Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snakemaycry Zobacz posta
    No ale oszczysz na kropkę, czy tak pi razy drzwi na oko ?
    Kropka jest w jakimś tam stopniu pomocna, ale głównie kieruję się tym co widzę w wizjerze - najczęściej nawet nie przestawiam punktu AF żeby kropka mi się paliła na konkretne miejsce tylko po prostu widzę czy mam ostro czy nie
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Tak apropo kropki, odchodząc od tematu, czy u canonierów kropka w AF podświetlana to rzeczywisty punkt ostrzenia ? W Nikonach czasem w polu AF różnie było z czujnikiem AF, czasem wyżej, niżej ,etc...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriansocho Zobacz posta
    Dokładnie z tego samego powodu (albo zbliżonego), z którego najwyższe lustrzanki nie mają odchylanego ani obracanego ekranu.
    Pierwsza lustrzanka dla pro z obracanym ekranikiem już jest, a99(niestety nie pamiętam ile ma wzrostu, ale Gortatem raczej nie jest) zatem czekamy na genialne Cajsy z AFem

Domyślnie

To już offtop, ale ja mam nadzieję, że odchylany ekranik nigdy nie zagości w wyższych modelach Nikona - to tylko kolejny zbędny element, który może ulec awarii. Oczywiście zaraz będzie że co jak chcę zrobić zdjęcie np z 5cm nad asfaltem - no to w końcu mamy liveview, które rozwiązuje ten problem - ew. zawsze można użyć statywu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    To już offtop, ale ja mam nadzieję, że odchylany ekranik nigdy nie zagości w wyższych modelach Nikona - to tylko kolejny zbędny element, który może ulec awarii. Oczywiście zaraz będzie że co jak chcę zrobić zdjęcie np z 5cm nad asfaltem - no to w końcu mamy liveview, które rozwiązuje ten problem - ew. zawsze można użyć statywu.
    Nie chodziło mi zupełnie o ten ekranik bo sam pewnie również bym go nie używał a generowałby on wyższą cenę(choć w niszowej dyscyplinie makro kilka razy pomyślałem, że warto by go mieć) tylko o niedorzeczną wypowiedź kolegi adriansocho którą zacytowałem. Dla mnie zabrzmiało to jak nie mam ekraniku, jestem pro i mam pięć punktów do lansu.

By nie odbiegać od tematu, to Ty Mariusz jesteś pewnie obeznany w temacie bo masz szkła tego producenta: jak uważasz czemu nie wkłada do swoich topowych szkieł AFu, za drogo by wyszło czy są inne powody? Nie wiem czy to ta sama półka ale robi on Sonnary dla Sony(lub wspólnie z Sony) i tam montowane są ultradźwiękowe silniki.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 12-09-2012 o 09:40

Domyślnie

O ile mi wiadomo to Zeiss daje też AF do kamer ARRI. Podejrzewam, że to bardzo polityka niż technika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychun Zobacz posta
    O ile mi wiadomo to Zeiss daje też AF do kamer ARRI. Podejrzewam, że to bardzo polityka niż technika.
    Myślisz, że chodzi o wzajemne powiązania i umowy między Zaissem i Sony czy Arri.Całkiem możliwe. Doczytałem trochę(tylko broszurki) i widzę, że obiektywy do np Alexy Zaiss również robi wspólnie z firmą Arri, może rozchodzi się o brak własnej technologii. Inna sprawa, że te szkła kosztują pewnie fortunę.

Domyślnie

ponawiam swoje powyższe pytanie odnośnie kropki w Canonie, są tu jacyś spece tej marki ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Kropka jest w jakimś tam stopniu pomocna, ale głównie kieruję się tym co widzę w wizjerze - najczęściej nawet nie przestawiam punktu AF żeby kropka mi się paliła na konkretne miejsce tylko po prostu widzę czy mam ostro czy nie
    I na dużej dziurze trafiasz ? Szacun.

Som foty z D800: http://www.flickr.com/photos/silver2...oto_7926527158

Trzeba sobie wyszukać bo są rózne, ale kilka z 135/2 juz jest.
    A7RII/24/35/85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    By nie odbiegać od tematu, to Ty Mariusz jesteś pewnie obeznany w temacie bo masz szkła tego producenta: jak uważasz czemu nie wkłada do swoich topowych szkieł AFu, za drogo by wyszło czy są inne powody? Nie wiem czy to ta sama półka ale robi on Sonnary dla Sony(lub wspólnie z Sony) i tam montowane są ultradźwiękowe silniki.
    Nie mam Sony, ale wg mnie przy tej konstrukcji tj. całość z metalu + długi (czyli precyzyjny) skok pierścienia ostrzenia, oraz jego duży opór wykluczają użycie AF'a. Pierścień ostrzenia w szkłach N z AF-S dla przykładu chodzi leciutko - ale jest mało precyzyjny - już nie mówiąc o długości skoku. W Zeissach opór jest naprawdę duży (ale nie za duzy - powiedziałbym optymalny) i wątpię aby jakikolwiek silniczek był to w stanie ukręcić

Kolejny powód to może być swego rodzaju polityka - precyzyjne szkło MF daje pewne konkretne możliwości które niektórzy sobie cenią. To jest trochę tak jakby zapytać dlaczego Leica w swojej M9 nie daje autofocusa
    Cytat Zamieszczone przez snakemaycry Zobacz posta
    I na dużej dziurze trafiasz ? Szacun.
    Głównie używam ich na pełnej dziurze - tam raz na miesiąc domknę, no chyba że robię krajobraz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów