Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Hasło na plik

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    W W7 jest kontrola rodzicielska. Dziala kapitalnie. Ustawilem dziecku, ze moze spedzac przed komputerem max 4h. Bajka. Zadnego marudzenia, ze jeszcze chwilke itd. Mozesz tam tez rowniez ograniczyc dostep do poszczegolnych programow i gier. Polecam!
    A to mój znalazł sposób i przestawia datę systemową. Nie doszedłem do tego jak to zablokować. Ma ktoś rozwiązanie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hydra_nt Zobacz posta
    A to mój znalazł sposób i przestawia datę systemową. Nie doszedłem do tego jak to zablokować. Ma ktoś rozwiązanie ?
    Hm, przecież trzeba mieć uprawnienia do zmiany daty systemowej, zwykły użytkownik nie powinien móc zmieniać daty/godziny...

Oszczędny w słowach Awatar zawodnique
    Miasto
    Rokietnica k/Poznania

Domyślnie

Zawsze może zmienić w BIOSie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zawodnique Zobacz posta
    Zawsze może zmienić w BIOSie.
    Nie może, BIOS ma swoje hasło...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hydra_nt Zobacz posta
    Nieprawda. Tylko konto z prawami admina moze zmienic date! Normalny uzytkownik nie moze. Nie czytasz ze zrozumieniem, co pisze do Ciebie.

Domyślnie

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze mlodzi zdobywaja wiedze szybciej niz starzy i dosc szybko ucza sie obchodzic tego typu zabezpieczenia. dla mnie bylo to zazwyczaj max 2-3 dni, czasem trzeba bylo kompa z linuxa zbootowac, czasem dorobic jakis kabel, czy "zorganizowac" dodatkowy modem...

Jezeli chcesz cos zrobic, odpoczatku do konca musisz zaczac dobrze zeby odebrac mu jak najwiecej mozliwosci.
    - Haslo na BIOS
    - Ustawienie bootowania jedynie zdysku twardego.
    - Ustawienie hasel na wszelkich kontach w systemie
    - Utworzenie osobnego, maksymalnie ograniczonego konta dla mlodego
    - Ograniczenie mozliwosci zapisu na dysku twardym
    - Mechanizmy kontroli rodzicielskiej
    - Odinstalowanie / zablokowanie programow ktorych nei chcesz aby uzywal. ( W dobie pendrive majacych pare GB, moze sie okazac ze lol zmeisci sie na takowym - ups mamy problem, moze skopiowac od kolegi :P )
    - Blokada lacznosci ( port/ip ) danej gry na routerze badz nawet w firewallu zainstalowanem na komputerze.

Zainstaluj vns i jak jestes w pracy okresowo sprawdzaj co robi i w jaki sposob spedza czas przy komputerze

A najlepszym rzowiazaniem, byloby zainteresowanie go czyms z poza kmputera. Nie ograniczaj sie do fotografii ;P Zabierz go na scianke, zaprowdz na zajecia krav magi ( chyba ze si eboisz ze bedize walczy o komputer winny sposob :P ), sproboj wprowadzic go w jakies fajne towrzystwo, z ktorym zwiaze sie zainteresowaniami, ktore odciagna go od komputera. Najgorzej jest jak jest sie zwiazanym z ludzmi z ktorymi sie gra. LoL to i tak nie jest az takie zlo jak WoW czy L2/Aion.

Jak pojdziesz z nim na wojne to skonczy sie tym ze dzieciak zrobi clear CMOS, odpali bootowalnego linuxa, zmieni haslo konta administracyjnego i po sprawie. Czy w dziesiatki innych sposobow ominie Twoje blokady. Fizyczny dostep do sprzetu oznacza praktyczni enieograniczone mozliwosci. Wyjecie dysku z komputera i zmiana hasel u znajomego, na komputerze gdzie podepnie ten dysk to tez jest rozwiazanie. Bude na klodke mozesz zamknac, ale jak nie bedzei fajna, to dzieciak nauczy si eja otwierac zgietym spinaczem ( nie zartuje, znajomy w miesiac nauczyl sie otwierac 90% klodek w gimnazjum :P ). Oczywiscie klodki na szyfr odpadaja, bo nawet majac 5 cyfrowy szyfr, nie trzeba AZ TAK duzo czasu

A co do daty/godziny - jezeli mamy wlaczony auto update z serverow microsoftu, to podpinajac komputer stacjonarny do innego komputera, dzialajacego jak tymczasowy router z odpowiednio skonfigurowanym serverem DNS i czasu mozemy podac mu po sieci zla date i np uzyskac tym inne dzialani esystemow zabezpieczajacych.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 19-11-2012 o 16:39
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    A co do daty/godziny - jezeli mamy wlaczony auto update z serverow microsoftu, to podpinajac komputer stacjonarny do innego komputera, dzialajacego jak tymczasowy router z odpowiednio skonfigurowanym serverem DNS i czasu mozemy podac mu po sieci zla date i np uzyskac tym inne dzialani esystemow zabezpieczajacych.
    Pewnie, można też emacsem przez sendmaila...

Chyba nie o to chodzi, chyba z dziećmi można rozmawiać a system ma ich tylko motywować/nadzorować/przypominać?

Może komputer wstawić do sejfu a na zewnątrz tylko kable do monitora/klawiatury/myszki i guzik POWER wyprowadzić?...
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 19-11-2012 o 16:54

Domyślnie

To jest pewne rozwiazanie jezeli kontrolujesz hardware i restarty komputera. W kafejce nikt Ci nie wyniesie dysku twardego z komputera cyz n eizacznie grzebac na plycie zeby zrobic clear CMOS.
    Jezeli potencjalny atakujacy moze uzyskac dostep do samego dysku twardego komputera, to niemozliwe jest praktyczn eizabezpieczenie pracy calej masyzny. Power on password w biosie, warto dodac, ale jezeli jest ono kasowane przy czyszczeniu ustawien biosu na wiele sie nie da ( w niektoych komputerach jest w innych, nie jest :P )
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Sorry Kurtz chyba edytowałem posta jak pisałeś

Żeby było jasne, pisałem o rozwiązaniach 'kafejkowych' - o tym, że windows może się nadgrywać po każdym restarcie komputera, dzięki temu niemożliwa jest jakakolwiek ingerencja w ustawienia.

W trakcie pisania zastanowiłem się jednak nad tym "Quo Vadis Ojcze", stąd "Chyba nie o to chodzi, chyba z dziećmi można rozmawiać a system ma ich tylko motywować/nadzorować/przypominać?"

Ament

Domyślnie

Sprzedaj komputer na aledrogo. Będziesz miał święty spokój. Do zajęć może się przygotować w szkole
    Tutaj jest... podpis

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów