Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 92

Wątek: stałki

Domyślnie

Jesli szklo 20mm to z reki utrzymasz ok 1/20sek. Jak masz 50mm to z reku nieporuszone bedzie cos ok. 1/50sek. I pelen otwor jest jaki jest a bedzie sie liczyc tandem czas-przyslona w zaleznosci od warunkow oswietleniowych. Im jasniejsze szklo daje jedynie wieksza pewnosc w wiekszej ciemnicy. Chyba ze "chlapniesz jedna mala wodeczke, ktrora jeszcze nikomu nie zaszkodzila" to i czasu rzedu 1/15sek utrzymasz dla 50mm.

Im krotsze szklo tym mniej wazny jest pelen otwor szkla jesli chodzi o nieporuszone zdjecie. Stara zasada mowi, ze aby miec nieporuszone zdjecie, czas naswietlania powinien byc krotszy od odwrotnosci ogniskowej.

Jak w wiekszosci robisz krajobraz/architekture, od razu szukaj czegos w rejonach 20-28mm (z mala dystorsja) oraz dobrego filtra polaryzacyjnego i zestawu dobrych filtrow polowkowych (niekoniecznie Lee).

Do portretu, ktory w twoim przypadku jest mniej niz 1/3 zdjec, kup uzywane 85/1.8 nawet bez D.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 19-10-2012 o 18:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ogryzek Zobacz posta
    Realne czyli to co na zdjęciu po uwzględnieniu kąta widzenia matrycy DX . Chciałeś się wymądrzyć a jakoś słabo Ci wyszło. Zakładasz obiektyw 35mm na korpus DX i co masz na zdjęciu ? 35mm czy 50mm ?
    Ja znam odpowiedź, jak Ty ją też znasz to już nie pisz, nie warto...
    Oczywiście że 35mm. Tylko ciut przycięty kadr z małego obrazka. Wszystkie parametry za które odpowiada ogniskowa się nie zmieniają.

Moim zdaniem jedynym słusznym rozwiązaniem będzie dokupienie, a nie wymiana.

Wszystkie obiektywy, które wymieniłeś są dobre. Każdym da się zrobić świetne zdjęcia i każdy jest inny, ale tu nic nowego nie napisałem. Jeśli chodzi o popularność i procent użycia to 35 wygrywa w ogólnych zastosowaniach, ale ja z powyższych wybrałbym 50 1.4G albo 105 2 DC.

Na szczęście każdy fotografuje inaczej

Dam radę taką. Ustaw zoom na 24 porób zdjęcia potem to samo na 28, 35 do 105. Potem przemyśl to na jakieś ogniskowej chciałbyś mieć możliwość używania szerszego otworu niż w zoomie i sam sobie odpowiedz. Choć to też może być nieco mylne, bo 18-105 i np 105 DC czy 60 2.8 micro to zupełnie inna bajka. Możesz też iść do sklepu i zobaczyć co mają. Może sample z któregoś szkła tak Cię urzekną, że poczujesz potrzebę posiadania
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

105 DC Cie nie urzeknie, bo wielkie, ciezkie a DC trzeba umiec uzywac i nie zawsze daje takie efekty jakbys chcial. Choc jest to zacne szklo, ktore warto miec. Roznicy wiekszej nie ma w ogniskowej i jasnosci w stosunku do 85/1.8 ale cenowo jest przepasc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mArcoki Zobacz posta
    Oczywiście że 35mm. Tylko ciut przycięty kadr z małego obrazka. Wszystkie parametry za które odpowiada ogniskowa się nie zmieniają.
    To zajrzyj w EXIF jakikolwiek i zobacz co to jest FocalLengthIn35mmFilm i dlaczego ten parametr jest na zdjęciach robionych korpusem DX inny niż FocalLength

a potem wymyśl do tego jakąś karkołomną teorię z przyciętym kadrem i nieukami, którzy ustalają parametry w EXIF'ach.

Domyślnie

na szybkości. Laikowi ciężko wytłumaczyć co to ogniskowa, a co to kąt widzenia. Dlatego robią przelicznik, w którym jako stałą podają kąt widzenia na małym obrazku. I taki laik szybko zrozumie dlaczego przez ten sam obiektyw na różnych korpusach widzi inaczej.

Ale z drugiej strony potem właśnie z tego rodzą się pytania typu czy obiektyw 17-55 DX ustawiony na 50 mm da taką samą ogniskową jak stałka 50mm.
    Ale podawanie informacji, że ogniskowa tego samego obiektywu podpiętych pod różne korpusy się zmienia jest co najmniej nie na miejscu na forum fotograficznym.

Domyślnie

O ile nie zbyt późno, to podpowiem. Miałem 50mm 1,8D i wiadomo, za takie pieniądze nie można marudzić, potem zanabyłem 1,4D i może felerny model, ale łba nie urywa, teraz mam AF-S 1,4 G i w końcu wiem co to stałka, nie oddam za nic w świecie. Oczywiście do matrycy APS-C pozycja "must have" to 35mm f1.8 DX, po zakupie nie odpinałem z korpusu przez 3 miechy, na prawdę warto.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arwic Zobacz posta
    O ile nie zbyt późno, to podpowiem. Miałem 50mm 1,8D i wiadomo, za takie pieniądze nie można marudzić, potem zanabyłem 1,4D i może felerny model, ale łba nie urywa, teraz mam AF-S 1,4 G i w końcu wiem co to stałka, nie oddam za nic w świecie. Oczywiście do matrycy APS-C pozycja "must have" to 35mm f1.8 DX, po zakupie nie odpinałem z korpusu przez 3 miechy, na prawdę warto.

Słusznie prawi. Potwierdzam każde słowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mArcoki Zobacz posta
    Słusznie prawi. Potwierdzam każde słowo
    Jeszcze raz dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
    Chyba pomyślę nad 35/1,8. 1,4 to nie mój budżet
    zooma zostawię.
    Pozdr.

Domyślnie

Zakładasz obiektyw 35mm na korpus DX i co masz na zdjęciu ? 35mm czy 50mm ?
    Oczywiście, że ogniskową mam nadal 35mm

To zajrzyj w EXIF jakikolwiek i zobacz co to jest FocalLengthIn35mmFilm i dlaczego ten parametr jest na zdjęciach robionych korpusem DX inny niż FocalLength
    Na pewno nie jest to ogniskowa a jakiś przelicznik dla działów marketingowych

Szkoda jeszcze, że w Exifie nie ma przelicznika do średniego i dużego formatu.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 19-10-2012 o 21:43 Powód: Dodałem "ogniskową mam nadal"
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arwic Zobacz posta
    Oczywiście do matrycy APS-C pozycja "must have" to 35mm f1.8 DX, po zakupie nie odpinałem z korpusu przez 3 miechy, na prawdę warto.
    A popatrz, mialem dSLRa z matryca APS-C przez ponad 7 lat i jakos nie MUSIALEM miec 35mm. Zdjecia ma sie w glowie a nie uzaleznia swoje braki od brakow w osprzecie.

Takie kategoryczne stwierdzenia nie sa na miejscu, poniewaz Twoj sposob widzenia, na bank, jest inny od pytajacego.

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów