Szukaj
też generalnie pisałem o fx'ie. 24-70 jest fajny tylko jego użyteczność kończy się tam, gdzie jest na tyle ciemno, że te dodatkowe 1,7 ev ma znaczenie (chodzi mi to głównie o natężenie oświetlenia tła). Gdyby takie sytuacje nie istniały sens posiadania takiego obiektywu dla mnie byłby mocno dyskusyjny.
Dla mnie z kolei sens 50-tki, jest taki, że aparat z nią (poręczność, waga) zabieram ze sobą niemal wszędzie i zawsze. Czego nie powiem o 24-70, 12-24 czy 70-200![]()
no tak, to wszystko prawda, tylko po coś te wielgachne zoomy kupiłeś![]()
...więc suma sumarum masz "jak wszyscy"...i tak w końcu robisz za wielbłąda![]()
Dlatego w ogóle najlepszy jest teraz wg mnie 50/1.8G. Właśnie testowałem go w ten weekend razem z moim 50/1.4G.
Optycznie:
- rzeczywiście 1.4g ma ciut ładniejszy bokeh, na 1.4 oczywiście.
- 1.8G jest bardziej kontrastowy (zwłaszcza przy porównaniu "pełnych dziur" to widać)
Ale to powyższe to są niuanse. AF jest wyraźnie lepszy w 1.8G. Zamieniać mi się nie chce, ale jakbym dziś kupował, to poważnie bym rozważył 1.8G zamiast 1.4G.
Sigmę odrzucam, bo za droga, za duża, za ciężka, nic nie wnosi, najwyżej kłopoty z AF.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Zaznaczę, że nie miałem nigdy rzeczonej Sigmy. Za Nikkorem przemawia oczywiście:
- wielkość-lekkość, uszczelnienia (nie wiem jak Sigma), małe ryzyko uszkodzenia soczewek,
- pełna współpraca z obecnymi i zapewne przyszłymi body Nikona (także np przydatna możliwość ręcznego doostrzenia po ostrzeniu AF - nie wiem czy Sigma też to ma bo np moja 17-35 HSM - "nie"),
- dobra cena - obecnie używki, także na gwarancji w okolicach 900 zł!
- ja należę do grona osób które nie zdejmują osłony p.słonecznej i z wbudowaną lampą D7K 50 tka nie ma żadnego cienia, Sigma jest sporo większa i nie wiem jak by było, także w kontekście ewentualnego zasłaniania lampki pomagającej AF w ciemnicy.
- jako użytkownik tego Nikkora dodam, że według mnie ma bardzo dokładny AF (no nie jest może szybki...), jest bardzo ostry i kontrastowy po lekkim przymknięciu, ma świetne rogi kadru i piękne kolory! To obecnie jedyny profesjonalny obiektyw N dla ludu.
Ostatnio edytowane przez Zeb McKane ; 11-09-2012 o 10:11
AMATOR
Skontaktuj się z nami