Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satanica Zobacz posta
    chcialem tylko dodac ze klikniecie slychac po nacisnieciu spustu i drugi raz zaraz jak juz sie zdjecie zrobi, czyli jakby cos sie zalączalo i po puszczeniu spustu rozlaczalo, na live view na aktywnym VR nie ma zadnych klikniec, tylko przez wizjer, jeszcze jedno pytanie, czy to standard ze przez wizjer robi sie szybciej zdjecie, niz na live view? zauwazylem ze na live view jakos aparat dluzej robi zdjecie przy tych samych ustawieniach

z innej beczki, czy przy nagrywaniu przy ruchu autofocus wam sam lapie ostrosc, bo u mnie np jak sie zblize do czegos blizej i stane to obraz mam nieostry, dopiero ostrzy przy przytrzymaniu spustu w trakcie nagrywania, myslalem ze sam powinnien ostrzyc bez zadnych innych zabiegów, ( juz doszedlem do tego, wystarczy przestawic na autofocus punktowy )
    Wystarczy ustawić af-c
    odnośnie hałasującego Vr to w 70-300 chyba chodzi najgłośniej
    Ostatnio edytowane przez ikar39 ; 07-09-2012 o 15:01
    Nikon

Domyślnie

przejde sie jutro do sklepu i powiem zeby mi pokazali ten sam model i sprawdze czy klika tak samo podczas uzywania wizjera, jak bedzie ciszej to powiem zeby mi zamienili obiektyw i wtedy sie zobaczy, 2 tyg temu mialem ten sam model i nie pamietam czy tez tak klikal czy ciszej, niestety aparat ulegl wypadkowi i przestal dzialac autofocus, dzialal tylko na zoomie, na szczescie sklep uznal awarie i oddal kase od reki.

Domyślnie

chcialem tylko dodac ze klikniecie slychac po nacisnieciu spustu i drugi raz zaraz jak juz sie zdjecie zrobi, czyli jakby cos sie zalączalo i po puszczeniu spustu rozlaczalo, na live view na aktywnym VR nie ma zadnych klikniec, tylko przez wizjer,
    Bo VR włącza się tylko jak naciskasz spust i wyłącza się chwilę po puszczeniu.
    Przy LV włącza się w momencie włączenia LV i wyłącza chwilę po wyłączeniu.

jeszcze jedno pytanie, czy to standard ze przez wizjer robi sie szybciej zdjecie, niz na live view? zauwazylem ze na live view jakos aparat dluzej robi zdjecie przy tych samych ustawieniach
    Tak. Ale to chyba logiczne, bo przecież jest więcej i dłuższych operacji do wykonania.

z innej beczki, czy przy nagrywaniu przy ruchu autofocus wam sam lapie ostrosc, bo u mnie np jak sie zblize do czegos blizej i stane to obraz mam nieostry, dopiero ostrzy przy przytrzymaniu spustu w trakcie nagrywania, myslalem ze sam powinnien ostrzyc bez zadnych innych zabiegów, ( juz doszedlem do tego, wystarczy przestawic na autofocus punktowy )
    To zależy jaki tryb AF wybierzesz. Masz 2:
    AF-S - czyli pojedynczy i działa tylko jak naciśniesz spust
    AF-F - ciągły - działa jak rozpozna nieostrość lub co jakiś czas
    punktowy/niepunktowy nie ma tu znaczenia.

Domyślnie

jestem amatorem wiec prosze o cierpliwosc , dzis sie jeszcze pobawie, jutro sprobuje sprawdzic czy inny d5100 z kitem ma ten sam obiaw czy jest ciszej i nie klika, jak cos sie trafi to wymienie a jak bedzie tak samo to zaczne sie cieszyc aparatem bez zmartwien, moze to jest normalka, mialem przedtem kompakt fuji s5700 i tam panowala totalna cisza wiec moze to kwiestia akceptacji innych glosniejszych dzwieków jak VR. Dodam ze na zagranicznych forach ktos pisal ze tez mu klikalo i wymienil na inny obiektyw i bylo spoko, jak komu sie trafi

Domyślnie

bylem w sklepie i pan mi rozpakowal nowiutki sprzecik i klikniecie jest identyczne, dwa aparaty wydawaly ten sam dzwiek klikniecia z taka sama glosnoscia, czyli ten typ tak ma, moze wczesnej wypuszczone serie mialy cichszy mechanizm VR, hmm trzeba bedzie sie przyzwyczaic :/ SPRAWDZILEM jeszcze te samo body z obiektywem 18-105 i nie slychac tak glosno klikniecia, widocznie kitowe obiektywy tak maja bo sa najtansze

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

bylem w sklepie i pan mi rozpakowal nowiutki sprzecik i klikniecie jest identyczne, dwa aparaty wydawaly ten sam dzwiek klikniecia z taka sama glosnoscia, czyli ten typ tak ma, moze wczesnej wypuszczone serie mialy cichszy mechanizm VR, hmm trzeba bedzie sie przyzwyczaic :/ SPRAWDZILEM jeszcze te samo body z obiektywem 18-105 i nie slychac tak glosno klikniecia, widocznie kitowe obiektywy tak maja bo sa najtansze
    N18-105 to także kitowy obiektyw, w nim również słychać mechanizm VR.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    N18-105 to także kitowy obiektyw, w nim również słychać mechanizm VR.

słychac ale 5 razy ciszej, malutenkie klikniecie

Domyślnie

Jest na to sposób
    Wyłączyć vr
    Nikon

Domyślnie

hej z tym dzwiekiem juz sie pogodzilem, bo inny aparat mial identyczny , i tak planuje w przyszlosci niedlugiej zakup innego obiektywu, tylko nie wiem jeszcze jakiego, duzo podrozuje do cieplych krajów , w tym roku wyspy kanaryjskie i chcialem dobrac jakis ostrzejszy i lepszy obiektyw do tego aparatu, który by sie lepiej spisywal niz kitowy 18-55, ale jestem blady i nie wiem czy cos znajde do 1000 zł co bedzie lepsze niz kit

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

hej z tym dzwiekiem juz sie pogodzilem, bo inny aparat mial identyczny , i tak planuje w przyszlosci niedlugiej zakup innego obiektywu, tylko nie wiem jeszcze jakiego, duzo podrozuje do cieplych krajów , w tym roku wyspy kanaryjskie i chcialem dobrac jakis ostrzejszy i lepszy obiektyw do tego aparatu, który by sie lepiej spisywal niz kitowy 18-55, ale jestem blady i nie wiem czy cos znajde do 1000 zł co bedzie lepsze niz kit
    W tej kwocie możesz kupić jedynie nowy N18-105 który poza zakresem ogniskowych optycznie nie będzie lepszy od kita 18-55, ponadto 18-105 mydli w rogach, mam obydwa i wiem co piszę.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów