okrojone musiałem zakupić ten najtańszy model. Mam odłożone trochę grosza na... no właśnie. Miałem sobie doskładać trochę i kupić stałke 50 mm. Jednak pojawił się mały problem na zdjęciach. Otóż robiłem dzisiaj już 2 raz zdjęcia sportowe, a konkretnie zawody w siatkówce. sylwetka była ostra, ręce, nogi i piłka rozmyte. Musiałem użyć czasu 1/50-1/60 gdyż hala była ciemna. Pojawił się pomysł zakupienia Tamrona 17-50 f2.8 jednak jest za drogi (1250 zł). A więc może lampa ? jaką lampę mi polecacie? najlepiej coś używanego może nikon sb 600 ? lub jakiś zamiennik ?

Domyślnie

witaj
    było już sporo na forum... pytanie jakim dysponujesz budżetem i czy potrzebuje automatykę TTL
    zwróć uwagę na yongnuo yn-560 ... mocna lampa manualna...
    powodzenia

Domyślnie

Z lampą jest jedno ale - zasięg - przyjmuje się, że jest to max 10-15m - niezależnie od mocy.

A co do zdjęć na zawodach - kategorycznie odradzam lampę - błysk potrzebny na odpowiednie doświetlenie będzie oślepiał zawodników i możesz zostać grzecznie lub nie poproszony o zaprzestanie robienia zdjęć.
    Poza tym lampa nie sprawdza się zbytnio przy siatkówce, czy podobnych sportach - za dużo obiektów, które często są przed punktem w którym chcemy mieć odpowiednie naświetlenie, więc i tak nie doświetli tak jak powinna.

Tu jedynym rozwiązaniem jest jasny obiektyw i wysokie ISO.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wolves Zobacz posta
    Witam
    Niedawno zakupiłem moją pierwszą lustrzankę - nikon d3000. Jako że jestem uczniem technikum i moje środki są bardzo okrojone musiałem zakupić ten najtańszy model. Mam odłożone trochę grosza na... no właśnie. Miałem sobie doskładać trochę i kupić stałke 50 mm. Jednak pojawił się mały problem na zdjęciach. Otóż robiłem dzisiaj już 2 raz zdjęcia sportowe, a konkretnie zawody w siatkówce. sylwetka była ostra, ręce, nogi i piłka rozmyte. Musiałem użyć czasu 1/50-1/60 gdyż hala była ciemna. Pojawił się pomysł zakupienia Tamrona 17-50 f2.8 jednak jest za drogi (1250 zł). A więc może lampa ? jaką lampę mi polecacie? najlepiej coś używanego może nikon sb 600 ? lub jakiś zamiennik ?
    1/50/60 to Ci zawsze wyjdą ręce rozmazane przynajmniej tak to zrozumiałem

lampa ??? najgorszy pomysł jak już to nigdy nie zamienniki wiem jak jest ,że kasy się nie ma ale wydasz kasę i do końca nie będziesz zadowolony poza tym hala jest wysoka żeby nie przeszkadzać zawodnikowi musiałbyś w górę odbijac i dysponować ogroooooomną mocą o której mozesz zapomnieć w lampie za 600 zł , na sb 600 uważaj wydasz 600 zł a to dość mocno wyeksploatowane lampy

szkła i tu jest pies pogrzebany wiele osób w Twoim wieku kupowało starsze puszki na śrubokręt teraz za bezcen można było je dostac o głupia stałka 50f1,8d za 400zł była marną alternatywą marną bo trochę krótką a kastraty no cóż tu płaćććććććć.............. zbieraj na tamrona 17-50 używkę można dostać nawet za 800zł tylko sprawdź przed zakupem
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

yhym... a co myślicie o tej lampie: yongnuo yn-560 ? już niekoniecznie do zdjęć sportowych, poprostu jako lampa uniwersalna do wszystkiego głównie robię zdjęcia reporterskie i portrety, praca na wbudowanej jest już niewystarczająca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wolves Zobacz posta
    yhym... a co myślicie o tej lampie: yongnuo yn-560 ? już niekoniecznie do zdjęć sportowych, poprostu jako lampa uniwersalna do wszystkiego głównie robię zdjęcia reporterskie i portrety, praca na wbudowanej jest już niewystarczająca
    Jest to lampa manualna, jak nie masz doświadczenia z takimi, to zapomnij.

Dla Ciebie jedynym rozwiązaniem jest lampa z TTL:
    Metz 36 AF-5, 44 AF-1, 50 AF-1, 52 AF-1, 58 AF-2
    Yongnuo YN-565EX
    Nissin Di622 mk II, Nissin Di866 mk II
    Nikon SB-600, SB-700, SB-800, SB-900/910
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

nie mam doświadczenia wogule z lampami dziękuje za odpowiedź GonzoG, Temat chyba do zamknięcia

Domyślnie

nie musisz się szarpać od razu na model 565ex ( chyba, ze chcesz i masz kasę ) ... ta firma robi bardzo dobre mniejsze lampy z TTL em ... znajomy na yn-465 i sobie chwali...

Domyślnie

Wolves olej wynalazki. Jeśli lampa, to tylko Nikon albo Metz. Wszystko inne prędzej czy później przestanie Ci wystarczać.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

nie wątpie, jednak narazie nie mam kasy na systemową. Pogadam trochę z p. Postrożnym na temat lamp, co prawda korzysta z canonów jednak pewnie coś doradzi niemniej jednak dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów