A czy na RFki można wpiąć bez ryzyka starą lampę Toshiba 227 czy można coś w RFkach uwalić takimi zabawami?
Szukaj
A czy na RFki można wpiąć bez ryzyka starą lampę Toshiba 227 czy można coś w RFkach uwalić takimi zabawami?
12 14 28 35 85
Lepiej użyć kabelka PC, napięcie w stopce może być za duże, gdzieś tu, ktoś podawał stronę z napięciami na stopkach sporej ilości lamp, poszukaj, może Twoja jest bezpieczna.
Jeśli nie znajdziesz - kabelek jest zawsze bezpieczny.
Tyle, że ta lampa nie ma wejścia na kabelekCoś czuje, że dam sobie z nią spokój... choć szkoda, zawsze by była do doświetlania tła - albo zaryzykuję i kupię jakąś tanią fotocelę (do domowego urzytku powinno być ok?)
12 14 28 35 85
RF-603 dopuszcza stosowanie lamp z max 10V na stopce. Tak więc nie radzę używać niczego co nie ma podanego takiego napięcia.
Lepiej nie, czasem można się zdziwić...
Na ten przykład ja podawałem: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...39#post1764739. Lampy w spisie nie ma, a Toshiba ma spory rozrzut w napięciach.Zamieszczone przez RobertMiernik
Jedynie wówczas gdy lampa jest niskonapięciowa. Przecież na wyjściu PC jest takie samo napięcie jak na stopce.Zamieszczone przez RobertMiernik
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Nie zamierzam ryzykowaćCo najwyżej może kupie kiedyś przy okazji fotocelę i wtedy się pobawię
(fotocelę to już chyba można podpiąć?)
12 14 28 35 85
adolfik9501: czy aby na pewno?
Nie żebym był elektronikiem i się w najmniejszym stopniu na tym znał, ale wydawało mi się, że na gniazdo PC to wyzwalacz podaje napięcie, nie odwrotnie, dlatego gniazdo PC jest 'bezpieczne'.
Parę razy używałem w ten sposób lamp, które są oznaczone jako 'niebezpieczne' i było wszystko ok...
...oczywiście nie można wykluczyć, że to po prostu było szczęście głupiego...
Nim napisałem post wyżej sprawdziłem sobie na YN460 II, która daje to samo napięcie na stopce i PC, jeśli dobrze pamiętam coś pod 4V. SB800 nie sprawdzę bo coś mi miernik zdechł (za przeproszeniem), pewnie bateria.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Czyli przysłowie jest prawdziwe, głupi ma zawsze szczęście...![]()
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Znajomy szuka tanich wyzwalaczy więc poradziłem mu RF-603.
Mam jednak jedną wątpliwość.
W opisie na ebay bardzo często widzę:
Each RF-603 is designed to work as trigger and as receiver.
Czyli każda jednostka może pracować jako nadajnik i odobiornik.
A przy paczkach z 4 sztukami jest napisane
Package includes:
2 x transmitter
2 x receiver
czyli
zawiera 2 nadajniki i 2 odbiorniki.
Dodatkowo z tego co widzę to RF-603 nie zawiera kabli do podpięcia lamp studyjnych i trzeba kupić LS-PC635.
O ile pamiętam to RF-602 maiły w komplecie te kable. Czy faktycznie nie ma tych kabli w komplecie?
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
Skontaktuj się z nami