Close

Strona 27 z 239 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brava Zobacz posta
    Widze ze nie tylko ja mam problem moja 605 ... wrocila z serwisu i niestety dalej to samo
    Moje body z serii 604... też wróciło i to samo. Najdziwniejsze jest to, że jak skoryguję Nikkora 180/2.8 na +10 robiąc zdjęcia z odległości 4 metrów to zdjęcia robione przy tych ustawieniach ale w odległości 15 metrów muszę korygować na +20. Sam już nie wiem co z tym body zrobić...?
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Moje body z serii 604... też wróciło i to samo. Najdziwniejsze jest to, że jak skoryguję Nikkora 180/2.8 na +10 robiąc zdjęcia z odległości 4 metrów to zdjęcia robione przy tych ustawieniach ale w odległości 15 metrów muszę korygować na +20. Sam już nie wiem co z tym body zrobić...?
    Dokładnie takie jazdy przy różnych odległościach na swoich AFSowych szkłach miałem na NPSowym D800 i tak mnie zastanawia czy "wyprostowanie" układu AF tutaj pomoże
    Kryhu
    Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |

Domyślnie

To jest największa masaka jaka może być. :/ Najgorzej, że miałem coś takiego w C i niestety po kalibracji puszka ze szkłami wracały idealnie ostrzące na małych odległościach a słabo na większych. :/

Domyślnie

Napiszcie co tu robić, jeżeli serwis nie daje rady...
    Ktoś napisze, że po wysyłce do serwisu wszystko jest OK, tylko teraz po tej regulacji niech sprawdzi ostrzenie dla różnych odległości fotografowanego obiektu.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Moimzdaniem takie coś powinno być kalibrowane w fabryce wtedy powinny być te same ustawienia + ewentualne tolerancje. Serwiś nigdy nie ustawi idealnie. Pamiętam jak kiedyś serwis regulował głowice w magnetofonach, każdy miał inną taśmę testowa, tu nie ukrywam że ustawienia firmowe były najlepsze i najbardziejzbliżonedo tego co powinno być. Może tu jest podobnie
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

http://hifivoice.wordpress.com/2012/...pair-overview/

tu jest dokladny opis procedury

zakladajac ze serwis zrobi cala to imho nie ma opcji zeby nie bylo dobrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Napiszcie co tu robić, jeżeli serwis nie daje rady...
    Ja poprostu wyslalem do Niemiec. Warszawa polegla wiec nadzieja w Duesseldorfie.

Domyślnie

Moim zdaniem nie ma szans aby AF działał poprawnie ja już się poddałem .Idealnie to mam na LV.) Mój d800 dwa razy był w serwisie i jest wyregulowany niby OK,ale mam czasami problem z niektórymi szkłami.Poświęciłem trochę czasu(zbyt dużo) na testy dwie szt d800 ,d3 ,d4.Na wszystkich były problemy ,ala na d800 najbardziej widoczne bo wszystko a na tym body jest bardziej widoczne szczegóły obrazu i błędy AF też. D800 i D4 z 50/1,4G , 50/ 1,8G ,85/1,8G miały podobne problemy zależne od takich czynników jak;kąt nachylenia ,odległość na jaką ostrzymy i temperaturę światła .Przy świetle żarowym często występował FF a dziennym było OK i moc światła nie miała tu znaczenia nawet w bardzo mocnym żarowym obiektywy wykazywały FF .Obiektyw potrzebował innej kalibracji do światła dziennego i innej do sztucznego,innej kalibracji na 1m a innej na 5m a jeszcze innej dla pkt centralnego i skrajnych -to akurat jest wytłumaczalne bo wszystkie obiektywy posiadały tzw focus-shift (różnie rozkładała się głębia ostrości w centrum a inaczej na brzegach obiektywu). W większości przypadkach nie będzie to możliwe aby na środkowym i skrajnych pkt było tak samo ,chyba ,że trafimy na idealny obiektyw (bez focus-shift) co się w praktyce rzadko zdarza. Opisywane na forum przypadki niepowtarzalności AF D800 to suma wszystkich tych czynników i serwis sobie z tym nie poradzi .Najlepiej ze wszystkich obiektywów wypadł 24-70G dużo mniej błędów niż w stałkach typu G .
    Ostatnio edytowane przez mariusz67 ; 15-11-2012 o 18:10

Smile

Chyba trafiłem do grona (nielicznych??) szczęśliwców. Wczoraj w AB kupiłem D800 z nr ser. 60699xx, pozwolili mi przetestować ze statywem kilka puszek, zachowywały się identycznie. Ćwiczyłem AF z 16-35/4 i 50/1.4G, na nich wyszedł minimalny backfocus, na wszystkich punktach identyczny, mikroregulacja w puszce na 4 i jest super.
    W domu z 24-70/2.8 AF trafia błyskawicznie w punkt, tj. w każdy z 51 punktów, podobnie 70-200 II.
    Tylko ekran-podgląd jest lekkozielony przy zdjęciach w świetle żarowym.
    Aparat jest kosmiczny. W poniedziałek - chrzest bojowy
    Aparaty, obiektywy, lampy i statywy

Domyślnie

Gdyby ktoś myślał o wysyłce do Düsseldorf Nikon Service:

Adres:

Nikon GmbH Zentralservice
    Tiefenbroicher Weg 25
    40472 Düsseldorf
    Niemcy
    Kontakt: Inga Derwanz
    [email protected]
    Tel.: 01805888285

Dokładne informacje

Please enclose a note about the defect and your address data, copies of cash receipt and warranty card, including e-mail and phone number.

After receiving the equipment we´ll send you an information about arrival with repair number and log-in-data. With those you can look online for repair information about your stuff. The shipping back will be done after payment in advance as mentioned. The advance payment can be done by Visa / Mastercard or banktransfer.

Please note, if you send your equipment for a repair under warranty to Düsseldorf we have to calculate the shipment back if it´s send t a foreign country (35,00 + tax).

Strona 27 z 239 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów