Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Jeszcze coś elastycznego zakładasz, ...rano ?
    ...no i doczytałeś ... odpowiadam, niom majty z gumką ... jak elastyczność siada, dzień padnięty...

...aczkolwiek podoba mi się Twój tok myślenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Zresztą nawet 50/1.4G robiłem zdjęcia w ruchu i nie było żadnego problemu, AF wolniejszy, ale przecież przepastnej różnicy nie ma.
    no pewnie, że nie ma ale legendy forumowe powtarzane setki razy mają swoją siłę...
    nie ma już niestety kolegi Photoartbox bo on by pewnie do tej pory nie wysiedział ale jeśli znane są użytkownikowi tryby pracy AF w puszcze to naprawdę nie sposób znaleźć sytuację w której 50tka nikona w wersji 1.4G nie wyrabia.
    Patrząc na czas "przelecenia" skali to rzeczywiście długo ale podczas robienia zdjęć problemu nie ma.
    Może w jakichś trybach "auto AF" obiektyw nie wyrabia ale na punktowym z AF-C to już sztuka zdjęcia nie zrobić...
    Druga sprawa to mistyczna jakość Sigmy 1.4
    Z ciekawości sprawdziłem na photozone.de bo u Nas tych przykładów jakoś tak jak na lekarstwo na forum i powiem szczerze, że z tego co tam widać to.... mamy kolejną forumową legendę...
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

eeeeeee tam zaraz legenda. Po prostu nie ma "jednej słusznej drogi". Jakby była taka pięćdziesiątka, która wybijałaby się ponad przeciętność w sposób znaczący, to pewnie w naturalny sposób rynek sprowadziłby inne pięćdziesiątki do marginesu sprzedaży. A tak...jest jak jest. Ja na swoją sigmę nie narzekam, tak jak nie narzekałem na nikkora, po prostu dla mnie sigma jest lepsza, a była właściwie w cenie nikkora. Poza tym jakby już przyszło mi do głowy nakręcić na nią jakiś filtr (na razie nie przychodzi mi do głowy jaki i w jakich okolicznościach, no ale zakładam, że jakby...) to mam "standardowy" rozmiar 77mm i nie muszę myśleć o przejściówkach czy tam redukcjach (i rezygnować z osłony słonecznej).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebar1 Zobacz posta
    no pewnie, że nie ma ale legendy forumowe powtarzane setki razy mają swoją siłę...
    nie ma już niestety kolegi Photoartbox bo on by pewnie do tej pory nie wysiedział ale jeśli znane są użytkownikowi tryby pracy AF w puszcze to naprawdę nie sposób znaleźć sytuację w której 50tka nikona w wersji 1.4G nie wyrabia.
    Patrząc na czas "przelecenia" skali to rzeczywiście długo ale podczas robienia zdjęć problemu nie ma.
    Może w jakichś trybach "auto AF" obiektyw nie wyrabia ale na punktowym z AF-C to już sztuka zdjęcia nie zrobić...
    Druga sprawa to mistyczna jakość Sigmy 1.4
    Z ciekawości sprawdziłem na photozone.de bo u Nas tych przykładów jakoś tak jak na lekarstwo na forum i powiem szczerze, że z tego co tam widać to.... mamy kolejną forumową legendę...
    Budowanie sobie opinii na bazie wrzutek internetowych to droga do nikąd. Tylko praktyka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Budowanie sobie opinii na bazie wrzutek internetowych to droga do nikąd. Tylko praktyka.

Nie bardzo rozumiem.
    Mam Nikkora 50 1.4G i moja opinia o nim oparta jest właśnie na praktyce.
    Może chodzi Ci o test Sigmy na photozone?
    Trudno go nazwać wrzutką ale ja też wolałbym zobaczyć sample na forum tyle tylko, że ich praktycznie nie ma.
    Ostatnio edytowane przez sebar1 ; 12-09-2012 o 11:45

Domyślnie

Mam tytułową Sigmę ponad 3 lata. Chciałem Nikkora AF-S, ale porównując obydwa szkiełka wolałem jednak dopłacić. Nie przekonują mnie opinie o nieprzewidywalnym AF, błędnych pomiarach w świetle sztucznym, czy możliwości trafienia na wadliwy egzemplarz z BF/FF. Zrobiłem kilkadziesiąt fotek testowych w salonie FJ ze szkiełkami podpiętymi do mojej puszki i spokojnie w domu oceniłem rezultaty. Szali na korzyść Nikkora nie przeważyła, ani jego niższa cena, ani mniejszy rozmiar, bądź mniejsza średnica filtra. Są to cechy drugorzędne i nie mają decydującego znaczenia. To tak, jak bym wybierał samochód tylko na podstawie zużycia paliwa, czy wielkości opon.

Po prostu odsetek nietrafionych, nieostrych fotek na f:1,4 był z Nikkora zdecydowanie wyższy, a winieta brzegów kadru zauważalna. Sigmę kupiłem wysyłkowo w sklepie internetowym, a więc bez przebierania i szukania idealnego egzemplarza. Pewnie znowu miałem farta, bo niczego w puszce nie musiałem kalibrować i Sigma najczęściej trafia z ostrością. Przy pełnym otworze przysłony jest całkowicie akceptowalna.

Pozdrawiam.

1.

crop

2.

crop

3.

4.

5.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dorjan Zobacz posta
    Przy pełnym otworze przysłony jest całkowicie akceptowalna.
    no tak ale to miało być lepiej niż u Nikona....
    a bardziej serio to fajnie, że to wrzuciłeś bo przykładów z Sigmy za wielu nie ma.
    Poniżej przykłady z Nikkora, może się komuś takie zestawienie przyda.

crop ze środka:

crop z brzegu:

i jeszcze jeden z większej odległości

i crop

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebar1 Zobacz posta
    no tak ale to miało być lepiej niż u Nikona....
    Lepiej pewnie nie będzie, ale tym razem trochę trudniej. Nadal wszystkie fotki z Sigmy na f:1.4

Pozdrawiam.

6.

kadrowane

7.

kadrowane

8.

kadowane

9.

10.

11.

12.

13.

Domyślnie

Hm, nie wiem czy Sigma ma, jak piszecie, tak "bajkowy" bokeh...

Ogólnie rzecz biorąc, co komu pasuje; wziąłem 700-tkę, podpinałem na zmianę oba obiektywy (N/S), kilkadziesiąt fotek w świetle żarowym, próba uchwycenia ludzi w ruchu (przysłony od 1.4 do 2.2) - do domu powędrowałem z Nikkorem.

Wniosek: wybrałem mniejsze zło
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów