Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    hmmm...znaczy w portrecie to nie ma znaczenia, ale ja nią robię sporo kadrów w ruchu, poza tym zapinam ją też do dx w podobnym celu. No i w tych przypadkach z nikkorem się dogadywałem dużo gorzej niż z sigmą.
    Ja pisałem o FF.
    Jak potrzebuję robić zdjęcia wymagające szybszego AF to użyję 24-70/2.8. Zresztą nawet 50/1.4G robiłem zdjęcia w ruchu i nie było żadnego problemu, AF wolniejszy, ale przecież przepastnej różnicy nie ma.

Domyślnie

też generalnie pisałem o fx'ie. 24-70 jest fajny tylko jego użyteczność kończy się tam, gdzie jest na tyle ciemno, że te dodatkowe 1,7 ev ma znaczenie (chodzi mi to głównie o natężenie oświetlenia tła). Gdyby takie sytuacje nie istniały sens posiadania takiego obiektywu dla mnie byłby mocno dyskusyjny.

Domyślnie

Dla mnie z kolei sens 50-tki, jest taki, że aparat z nią (poręczność, waga) zabieram ze sobą niemal wszędzie i zawsze. Czego nie powiem o 24-70, 12-24 czy 70-200

Domyślnie

no tak, to wszystko prawda, tylko po coś te wielgachne zoomy kupiłeś

...więc suma sumarum masz "jak wszyscy"...i tak w końcu robisz za wielbłąda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Ja pisałem o FF.
    Jak potrzebuję robić zdjęcia wymagające szybszego AF to użyję 24-70/2.8. Zresztą nawet 50/1.4G robiłem zdjęcia w ruchu i nie było żadnego problemu, AF wolniejszy, ale przecież przepastnej różnicy nie ma.
    Na pewno piszesz o 1.4G w porównaniu do 24-70?? Wg mnie (a miałem obydwa) af w tych szkłach to jak Afryka i Ameryka..

Domyślnie

no tak, to wszystko prawda, tylko po coś te wielgachne zoomy kupiłeś

...więc suma sumarum masz "jak wszyscy"...i tak w końcu robisz za wielbłąda

Czasami się przydają. Słowo klucz to: ELASTYCZNOŚĆ

Cytat Zamieszczone przez P.R.P. Zobacz posta
    Na pewno piszesz o 1.4G w porównaniu do 24-70?? Wg mnie (a miałem obydwa) af w tych szkłach to jak Afryka i Ameryka..
    Mam oba i obu używam. Różnica jest, zauważalna (bez laboratorium), ale nie ma przepaści pomiędzy nimi.

Domyślnie

Czy nie wydaje sie Wam, że szybkość AF przy ogniskowej 50 pod FF nie jest jakimś mocno priorytetowym parametrem? Ok, sigma jest szybsza (ale z celnością już gorzej...), optycznie troszkę lepsza, ale ta WAGA przy obiektywie "standarowym"...
    Dlatego w ogóle najlepszy jest teraz wg mnie 50/1.8G. Właśnie testowałem go w ten weekend razem z moim 50/1.4G.
    Optycznie:
    - rzeczywiście 1.4g ma ciut ładniejszy bokeh, na 1.4 oczywiście.
    - 1.8G jest bardziej kontrastowy (zwłaszcza przy porównaniu "pełnych dziur" to widać)
    Ale to powyższe to są niuanse. AF jest wyraźnie lepszy w 1.8G. Zamieniać mi się nie chce, ale jakbym dziś kupował, to poważnie bym rozważył 1.8G zamiast 1.4G.
    Sigmę odrzucam, bo za droga, za duża, za ciężka, nic nie wnosi, najwyżej kłopoty z AF.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Czasami się przydają. Słowo klucz to: ELASTYCZNOŚĆ
    hehe, wiem, wiem. Coś słyszałem, codziennie rano to sobie powtarzam ubierając skarpetki ... i nie tylko

Domyślnie

Zaznaczę, że nie miałem nigdy rzeczonej Sigmy. Za Nikkorem przemawia oczywiście:
    - wielkość-lekkość, uszczelnienia (nie wiem jak Sigma), małe ryzyko uszkodzenia soczewek,
    - pełna współpraca z obecnymi i zapewne przyszłymi body Nikona (także np przydatna możliwość ręcznego doostrzenia po ostrzeniu AF - nie wiem czy Sigma też to ma bo np moja 17-35 HSM - "nie"),
    - dobra cena - obecnie używki, także na gwarancji w okolicach 900 zł!
    - ja należę do grona osób które nie zdejmują osłony p.słonecznej i z wbudowaną lampą D7K 50 tka nie ma żadnego cienia, Sigma jest sporo większa i nie wiem jak by było, także w kontekście ewentualnego zasłaniania lampki pomagającej AF w ciemnicy.
    - jako użytkownik tego Nikkora dodam, że według mnie ma bardzo dokładny AF (no nie jest może szybki...), jest bardzo ostry i kontrastowy po lekkim przymknięciu, ma świetne rogi kadru i piękne kolory! To obecnie jedyny profesjonalny obiektyw N dla ludu.
    Ostatnio edytowane przez Zeb McKane ; 11-09-2012 o 10:11
    AMATOR

Domyślnie

... i nie tylko
    Jeszcze coś elastycznego zakładasz, ...rano ?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów